Чим зайняти дитину в дорозі: поради батькам

Літо – час відпусток та відпочинку, а ще, це найкращий період для цікавих подорожей з дітьми. І всі ми так бажаємо, аби наші пригоди були від самого початку легкими й безпроблемними. Але малята переносять дорогу вкрай тривожно: вже через 20-30 хвилин поїздки їм зазвичай стає нудно, вони починають вередувати та щохвилини питати: «Ну скоро вже?», «Ну коли приїдемо?». В результаті, початок відпустки стає суцільним жахом як для дітей, так і для дорослих. Ось чому так важливо подбати ще вдома про те, чим зайняти малят під час переїзду.

Найкращий варіант – це звичайно нічна дорога. В такому випадку Ви точно будете знати чим займеться під час поїздки Ваш малюк – він буде спати. Знайти нічний рейс на поїзд або автобус дуже легко, та якщо в якості транспорту Ви обрали власний автомобіль, подорожувати ним вночі з дітками як мінімум небезпечно. Втім, налаштовуватись заздалегідь на складний шлях не варто, адже існує так багато ігор та розваг, які сподобаються дітлахам в транспорті.

Чим відволікти дитину в літаку

В перші півгодини польоту навряд чи Вам доведеться щось вигадувати, особливо, якщо малюк подорожує літаком вперше. Можна поспостерігати з ілюмінатора за тим, якими крихітними здаються зверху будинки, дерева та річки, помилуватись хмаринками або спробувати заснути. Коли усі ці заняття набриднуть малечі і відпочити із заплющеними очима на вдасться, можна переходити до цікавих забав.

  • Більшість авіакомпаній пропонують діткам так званий «набір юного мандрівника», в якому можна знайти: олівці, фломастери, розмальовки, пазли, головоломки. Якщо планується не дуже тривалий переліт, цих розваг може цілком вистачити. Аби малюку не було сумно, складіть йому компанію у розмальовуванні картинок або збиранні пазлу.

  • Коли запланована довга подорож, підготуватись необхідно грунтовно. Ще вдома запропонуйте дитині відібрати декілька найулюбленіших іграшок, які б вона хотіла взяти із собою у салон літака. Можна таємно придбати одну-дві іграшки-сюрпризи, і видавати їх малюкові по черзі під час перельоту. Головне – не здайте їх в багаж).
  • Можна провести для дитини знайомство з літаком. Уважно озирніться навкруги, розкажіть, яка кнопка для чого призначена, роздивіться всі речі, що видала стюардеса: навушники, подушку, плед. Якщо Вам дозволять, походіть трохи між рядами.
  • Відкидний столик на передньому сидінні ідеально підходить для занять творчістю. Візміть із собою тісто для ліплення, альбом та олівці, якусь розвиваючу гру. Спробуйте почитати цікаву книжку, порозглядати в ній картинки. А можна просто помріяти та пофантазувати на будь-яку тему, наприклад про те, як весело та цікаво буде на відпочинку.

Розважаючи малюка в літаку, Ви й не встигнете помітити, як дістанетесь пункту призначення. А найважливіше те, що всі будуть щасливі та в гарному настрої.

Як розважити малюка у поїзді

Якщо переліт у літаку може і справді стати цікавим для дитини, подорож на поїзді – нудне заняття як для малят, так і для дорослих. Радує тут тільки одне, що по завершенню довгого шляху настане приємний та такий довгоочікуваний відпочинок.

Перша порада, як зробити залізничний переїзд з дитиною хоч трошки легшим – віддавайте перевагу вагонам купе або СВ. В таких вагонах менше місць, і відповідно, буде менше людей. Інколи купе та СВ облаштовані кондиціонерами, які у жарку літню пору зроблять подорож більш комфортною.

Для розваги дітвори у поїзді цілком підійдуть і ті прийому, які ми підібрали для літака. Можна малювати, читати книжки, грати іграшками. Ситуація може ускладнитись тим, що в вагоні потяга, на відміну від салону літака, дуже сильно хитає. Погуляти по коридорам безпечно не вийде, тож необхідно вигадувати заняття на місці.

Гарною забавою для дітлахів у поїзді стане гра у слова. Хтось називає слово, а інший гравець каже своє на останню букву попереднього. В залежності від віку малюка, задачу можна ускладнити – обмежити коло слів певною тематикою (тварини, міста, імена).

Як це не дивно, та й у активні ігри можна пограти з дітьми, подорожуючи на залізничному транспорті. «Їстівне-неїстівне» – одна з найулюбленіших розваг більшості малят, тільки м’ячик має бути резиновим і легким. Або згадайте інші ігри, в які Ви грали в дитинстві, наприклад «Піаніно на колінах».

Дітлахам у поїзді дуже подобається спостерігати з вікна, і особливо цікавим є це заняття, якщо маля знаходиться на другій поличці. Тож, попросіть дитину розказати, що вона бачить за склом: дерева, кущі, маленькі хатинки, красиві річки, різноманітних тварин. Потім свої враження маля може перенести на папір – намалювати картинку подорожі на пам’ять.

Чим зайняти маленького мандрівника у автобусі

Дорога на рейсовому автобусі може стати одною з найскладніших. В громадському транспорті на колесах мало місця і багато людей, що сподобається далеко не кожному малюкові. Якщо Ви плануєте відволікти дитя телефоном або планшетом, наслідки можуть бути досить неприємними. Річ у тому, що саме такі дії найбільше сприяють захитуванню, і коли Ваша крихітка до нього схильна – ніколи не давайте їй гаджети в дорозі.

Чим зайняти дитину в автобусі – питання досить складне. Найкраще підійдуть словесні ігри, малювання та читання книжок. Більш дорослим запропонуйте пограти у дорожні шахи або шашки. Також можна помилуватись видом з вікна, порахувати проїжджаючі машини певного кольору, порозглядати хмарки на небі. Буде дуже добре, якщо малюкові вдасться трохи поспати – і він відпочине, і ви віддихнете.

Розваги під час поїздки на автомобілі

Подорожувати на машині – це дуже зручно, адже можна зробити зупинку у будь-який момент. Втім, навіть прямуючи у власному транспорті, малюкові рано чи пізно стає надзвичайно нудно, і єдиний вихід – знайти для нього цікаву розвагу. На допомогу можуть прийти Ваші мобільні пристрої: нехай дитина трохи пограє в улюблену гру або подивиться мультфільм. Проте, пам’ятайте одне важливе правило: дивлячись тривалий час у телефон чи планшет, необхідно час від часу відволікатись та дивитись на дорогу. Інакше, дитину може швидко захитати, і доведеться робити незаплановану зупинку.

Інша цікава забава в дорозі – сімейний спів. У власному автомобілі Ви нікому не будете заважати, тож співайте від душі та чистого серця!

Захоплюючою розвагою в машині, як власне і в будь-якому іншому транспорті, стане розмова про майбутній відпочинок. Розкажіть малюкові, куди Ви їдете, що там буде, де Ви будете жити, які пам’ятки плануєте відвідати. Зазвичай дітки слухають такі розповіді із великим задоволенням, задаючи мільйон питань. Відволікти їх таким чином можна навіть і на годину, головне аби у Вас вистачило сил та терпіння.

Серед інших засобів – улюблені іграшки, розмальовки, книжки, ліплення пластиліном або тістом. Всім цим можна займатись в дорозі, доки у дитини є бажання та гарний настрій. Найменшим можна запропонувати пальчикові ігри або розвеселити їх пальчиковим театром.

Дорогі батьки! Подорож з дітьми – це завжди турботи та переживання. Малята потребують більше комфорту, аніж дорослі, і саме через це часом можуть вередувати і погано себе вести. Сподіваємось, наші сьогоднішні поради допоможуть Вам зробити шлях до відпочинку веселим та легким.

І якою б в результаті не вийшла дорога, нехай враження про неї не зіпсують Вам відпустку!

16 Липня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA