Як правильно вибрати соску-пустушку для новонародженого

У списку найнеобхідніших речей для новонароджених особливе місце займає соска-пустушка. Але зайшовши в магазин, щоб придбати її, мама може зіткнутися з безліччю питань, адже потрібно враховувати форму, розмір і матеріал виробу. І як у цьому всьому розібратися? Тобі зараз підкаже EVA Blog.

Для чого дитині потрібна пустушка

1-Для-чого-дитині-потрібна-пустушка

У всіх малюків з народження одним із життєво важливих рефлексів є саме смоктальний. Завдяки йому малюк з перших днів життя може харчуватися матусиним молоком. Процес смоктання заспокоює дитину, дарує їй відчуття безпеки та комфорту. Для задоволення цього природного рефлексу крихітка може використовувати мамині груди, пустушку, пальці й навіть сторонні предмети (наприклад, куточок ковдри). І в цьому разі потрібно розділяти дві важливі речі: матусині груди мають закривати потребу дитини в харчуванні, а соска – у надлишковому смоктальному рефлексі й ніяк інакше.

Однак одразу давати соску немовлятам лікарі не рекомендують, оскільки це може вплинути на пристосування до грудного вигодовування. Коли малюк уже буде впевнено брати груди, можна йому запропонувати соску. Починати знайомити дитину з пустушкою краще з трьох-чотирьох місяців, не раніше.

Якщо у дитини нормальний не надлишковий смоктальний рефлекс, ти цілком можеш обійтися без соски.

Як вибрати соску-пустушку для новонароджених

2-Як-вибрати-соску-пустушку-для-новонароджених

Відразу хочеться відзначити, що немає чіткого критерію підбору соски для конкретної дитини. Можливо, тобі доведеться перепробувати кілька різних варіантів пустушок, щоб серед них твій малюк обрав ту, що найбільше йому подобається. Тобі дуже пощастить, якщо вийде підібрати соску з першого разу.

І поки ти ще не вирушила в магазин, я тобі зараз розповім, на що варто звернути особливу увагу, вибираючи соску-пустушку.

Розмір пустушки

3-Розмір-пустушки

Що доросліший малюк, то більший розмір соски потрібен. Як правило, виробники маркують свої вироби віковими обмеженнями:

  • від 0 до 3 місяців
  • від 0 до 6 місяців
  • від 6 до 12 місяців
  • від 12 до 18 місяців
  • 18+ місяців

4-Розмір-пустушки

Залежно від виробника маркування може відрізнятися.

Також зверни увагу, що пустушки для малюків 12-18 і понад 18 місяців за розміром не відрізняються. Різниця лише в щільності матеріалу та його стійкості до прокушування.

Цікаво на тему: Як зберегти грудне вигодовування: молочні кризи та як їх подолати

Матеріал пустушки

Соски виробляються з двох популярних матеріалів:

  1. Силікон. Синтетичний в міру жорсткий матеріал, який не деформується під час кип’ятіння та стерилізації. Силіконові пустушки не мають стороннього запаху, смаку й добре зберігають форму. Міняти виріб достатньо один раз на півтора місяця. У процесі використання силіконова соска-пустушка легко прокушується, поступово стає жорсткою, може кришитися. Тому найчастіше їх купують для новонароджених, у яких ще не прорізалися зубки.5-Матеріал-пустушки
  2. Латекс. Це натуральний матеріал (каучук), який має жовтий колір. Соски з латексу м’які та гнучкі, не схильні до розриву. Але у них є і свої мінуси. Специфічний слабко виражений запах і смак латексу, через що такі соски-пустушки можуть не сподобатися дитині. До того ж вони швидко зношуються, можуть деформуватися під час стерилізації, а також у разі прямого впливу сонячних променів. Міняти такий виріб фахівці рекомендують раз на 3-4 тижні. Латексні пустушки підійдуть новонародженим, а також малюкам, у яких прорізаються зуби.6-Матеріал-пустушки

Цікаво на тему: Як вибрати пляшечки для годування та правильно за ними доглядати

Форма пустушки

Визначившись із розміром і матеріалом соски, залишилося вибрати її форму:

Класична

Це найпоширеніші та всім добре знайомі соски-пустушки. Вони мають круглу форму, підтримують природну й правильну техніку смоктання. Крихіткам дуже подобаються такі соски, але батькам потрібно враховувати той факт, що за тривалого використання такі вироби можуть стати причиною розвитку неправильного прикусу. Її рекомендують давати малюкові в крайніх випадках, якщо він відмовився від анатомічної або ортодонтичної пустушки.

01-Классическая

Рекомендовані товари:

Анатомічна (симетрична)

Особливість такої пустушки полягає в її формі – приплюснутий овал. Вона повністю повторює будову ясен малюка та щільно прилягає до піднебіння. Завдяки чому рівномірно розподіляється навантаження на м’язи, язик розташовується в роті малюка в потрібній позиції й формується правильний прикус. А ще анатомічна пустушка не дає дитині заковтувати велику кількість повітря, яке може стати причиною появи кольок.

02-Анатомическая

Рекомендовані товари:

Ортодонтична

Ці пустушки є дуже й дуже популярними. За своєю формою вони нагадують дитині груди мами. Виріб має з одного боку скошений край, а з іншого опуклий, завдяки чому комфортно розташовується в роті. Така пустушка сприяє правильному формуванню прикусу, запобігає заковтуванню повітря, тому цей варіант теж можна придивитися до придбання. Досить часто немовлята віддають перевагу саме ортодонтичній пустушці, але, знову ж таки, не забувай, що тут все індивідуально.

03-Ортодонтическая

Крім класичної ортодонтичної форми пустушки, про яку я писала вище, є ще кілька різновидів:

  • форма “вишенька” – такі моделі підійдуть великим малюкам з високим піднебінням;
  • форма “серце” – рекомендовані для немовлят з маленькою щелепою для розвитку правильного прикусу;
  • форма “метелик” – найчастіше її купують у випадках, коли дитина з тих чи інших причин змушена лежати на животі (наприклад, після операції), за наявності особливостей розвитку щелепи тощо. Таку пустушку можуть рекомендувати недоношеним малюкам.

04-Ортодонтическая

Рекомендовані товари:

Пустушка для відвикання від пустушки

7-Пустушка-для-відвикання-від-пустушки

Так, і такі соски-пустушки існують. Але тобі вони стануть у пригоді значно пізніше, коли прийде час відучувати крихітку від смоктання соски. Як вона працює? Вся справа у формі виробу, який не приноситиме дитині очікуваного задоволення від процесу смоктання. У результаті малюк швидше відмовиться від пустушки без зайвого клопоту з боку матусі.

Цікаво на тему: Як вибрати стерилізатор для дитячих пляшечок

Кілька слів про аксесуари для пустушок

8-Кілька-слів-про-аксесуари-для-пустушок

Сьогодні виробники пропонують чимало супутніх аксесуарів для сосок-пустушок:

  • ковпачки – вони йдуть у комплекті з пустушкою, захищають її від пилу та бруду під час транспортування;
  • чохол (контейнер) для пустушки – якщо в комплекті не виявилося ковпачка, ти можеш окремо придбати захисний футляр. Це дуже зручний і практичний аксесуар;
  • тримач для пустушки – малюк буде часто випльовувати соску, коли вона йому набридне. І щоб тобі не довелося щоразу її мити й носити з собою ще кілька запасних чистих сосок, обов’язково купи тримач для пустушки. Це безпечний аксесуар, який кріпиться на одяг малюка, абсолютно йому не заважає, допомагає не загубити й не забруднити соску.

10-Кілька-слів-про-аксесуари-для-пустушок

Хто б міг подумати, що під час вибору соски-пустушки може виникнути стільки запитань і потрібно буде враховувати низку нюансів, вивчати тонкощі форм виробу. Сподіваюся, що мої поради допомогли тобі розібратися з найважливішими критеріями вибору. Обов’язково постав вподобайку цій статті та напиши в коментарях, як ти вибирала пустушку для свого карапуза. Поділися своїми порадами, нам буде дуже цікаво.

Читай також:

16 Квітня / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки