Підготовка до вагітності: готуємося до важливої ​​події заздалегідь

Вагітність — дуже важлива подія для пари. Після народження дитини життя родини зміниться, а щоб сама вагітність, пологи та післяпологовий період пройшли спокійно, до них потрібно підготуватися заздалегідь.

Коли ви самі плануєте появу дитини, час на вашому боці. Ви можете вибрати найбільш комфортний період, завершивши всі робочі та побутові справи. Погодьтеся, вагітність не мине спокійно, якщо ви щойно переїхали та сидите на шпалерах або взялися за великий проєкт на роботі.

Також у ваших силах вибрати зручний час року для виношування: хтось страждає від зимових морозів, а хтось — від літньої спеки. Планування допоможе вам вписати вагітність у графік вашої родини так, що виношування і пологи будуть доречними та комфортними.

Цікаво на тему: Чому весна вважається ідеальним періодом для планування вагітності?

Головне — здоров’я: список необхідних аналізів

Насамперед планувати зачаття важливо з погляду здоров’я. Якщо ви з’ясуєте, які проблеми є у вас або вашого партнера, і розв’яжете їх заздалегідь, то цілком зможете полегшити собі вагітність.

Аналізи допомагають оцінити загальний стан здоров’я організму і зрозуміти, наскільки він готовий до зачаття і виношування. Це корисно не тільки для дитини, але й для майбутньої мами. Через брак вітамінів під час і після вагітності може випадати волосся, кришитися зуби, погіршуватися стан шкіри, спостерігатися загальний занепад сил тощо.

Які аналізи варто здати (зокрема й чоловікові):

  • загальні аналізи крові, сечі;
  • дослідження на статеві інфекції, ВІЛ, гепатити B і С;
  • біохімічний аналіз крові;
  • на визначення групи крові та резус-фактора;
  • на приховані інфекції (TORCH-інфекції);
  • на гормони, зокрема й гормони щитоподібної залози;
  • коагулограма (гемостазіограма).

Також жінкам рекомендується пройти УЗД органів малого таза, а чоловікам — відвідати уролога, де майбутній батько пройде спермограму і здасть аналіз секрету передміхурової залози.

Спільні комплексні обстеження допомагають виявити приховані проблеми, які здатні перешкодити зачаттю. Для жінок проходження досліджень особливо важливе! Деякі хвороби чи стани можуть провокувати ускладнення під час вагітності та пологів.

Заразом ви можете відвідати базових фахівців, наприклад, терапевта. Останнім часом рекомендують проходити генетичне дослідження, якщо в сімейному анамнезі є випадки спадкових захворювань.

Багато клінік і центрів із планування сім’ї пропонують комплексні обстеження, в яких вже є необхідний список процедур і аналізів. Також ви можете звернутися за направленням до свого лікаря в державній поліклініці.

Цікаво на тему: Перший триместр вагітності: розвиток плоду, аналізи, стан жінки

Вибір лікаря і клініки

Сьогодні ви не прив’язані до дільничних лікарів, тому можете укласти договір із будь-яким фахівцем. Багато хто віддає перевагу європейському підходу, коли веде вагітність і приймає пологи один доктор.

Рекомендуємо заздалегідь вибрати лікаря і клініку:

  1. Уся ваша історія хвороби буде в одного доктора, який знає вас і в курсі всього, що з вами відбувається.
  2. Укладена заздалегідь домовленість допоможе уникнути позапланових ситуацій (приїхали в пологовий будинок, а потрібного лікаря на чергуванні немає тощо).
  3. Ви зможете потрапити до того лікаря, до якого захочете. Якщо прийдете записуватися на пологи на 7-8 місяці, місць може не виявитися.

Окрема тема для розмови — це безкоштовні чи платні пологи. Якщо ви плануєте малюка заздалегідь, то можете вибрати платні послуги. Однак є хороші державні пологові будинки, де можна народити безкоштовно. Тут ви в праві вирішувати самостійно.

Корисні звички, які допоможуть завагітніти

Пропонуємо кілька корисних звичок, які допоможуть завагітніти та виносити малюка.

Скорегуйте свій спосіб життя

За 3-4 місяці (а краще — раніше) майбутнім батькам варто відмовитися від паління і вживання алкоголю. Налагодьте свій режим, висипайтесь, зверніть увагу на харчування. Організм майбутньої мами повинен бути готовий до вагітності. За рекомендацією лікаря приймайте вітаміни, урізноманітніть їжу. Умовно ваш організм повинен накопичити всі корисні речовини, щоб їх вистачило для розвитку плода.

Вивчайте питання

Страх невідомого не йде на користь майбутнім мамам і татам. Читайте книги, дивіться лекції або запишіться на курси, де розповідають все про вагітність і пологи.

Так, ця інформація не дасть вам 100% уявлення, але в загальних рисах ви зрозумієте, що буде відбуватися з вашим тілом. Чоловікам теж корисно відвідувати такі курси, адже вони зможуть краще зрозуміти стан коханої при надії.

Корисним буде вивчення матеріалу про те, як проходять будні мами після пологів. Намагайтеся дізнатися всі думки, зокрема й негативні, щоб ви самі не розчарувалися і не зіткнулися з неприємностями, про які й не знали.

Пропрацьовуйте страхи

Якщо ви відчуваєте тривогу під час планування вагітності, рекомендуємо звернутися до психолога. Краще спочатку розібратися в собі та бути готовими психологічно і фізично, а вже потім народжувати дитину.

Дуже важливо поговорити з фахівцем, якщо на тлі планування ви тривожні, депресивні, відчуваєте страх або емоційний дисбаланс. Можливо, ви просто не готові до появи дитини, і це краще усвідомити до вагітності.

Невчасна поява маляти є поширеною причиною післяпологової депресії, адже новоспечена мама почуває себе не на своєму місці. Не нехтуйте своїм психічним здоров’ям: воно не менш важливе, ніж фізичне.

Слідкуйте за циклом

Дуже банальна, але важлива порада. Ваш менструальний цикл допоможе вирахувати дні овуляції, коли зачаття найімовірніше. Також характер циклу може розповісти про проблеми в репродуктивній системі, а від жіночого здоров’я безпосередньо залежить протікання вагітності.

Виконуйте рекомендації лікаря

Часом нам здається, що лікарі занадто прискіпливі до нашого здоров’я. Повірте, у цьому питанні краще занадто, ніж недостатньо. Не припиняйте приймати медикаменти завчасно, не пропускайте консультації та огляди, не нехтуйте рекомендаціями. Усе це тільки для полегшення вашого стану.

Тренуйте інтимні м’язи

Вправи Кегеля допоможуть привести м’язи тазового дна в тонус. Якщо лікар не заборонить, спробуйте робити інтимну гімнастику. У майбутньому це допоможе швидше прийти у форму після пологів і зменшити ризик деяких післяпологових проблем.

Цікаво на тему: Календар вагітності: на які зміни очікувати в кожному триместрі

Що протипоказано під час планування вагітності

Коли плануєте зачаття:

  • утримайтесь від вживання алкоголю, нікотину і токсичних речовин;
  • намагайтеся не виснажувати себе фізичними навантаженнями на межі можливостей;
  • не займайтесь самолікуванням, особливо не приймайте антибіотики та сильнодійні препарати без призначення лікаря;
  • уникайте серйозних стресів, які можуть вплинути на ваше здоров’я.

Зрозуміло, світ не ідеальний, і часом вагітність падає, як сніг на голову. Але якщо ви твердо впевнені, що хочете малюка, краще підготуйтеся до його появи заздалегідь. Тим паче що зараз є безліч центрів і клінік, де можна пройти повне обстеження.

Якщо у вас є ще багато питань (а вони точно є, ми впевнені!), приєднуйтесь до Клубу Щаслива мама. Для вас корисні статті про виховання і догляд за дітьми, а також приємні знижки на дитячі товари в мережі магазинів EVA!

10 Березня / 2021 Вагітність та пологи

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
КЩМ знижки