Щасливі діти: рецепти батьківської любові

Всі батьки люблять своїх дітей. Багато хто навіть живе «заради них». Але чи знають діти про це кохання? Чи відчувають його? Чи вміємо ми проявляти свої почуття до найдорожчих нам людей? Традиційне виховання, прийняте в нашій країні, передбачає суворе ставлення до дітей, обмеження в ласках, перевагу «батога» над «пряником» і т.д. Все для того, щоб вони не виросли егоїстичними, розпещеними, матусиними синочками та татовими доньками.

Ми прекрасно вміємо лаяти за помилки, наказувати, критикувати, кепкувати, але при цьому зазнаємо труднощів з проявом ніжності, прив’язаності, доброти та любові. Так заведено в нашій культурі, так робили наші батьки (і ми виросли нормальними людьми :), так продовжуємо робити й ми. В результаті більшість дітей досить дисципліновані та стримані, але при цьому абсолютно не впевнені в тому, що батьки люблять їх безумовною і щирою любов’ю.

Численні дослідження, проведені в різних країнах світу, а також багаторічні спостереження психологів і психотерапевтів говорять про те, що тільки регулярний прояв любові до дітей робить їх впевненими в собі та своїх силах, вільними, люблячими, стресостійкими, щирими й по-справжньому щасливими. А саме такими ми й хочемо бачити своїх улюблених діток.

У книзі Кемпбелла Росса «Як по-справжньому любити свою дитину» описані основні способи прояву любові, завдяки яким ваші малюки (і не тільки малюки) зможуть відчути безмежну, безумовну, беззастережну любов своїх батьків.

Ось вони:

Контакт очей

Згадайте, як часто ви дивитеся своїй дитині прямо в очі? Зазвичай ми спілкуємося з дітьми під час роботи по дому, перегляду телевізора, використання якогось гаджета або в той час, коли готуємо вечерю. Дивимося ми при цьому їм в очі? Ні. Ми слухаємо, що вони говорять, навіть відповідаємо щось, але продовжуємо дивитися в телевізор, телефон або каструлю. А в яких випадках ми дивимося в очі дітям? Згадали? Правильно, коли лаємо.

Погляд в очі – основне джерело емоційного живлення для дітей.

І від того, яким буде цей заряд – позитивним або негативним – буде залежати, яким виросте ваш малюк: впевненим, сильним і позитивним або тривожним і озлобленим.
Частіше дивіться на своїх дітей з ніжністю, теплотою, доброзичливістю, незалежно від того, що вони натворили, і вони не будуть відчувати необхідність у підтвердженні вашої любові.

Фізичний контакт

Дотики життєво важливі для дитини. Ця потреба закладається у дітей з самого народження: малюкові потрібно, щоб його обіймали, гладили, притискали до грудей. У перші місяці життя проблем зазвичай не виникає: годування грудьми, спільний сон, погладжування, масаж – все це забезпечує малюка необхідною кількістю маминих і татових дотиків.
Але в міру дорослішання батьки доторкаються до дітей все рідше і рідше, частіше тільки за потребою, допомагаючи одягтися, сісти в машину т.ін. Нам здається, що всі ці «телячі ніжності» розпестять їх, зроблять занадто ніжними та слабкими. І до шкільного віку багато дітей взагалі позбавлені фізичного контакту з батьками, хоча продовжують потребувати його.

Обіймайте свою дитину, коли вона пригнічена та коли радісна. Обіймайте перед сном.

Торкайтеся, коли вона засмучена або коли ви хочете сказати щось важливе. Обіймайте просто так. У психологів є приказка: «Якщо дитину не гладити щодня по голові, у неї засихає мозок». Через дотики, обійми, погладжування голови, ви передасте свою любов дитині, і у нього буде менше приводів вважати себе непотрібним і нелюбом.

Пильна увага

Для більшості людей виховання дітей є однією з найбільш значущих сфер життя. Але чомусь саме для виконання цього завдання у нас не вистачає часу. Пильна увага – це не просто купити дитині морозиво або нову іграшку. Це час, проведений з малюком і присвячений виключно йому. Час, коли ми зосереджуємося на ньому повністю, не відволікаючись ні на які дрібниці, так, щоб наша дитина ні на мить не сумнівалася в нашій повній, беззастережній любові до неї. Малюк повинен відчувати себе важливою і значущою особистістю, яку вміють гідно оцінити; він повинен бути впевнений в своєму праві на нашу увагу і справжній глибокий інтерес саме до нього, саме в цю хвилину. Пильна увага дозволяє дитині відчути, що вона в очах своїх батьків найважливіша людина в світі. Використовуйте для цього спільні ігри, читання книг, сімейні вечері, прогулянки на велосипедах, заняття творчістю або приготування їжі: головне – ваша безроздільна увага до дитини, без телефонів, інтернету і «уходу в себе».

Слова любові

І звичайно, найпростіший спосіб проявити свою любов – просто сказати про неї. Адже це так природно – похвалити дитину за успіхи або висловити захоплення її поведінкою. На жаль, найчастіше ми обмежуємося лише цими приводами для хороших слів. Але малюку важливо знати, що ви любите його не тільки за успіхи! Йому життєво необхідно бути впевненому в тому, що ви любите його незалежно від його поведінки, досягнень або подій, які будуть відбуватися в його житті. Тому говорити йому про свою любов без приводу потрібно обов’язково!
Причому робити це треба незалежно від того, скільки років вашій дитині. Не скупіться на словесні прояви любові, щоб ваш малюк був щасливий.

І останнє. Дитину можна порівняти з дзеркалом. Вона відображає любов, але не починає любити першою. Якщо дітей обдаровують любов’ю, вони повертають її. Якщо їм нічого не дається, їм нічого повертати. Не шкодуйте слів, поглядів, часу і обіймів для своїх дітей, і вони навчаться любити і віддавати свою любов не тільки вам, а й світу.

Нехай ваші діти будуть щасливі!

25 Липня / 2019 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *