Молочні зуби: правда та міфи

Поява перших зубів — це ще одна важлива й довгоочікувана подія в житті малюка та його батьків. Ймовірно, саме тому з прорізуванням і доглядом пов’язано так багато міфів. У скільки мають з’явитися перші зубки, як правильно доглядати за ними та чи дійсно тривале грудне вигодовування може викликати карієс? Ці та інші питання сьогодні розбираємо в Клубі «Щаслива мама».

Час читання: 5 хвилин та склянка молока🥤

статья доступна на русском языке

Молочные зубы: правда и мифы

Коли з’являються перші молочні зуби та скільки їх у дітей

У дітей всього виростає 20 зубів: по 10 на нижній і верхній щелепах. Основна їхня функція — формування простору, де будуть рости постійні зубки після того, як випадають перші.

Час і порядок прорізування зубів дуже індивідуальні. Деякі діти можуть народитися з одним або кількома зубками, але частіше за все вони ріжуться вже після народження. Якщо вашій дитині 9 місяців, а молочних зубів ще немає — це не привід для паніки. Рано чи пізно вони з’являться, і немає жодних способів вплинути на терміни прорізування. І навпаки: якщо у немовляти в 3 місяці перші зубки вже з’явилися — це теж нормально.

Цікаво по темі: Солодке дітям можна! А якщо можна, то скільки?

Схема прорізування зубів

У більшості дітей зуби прорізуються в такому порядку:

Схема прорезывания зубов

Під час прорізування у дітей може спостерігатися температура на зуби й інші неприємні симптоми: біль, свербіж, капризи. У такому випадку добре допомагають прорізувачі, які можна охолодити в холодильнику. Поговоріть також з педіатром з приводу прийому знеболюючих препаратів (парацетамолу або ібупрофену).

Цікаво по темі: Усе про дитячий масаж

Чим відрізняються молочні зуби від постійних

Найперша відмінність — у кількості: молочних зубів може бути не більше 20, постійних — 32. Чим ще відрізняються молочні та постійні зубки:

  • У постійному прикусі є всі чотири види зубів: різці, ікла, моляри та премоляри. У молочному їх три — різці, ікла й моляри.
  • Колір постійних зубів у людини — злегка жовтуватий, молочних — з блакитним відливом.
  • Корінь і коронка молочного зуба менші, ніж постійного.
  • Форма: молочні зуби нижчі та ширші, мають більш опуклу коронку та круглий корінь у порівнянні з постійними.
  • Тверда тканина постійних зубів товща, ніж у молочних. Це пов’язано з підвищеною їх мінералізацією.
  • Постійний зуб нерухомий, а молочний — рухливий. Після випадання його корінь розсмоктується.
  • Молочний зубний ряд має помітні міжзубні проміжки, а нормальний постійний прикус — без діастем.

Ще одне питання, яке турбує багатьох мам: коли молочні зуби змінюються на постійні? Зазвичай це відбувається до 7 років, але у всіх дітей цей процес, звісно, індивідуальний.

Чем отличаются молочные зубы от постоянных

Цікаво по темі: Скільки прихованого цукру споживають наші діти?

Клуб Щаслива мама инстаграм

Як правильно чистити зуби маленьким дітям

Ви, напевно, і самі знаєте, що чим частіше та краще чистити дитині зуби, тим менше на них буде нальоту й тим здоровішими вони будуть. Особливо важливо чистити зубки перед сном, оскільки саме вночі з’являється карієс. Це пов’язано з тим, що в нічні години практично не виділяється слина, яка природним шляхом захищає зубки від бактерій і нальоту.

Рухайте щіткою знизу вгору. Поверхня зубів не гладка: вона має мікроборозди, які розташовані в такому напрямку. Тому і верхні, і нижні зубки потрібно чистити від основи до краю, щоб дрібний наліт не потрапляв під ясна.

Розділіть зубний ряд на три квадрати: центральні зуби, ліву та праву сторони. У кожному квадраті робіть не менше 10 вимітаючих рухів. У результаті тривалість чищення складе близько 3 хвилин.

Чистьте послідовно. Почніть із зовнішнього боку зубів, потім переходьте на жувальну поверхню (рухайте щіткою вправо-вліво), після цього — на внутрішню частину (розташовуйте щітку вертикально). Простежте за тим, щоб усі далекі й важкодоступні місця були добре прочищені.

Показуйте власний приклад. Дітки завжди копіюють дорослих, тому краще з самого початку прививати корисну звичку: вранці та ввечері чистити зуби разом. Спочатку почистіть зуби собі й запропонуйте малюкові повторювати за вами. А потім візьміть його щітку в свої руки та самі добре все дочистіть.

Використовуйте індикатори нальоту, щоб перевірити, чи лишилися неочищені ділянки. Це дуже зручно: засіб забарвлює невидимий наліт у яскравий колір і допомагає повністю видалити його.

Как правильно чистить зубы маленьким детям

Цікаво по темі: Поради по догляду за зубами малюка

Міфи про молочні зуби

Навколо прорізування й догляду за дитячими зубами є безліч міфів. Про деякі з них, ви, можливо, і самі знаєте. А ми зібрали найпоширеніші:

  1. Тривале грудне вигодовування викликає карієс. Насправді ГВ ніяк не прискорює появу карієсу. Щоб зберегти зубки здоровими, перш за все, за ними потрібно ретельно доглядати. А якщо у дитини на ГВ з’явився карієс, це означає, що вам треба поговорити зі стоматологом про організацію або поступове скасування нічних годувань та очищення зубів малюка спеціальними серветками після кожного прикладання.
  2. Сріблення — ефективний метод лікування карієсу молочних зубів. Ця процедура допустима лише в початковій стадії карієсу — коли є пляма. А якщо процес триває далі або вже є порожнина, це означає, що повноцінного лікування не уникнути.
  3. Трирічна дитина цілком може сама почистити зуби. З моменту появи першого зуба до того, поки дитина навчиться ретельно й повністю чистити зуби, батьки повинні допомагати їй. Краще це робити до 6–8 років. І навіть за підлітками стоматологи рекомендують приглядати, коли і як вони чистять зуби.
  4. Дітям можна чистити зуби пастою для дорослих. Дитячі пасти суттєво відрізняються від дорослих за складом. Тому переходити на дорослі засоби можна лише після того, як молочні зуби зміняться корінними. До цього моменту треба користуватися спеціальною дитячою пастою.
  5. Молочні зуби не болять. У них, як і у постійних, є нерви, тому вони теж можуть боліти. Інша справа — що молочні зуби руйнуються настільки швидко, що біль просто не встигає з’явитися. Тому якщо в дитини заболить зуб, це сигнал до того, що треба терміново йти до стоматолога. Про те, що робити, якщо дитина боїться лікарів, читайте в нашій статті.
  6. Лікувати молочні зуби не обов’язково: все одно вони скоро випадуть. Насправді карієс, що виник на молочних зубах, може поширитися на всю порожнину рота й інші зуби, в тому числі, постійні. Тому при необхідності на молочні зубки теж ставлять пломби, видаляють нерви та пломбують канали.
  7. Брекети ставлять на молочні зуби. Будь-яка ортодонтична корекція пов’язана з дією сили. А оскільки молочні зуби є більш тендітними, то брекети на них не ставляться. Більшість стоматологів сходяться на тому, що використовувати такі системи можна після зміни зубів і завершення формування щелепи — не раніше 12–14 років.
  8. Здорові зуби — білі. Насправді білизна — це не ознака здоров’я. Щоб бути впевненими в тому, що вони повністю здорові, потрібно регулярно відвідувати стоматолога. Особливо, якщо у дитини з’явилися білі плями — це може бути ознакою початку карієсу.
  9. Чим раніше випаде молочний зуб, тим швидше з’явиться постійний. Насправді перші зуби «тримають» місце для постійних. І якщо вони випадуть раніше ніж треба, то їхнє місце займуть сусідні, а корінні виростуть в неправильному положенні.
  10. Якщо у батьків проблеми з зубами, то і в дітей вони будуть. Немає 100% доказів того, що здоров’я зубів залежить від спадковості. Зате точно відомо, що їх можна зберегти здоровими, якщо дотримуватися правил харчування, гігієни та своєчасно звертатися до стоматолога.

Мифы о молочных зубах

Більше статей на тему дитячого здоров’я — в розділі Материнство. Сподіваємося, ця інформація стане корисною для вас. І нехай зубки ваших дітей будуть міцними і здоровими!

 

Читайте також:

11 Червня / 2020 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність