Замість казки: «розумні» ігри перед сном

Не секрет, що дітки є надзвичайно жвавими та активними. Варто трошки більше загратись, і ось вже вкласти спати малюка практично не можливо. Малята будуть терти оченята, позіхати, проте ні за що не припинять бігати та кричати. Саме через це більшість батьків не дозволяють своїм діткам гратись ввечері, віддаючи перевагу більш спокійним зайняттям: читанню книжок, аудіо-казкам, розслаблюючим масажам. Та чи не краще обрати для проводження часу перед сном «розумні» ігри – вправи, які налаштовують малюка на сон, та до того ж, розвивають його фантазію, увагу, пам’ять, творче мислення та кмітливість.

«Розумні» ігри не потребують особливої підготовки, проте обираючи їх в якості вечірніх розваг, важливо пам’ятати лише два основних правила:

По-перше, такі заняття мають неодмінно бути тихими і спокійними, щоб допомогти дитині розслабитись та зняти денний стрес.

По-друге, може статися так, що Ваш малюк дійсно сильно стомився за день і не бажає ніяких розваг. В такому випадку краще обрати тихеньку казочку або колискову на ніч.

Вигадати «розумну» гру можна й самостійно, та якщо у Вас фантазія не настільки розвинута, пропонуємо до Вашої уваги декілька цікавих варіантів.

«Візуалізація»

Влаштувавшись зручніше у ліжечку, запропонуйте малюку трошки помріяти. Нехай він спробує уявити себе у тому місці, де йому дуже сильно хочеться побувати. При цьому, попросіть дитину вголос промовляти деталі. Можна розказати по якій гарній стежці він йде, що знаходиться зліва, а що справа. Мета такої вправи – побачити ті картинки та образи, які описуються. Вважається, що така гра сприяє розвиненню правої півкулі мозку.

«Теплі обійми»

Вклавши дитинку у м’яку постіль, обніміть її дуже міцно та скажіть десять приємних слів про те, як сильно Ви її любите та як пишаєтесь тим, що маєте таку чудові доньку або сина. Буквально декілька хвилин – і позитивний настрій на спокійний повноцінний сон Вашому малюкові гарантований. Наступного дня можна ускладнити задачу: нехай тепер дитина обійме Вас першою та скаже Вам теплі слова.

«Малювалки»

Ця забава знайома кожному з нас з дитинства. Покладіть дитину животиком вниз та пальцем малюйте на його спині щось цікаве: букву, цифру, тваринку або будь-який предмет. Задача малюка – вгадати, що нарисовано на його спинці. Окрім розвитку уяви та фантазії, така гра ще є своєрідним легким масажем.

«Запомінайка»

Для цієї гри Вам необхідно вибрати декілька улюблених іграшок Вашої дитини та розкласти їх на ліжечку. Нехай малюк запам’ятає усі предмети, а потім відвернеться. У цей момент необхідно прибрати одну або декілька іграшок, а задача крихітки – вгадати, чого саме не вистачає. У цій грі дитина може виступати як у ролі учасника, так і в ролі ведучого, тільки в такому разі, Вам доведеться гадати, що зникло.

«Улюблена буква»

Спілкуючись з малюком перед сном, оберіть якусь букву, і по черзі називайте слова-прикметники, що починаються з цієї букви. Хто придумає більше слів, тому цієї ночі насниться самий приємний сон.

«День у деталях»

Дітки переважно мають гарну пам’ять, та це не означає, що не потрібно тренувати цей навик. Лежачи у ліжку, запропонуйте дитині згадати в деталях день, що вже завершився. Нехай малюк розкаже, коли він прокинувся, що їв на сніданок, яку футболку одягнув на вулицю чи в садочок, що цікаве трапилось із ним сьогодні. Такі вправи – це не тільки гарне тренування, а й можливість для мами або тата дізнатись щось цікаве про свою дитину.

«Повторюшки»

Це гра, в яку можна грати перед сном всією родиною. Правила її прості і всім нам знайомі. Перший учасник називає будь-яке слово. Другий його повторює і каже своє, а третій повторює вже два слова, і також додає своє. Забава продовжується, доки хтось на схибить. Щоб було цікавіше, домовтесь про певну тему слів, або зв’яжіть їх певним сюжетом. Наприкінці у Вас може вийти цікава розповідь чи казка.

«Так-ні»

Розвага, в яку також можна грати, лежачі в ліжку. Один учасник задумує якесь слово, а інший повинен його вгадати. Складність полягає в тому, що той, хто загадував, має право відповідати лише «так» або «ні». Важливо зрозуміти, як правильно задавати навідні питання.

«Навпаки»

Дуже цікава забава, в яку дітлахи грають залюбки. Загадайте дитині якесь слово та запропонуйте сказати його навпаки. Починайте з легких вправ та ускладнюйте задачу щодня, і Ви здивуєтесь, з якою легкістю маля перегортатиме слова. Вправа добре тренує зорову пам’ять та уяву.

«Вгадай, що всередині»

Вам знадобиться декілька іграшок та непрозорий мішечок. Складіть усі предмети в мішок та попросіть малюка занурити туди руку й вгадати, що він вхопив. Спеціалісти стверджують, що такі заняття є дуже корисними для дітей, адже вони розвивають окрім уяви та фантазії, ще й дрібну моторику рук.

«Розумні» ігри перед сном – це не тільки гарний спосіб розвивати в дитині важливі навички, а ще й можливість для батьків провести час зі своїм малюком. Зовсім не обов’язково займатись ними щовечора, тим не менш, такі «ритуали» принесуть Вам та Вашим малятам лише користь.

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
0-Роль-сім’ї-у-вихованні-дитини
19 Лютого / 2024 Виховання і розвиток
Як допомогти дитині перестати соромитися
18 Жовтня / 2023 Виховання і розвиток