Майструємо годівничку з підручних засобів

З настанням холодів люди кутаються в теплий одяг і чимдуж біжать додому грітися, пити гарячий чай та їсти смачну їжу. У цей період варто замислитися над тим, як в таку холоднечу живуть птахи, звідки вони беруть їжу і як допомогти їм перезимувати, та разом з дитиною подбати про братів наших менших, змайструвавши годівницю.

Годівничка на дереві чи відкритому балконі навчить дитину дбати про когось, хто опинився в скрутному становищі, та прищепить відповідальність. До того ж майструвати годівничку можна разом, що стане приємним спогадом дитинства.

Мастерим кормушку из подручных средств

Варіанти годівничок своїми руками

Годівничку можна зробити з будь-чого, було б лише бажання та фантазія. Згодиться все, що можна закріпити і в що покласти їжу. Ось декілька готових варіантів:

  1. Пластикова пляшка. Це один з найдоступніших і бюджетних варіантів. Виберіть пляшку будь-якого розміру, поставте її горизонтально, виріжте великий отвір та підвісьте на дріт чи товстий шнур. Зробіть так, аби пташка мала де сісти, коли буде їсти. Така проста конструкція довговічна і зручна тим, що через прозорий пластик видно кількість корму.
  2. Коробка (тетра пак) від молока, кефіру чи соку. Матеріал досить міцний, витримує холод, сніг і мороз — це саме те, що треба. Принцип виготовлення годівнички такий же, як і з пластикової пляшки, але її ще розфарбувати можна. Попросіть дитину це зробити.
  3. Металева консервна банка. Вибирайте велику банку, наприклад, від консервованих ананасів чи кави. Так буде зручніше, бо в неї вміщається більше корму і пташок — їсти з такої годівнички можуть одночасно дві пташки. Встановіть банку горизонтально, дві бічні сторони вигніть назовні, таким чином корм не буде висипатись. Встроміть в них олівець чи гілку, щоб птахи мали де сісти.
  4. Годівниця з паличок від морозива. Варто подбати про матеріал для будування і збирати палички ціле літо. Зробіть з них дно, закріпивши їх між собою клеєм. Побудуйте такий же дах, з’єднайте дах і дно. Зафіксуйте все і підвісьте.
  5. Чашка з блюдцем. Візьміть стару чайну пару, можна з дефектом, якої не жаль. Поставте чашку на блюдце боком так, щоб її вушко було вгорі. Закріпіть чашку клеєм і підвісьте за вушко. Така годівничка буде гарно виглядати, вміщати багато корму.

Фантазуйте разом з дітьми або зробіть одразу кілька варіантів годівниць.

Годівничка своїми руками

Вибираємо, чим годувати

Маленькі орнітологи мають чітко знати, чим же можна годувати птахів, щоб годування пішло на користь. Для цього вибирайте:

  • насіння соняшника (несмажене і несолене);
  • гарбузове насіння;
  • подрібнений арахіс (несолоний і несмажений);
  • сире, несолоне сало;
  • овес і просо;
  • насіння льону;
  • яблука.

Але є й такі продукти, які давати не можна:

  1. Хліб. Він важко перетравлюється, містить багато білків і жиру, який заповнює шлунок. А чорний хліб викликає запалення зобу.
  2. Сіль. Не давайте птахам нічого солоного!
  3. Солодощі. Печиво та здобна випічка не підходить для годування.
  4. З крупами теж треба бути обережними, бо гречка, рис та перлова каша погано перетравлюється.

В зоомагазині можна придбати вже готові мікси корму для птахів. Вони бувають розсипні або в брикетах. Тоді ви будете точно впевнені, що не нашкодите пернатим.

Майструємо годівничку з підручних засобів

Частота годування

Ваша задача допомагати птахам перезимувати, а не повністю забезпечити їх їжею. Вони не безпомічні, тому наповнюйте годівничку один раз на день. Перегодовування теж небезпечне.

Обов’язково стежте за чистотою годівниці. Перед кожним наповненням очищайте її від попереднього корму. Раз на місяць мийте годівничку гарячою водою з засобом дезінфекції. Інакше вона стане місцем розповсюдження інфекції, і ви не допоможете птахам, а нашкодите.

 

Ось ви разом з дитиною зробили місце для годування пернатих. Щодня носите їжу та спостерігаєте за ними. З часом ви будете впізнавати пташок, які прилітають поласувати смачненьким, можете навіть дати їм імена. Пошукайте в інтернеті інформацію про вид, до якого вони належать, так ви зможете ще й навчити дитину новому та цікавому.

3 Січня / 2019 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *