9 міфів про молочні зуби

Приблизно у віці одного року наші ненаглядні карапузи стають «зубастиками», і у батьків з’являється ще одна важлива задача – навчити малюка правильно доглядати за молочними зубками. Сьогодні з цього приводу існує досить багато міфів, які ми спробуємо викрити, аби у вашої дитинки була найздоровіша та найяскравіша усмішка.

Час читання: 4 хвилини та смузі 🥤

статья доступна на русском языке

Міф №1: Молочні зубки не потребують лікування

Рудий малюк з молочними зубами та зубною щіткою

А й справді, навіщо вести маля до стоматолога, витрачати його та свої нерви, а до того ж, і непогані фінанси, коли через один-два роки всі зубки почнуть мінятись? Думка ніби то й логічна, проте – невірна. На користь лікування молочних зубок є як мінімум три аргументи:

  1. По-перше, відкладаючи похід до стоматологічного кабінету на декілька років, можна серйозно нашкодити постійним зубкам, які ще не виросли. Глибоко в яснах корінь молочного зуба може торкатись зачатку постійного, і якщо перший захворів, із другим може статись така ж біда.
  2. По-друге, зіпсований зуб – це вогнище інфекції у ротику, яке може призвести не тільки до розвитку карієсу, а й до появи інших захворювань.
  3. І по-третє, зуби, які не лікуються вчасно, доводиться видаляти раніше, аніж вони «планували» випасти самостійно. Це також негативно впливає на здоров’я та розташування постійних зубів.

Маленька дівчинка з зубною щіткою

Міф №2: Молочні зуби можна не чистити

Деякі батьки намагаються якомога пізніше ввести у щоденні обов’язки дитини чистку зубів, через те, що ті виростають маленькі, і у великих проміжках між ними не застрягає їжа. Та й зубна паста – не найкорисніша речовина для малюка, який обов’язково її ковтне у процесі чистки.

Проте спеціалісти мають зовсім протилежну думку. Молочні зубки хоч і невеликі, але чистити їх зубною щіткою та пастою необхідно щодня. Просто обирайте дитячі товари, які є безпечними при раптовому проковтуванні. Що до щітки, фахівці радять віддавати перевагу штучній щетині, адже в ній не заводяться хвороботворні мікроби, на відміну від натуральної.

Цікаво по темі: Безпечні іграшки від 0 до 3: на що звернути увагу

Клуб Щаслива мама инстаграм

Міф №3: Видаляти молочні зуби не боляче, бо вони не мають коренів

Дитина може тижнями ходити із зубиком, який здається тримається на ниточці і от-от випаде, варто лише трохи потягнути. На запитання, чому маля цього не зробить, найчастіше чуємо відповідь: «Боляче», але не віримо крихітці, бо як можуть боліти молочні зубки – вони ж нічим не тримаються всередині!

Дитячі стоматологи наголошують на тому, що молочні зубки мають корені (хоч і маленькі), і вони можуть боліти тоді, коли випадати ще не прийшов час. Річ у тому, що перші зуби проходять декілька етапів розвитку: на початковій стадії у них виростають корені, які розсмоктуються до того, як приходить час мінятись. І саме через це, вмовивши малюка прив’язати ниточку та вирвати силою зуб, що хитається, ми можемо здивуватись великій кількості крові.

Молочний зуб у маленького хлопчика

Міф №4: Дитячі зубки може лікувати будь-який стоматолог

Знайти дитячого спеціаліста буває значно складніше, аніж дорослого. Тому батьки не вагаючись відводять своїх чад у звичайну стоматологію, вважаючи, що немає ніякої різниці – адже будова ротової порожнини у всіх однакова.

Насправді, лікуванням малят мають займатись виключно дитячі стоматологи. Вони краще ознайомлені з всіма особливостями будови молочних зубів, володіють спеціальними техніками та матеріалами. А ще, лише кваліфікований дитячий фахівець зможе безболісно провести лікування навіть найменшому пацієнту.

Цікаво по темі: Сон малят до трьох років: норми та рекомендації

Міф №5: Молочні зубки псуються лише від солодощів

Це не правда, адже карієс на зубах інколи з’являється навіть у однорічних малят, в раціоні яких ще не присутні солодощі. Справа може критись у пляшечці, яку дитинка смокче тривалий час. Дітям після одного року рекомендується давати пити з чашки-непроливайки. Інша причина, через яку псуються перші зубки – це залишки їжі, що налипають на них. Дітлахи дуже полюбляють весь час гризти печиво, бублики, сухарики, і це сприяє скорішому виникненню карієсу. Тож, ще раз повторимось, що чистити молочні зубки необхідно щодня. Стоматологи радять розпочинати це робити не пізніше, ніж з двох років.

Маленька дівчинка у дитячого стоматолога

Міф №6: Чим раніше починають вилазити перші зубки – тим краще

У дитинки вашої сусідки перший зуб з’явився аж у 10 місяців, а у Вашого карапуза вже у 8 було цілих два! І це вже привід для гордості, принаймні, так вважає добра половина батьків.

На ділі ж, все зовсім навпаки. Чим пізніше почнуть з’являтись у малюка зуби – тим менше часу в них буде для того, щоб зіпсуватись. А ще, беззуба усмішка – це радість для годуючих матусь, адже всім нам відомо як боляче кусаються ці маленькі зубастики).

Цікаво по темі: Розвиток мовлення дитини протягом першого року життя: поради логопеда

Міф №7: Малюк може самостійно чистити зубки

Дати в руки щітку із краплинкою зубної пасти – деякі батьки вважають, що цього цілком достатньо. «Скільки там тих зубів – щось та почистить!». Насправді, довіряти цілком процес чистки маленькому непосиді не варто, хоча б у віці до шести років. Можна робити цю процедуру разом із дитиною, контролюючи, щоб вона повторювала за вами всі рухи. А можна просто дочищати малюку зубки, після його старань та колупань щіткою в ротику.

Малюк з татом чистить зубы

Міф №8: Дітям корисно чистити зуби електричною щіткою

Електричні зубні щітки значно якісніше доглядають за посмішкою, і завдяки голівці, що обертається, процес чистки стає легшим для малюка. Але дитячі стоматологи наголошують на тому, що ці пристрої здатні легко зашкодити молочним зубкам, емаль яких ще не пристосована до такого жорсткого впливу. До того ж, електрична щітка сприймається малюком скоріше як іграшка, а не як атрибут важливого щоденного обов’язку. Тому для перших зубів краще обирати звичайну зубну щіточку.

Цікаво по темі: Як вибрати фруктові та овочеві дитячі пюре для першого прикорму?

Міф №9: Прорізування молочних зубів завжди супроводжується проблемами зі здоров’ям

Більшість матусь очікують появу зубів у малюка з побоюванням, адже впевнені, що цей процес обов’язково негативно відобразиться на його самопочутті. Існує така думка, що підвищена вередливість, розлад шлунку, підняття температури тіла, нежить – все це може бути викликане прорізуванням молочних зубок.

Втім, педіатри кажуть, що у здорових дітлахів з міцним імунітетом зуби вилазять абсолютно безболісно, а поява неприємних симптомів може свідчити про ослаблення організму. Частіше за все, перша хвороба та перший зуб просто з’являються в один і той же час.

Хлопчик з мамою чистить зуби

Прорізування зубів у малюка – подія хвилююча та довгоочікувана для всіх батьків. І хоча всі молочні зубки рано чи пізно випадуть, не треба недооцінювати їх важливість та вважати лише тимчасовим явищем. Адже вони закладають основу розвитку щелеп, м’язів і кісток, та прокладають шлях постійним зубкам. Ось чому надзвичайно важливо правильно доглядати за молочними зубами та навчати малюків цим правилам буквально з першого різця.

Сподіваємось, наша сьогоднішня стаття буде для вас корисною, і бажаємо, аби у вашій родині були найчарівніші посмішки!

 

Читайте також:

17 Січня / 2022 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність