Що має бути в аптечці для новонароджених

Коли в родині намічається довгоочікуване поповнення, батьки багато уваги приділяють створенню комфорту для малюка. Купівля коляски, ліжечка, ванночки, вибір одягу, косметики та гігієнічних засобів для догляду за малюком – це лише невелика частина запланованих покупок. Але особливу увагу потрібно приділити збору аптечки для новонародженого. І щоб усе найважливіше для надання першої допомоги дитині завжди було під рукою, ми підготували цю статтю.

Аптечка новонародженого: що в ній має бути

1-Аптечка-новонародженого

У малюка повинна бути своя, окрема від батьків, аптечка. По-перше, це дуже зручно і тобі не доведеться перебирати цілу жменю ліків у пошуках потрібних. А по-друге, ризик переплутати дорослі та дитячі препарати мінімальний, адже під час поспіху всяке може трапитися. Сьогодні є готові домашні аптечки для немовлят, які можна купити в найближчій аптеці. Але доцільніше її зібрати самостійно, адже ти зможеш підібрати для свого малюка найбезпечніші, найякісніші та найнеобхідніші медикаменти. Отже, що ж тобі знадобиться:

Лікарські препарати

  1. Знеболювальні та жарознижувальні. Коли у дитини підвищується температура, потрібно діяти тут і зараз. Тому в аптечці першочергово має бути жарознижувальне. Краще брати цей препарат у вигляді сиропу або ректальних свічок. Його легко застосовувати та діє він дуже швидко. Не забувай, що жарознижувальні медикаменти також є знеболювальними (той же парацетамол та ібупрофен).2-Знеболювальні-та-жарознижувальні
  2. Антигістамінні. Алергія – досить часта реакція підростаючого організму. Прийом ліків, дитячі суміші, засоби побутової хімії, укуси комах, тварини, які перебувають у домі, – всі ці фактори можуть спровокувати появу алергічної реакції. Віддавай перевагу препаратам у вигляді сиропу або крапель. Також тобі може знадобитися крем або гель для місцевого застосування.
  3. Проносне. У новонароджених можуть виникати закрепи при грудному, “штучному” або змішаному вигодовуванні. Причин, як правило, кілька: зміна суміші або в раціоні мами теж дещо змінилося (наприклад, зменшилась кількість споживання клітковини). Існують препарати, які можна давати діткам з перших днів життя. Вони допомагають нормалізувати роботу кишківника і вирішити проблему із закрепом.3-Протидіарейні
  4. Протидіарейні. Такі ліки обов’язково повинні бути в аптеці. Діарея у крихітки може виникнути на тлі інфекційних захворювань, під час отруєння і порушення харчування. Протидіарейні препарати допомагають швидко покращити загальне самопочуття і запобігти зневодненню дитячого організму, що дуже важливо.
  5. Вітрогонне. Поки травна система налагоджує свою роботу, у немовляти можуть з’являтися кольки та надмірне газоутворення. Полегшити стан малюка допоможуть хороші вітрогінні препарати.
  6. Сольовий розчин для носа. Нежить може з’явитися навіть й у найменших членів сім’ї. Оскільки через вік застосовувати судинозвужувальні краплі не можна, справжнім порятунком стануть сольові розчини. Вони підходять новонародженим, не сушать слизову носа, а, навпаки, зволожують її. У цих розчинах не міститься синтетичних і шкідливих хімічних компонентів, такі засоби мають високий ступінь безпеки.

4-Сольовий-розчин-для-носа

Важливо: Підбір медикаментів та їхнє дозування повинен призначати тільки педіатр. Проконсультуйтеся з лікарем щодо вибору ліків для дитячої аптечки.

Антисептики

Без антисептиків не обійтися, особливо протягом перших днів життя карапуза, адже тобі потрібно регулярно обробляти пупкову ранку. Для цього тобі знадобиться:

5-Антисептики

  • 3% розчин перекису водню;
  • 1% розчин діамантової зелені (“зеленкою” можна обробляти ранки, подряпини та інші випадкові пошкодження шкіри).

Цікаво на тему: 6 must-have засобів для правильного догляду за тілом дитини

Медичні прилади

  1. Градусник. Це один із найважливіших приладів, який неодмінно має бути в дитячій аптечці. Детально про види та вибір пристрою для вимірювання температури ми розповіли в статті “Як вибрати дитячий термометр“.6-Градусник
  2. Назальний аспіратор. У малюків молодше шести місяців закладеність носика – нормальне явище. У носовому проході накопичується слиз, якого немовля не може самостійно позбутися. Швидко і безболісно прибрати слиз допоможе аспіратор. Це дійсно незамінний девайс у догляді за малюком.
  3. Газовідвідна трубка (зонд). Вона тобі точно знадобиться на період формування травної системи новонародженого. Головна функція цього зонда – виведення газів, що скупчилися в кишківнику.7-Назальний-аспіратор
  4. Спринцівка. Як ми вже говорили, у грудних діток порушення випорожнення – поширене явище. Щоб допомогти полегшити стан малюка, в аптечці має бути спринцівка (клізма) з м’яким наконечником. Як альтернативу в аптеці можна придбати одноразові клізми, які вже готові до застосування і повністю безпечні для дитячого організму.
  5. Піпетка. У запасі має бути кілька травмобезпечних піпеток. З їхньою допомогою ти зможеш закапати ліки в носик або вушка,обробити пупкову ранку.

Цікаво на тему: Чому не можна фотографувати сплячих дітей

Що ще потрібно покласти в дитячу аптечку

Крім ліків, антисептиків і важливих медичних приладів, необхідно покласти в аптечку такі предмети:

8-Що-ще-потрібно-покласти-в-дитячу-аптечку

  • стерильна вата;
  • стерильний бинт;
  • пластир;
  • ватні диски;
  • ватні палички з обмежувачем.

9-Що-ще-потрібно-покласти-в-дитячу-аптечку

Описувати навіщо потрібні ті чи інші предмети зі списку зайве, оскільки вони завжди мають бути під рукою.

А що б ти ще поклала в дитячу аптечку? Напиши в коментарях, можливо, ми пропустили щось важливе, чим необхідно доповнити список.

Читай також:

18 Березня / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *