Як вибрати фруктові та овочеві дитячі пюре для першого прикорму?

Фруктові та овочеві пюре – перші продукти, з якими малюк знайомиться після маминого молока. Вони поступово починають готувати травну систему до повноцінної роботи та перетравлення різних продуктів. А ще допомагають розвивати смакову палітру вражень. Коли можна починати вводити перший прикорм та які овочеві й фруктові пюре варто для цього вибрати, розповімо у  нашій новій статті.

Час читання: 4 хвилини та стакан лимонаду 🥤

статья доступна на русском языке

Коли можна вводити у раціон малюка овочеві та фруктові пюре?

Перший прикорм

Якщо ваш малюк на грудному вигодовуванні, ВООЗ радить починати поступово додавати у раціон дитячі пюре з 6 місяців. Зазвичай, зрозуміти, що вже пора, легко: дитина починає проявляти цікавість до їжі, якою смакуєте ви. Інколи, за рекомендацією лікаря, прикорм може вводитись раніше, у проміжку з 4 до 6 місяців.

Знайомити малюка з новими продуктами потрібно поступово, маленькими порціями (1/2 чайної ложки). І уважно слідкуйте за індивідуальною реакцією: чи в нормі стул, чи не проявилась алергія. Пробувати нові продукти краще зранку, щоб впродовж дня мати змогу спостерігати за дитиною та впевнитись, що все добре. Не міксуйте одразу декілька овочів чи фруктів, тестуйте по одному. Давайте з перервою 2-3 дні, щоб у разі, якщо з’явиться небажана реакція, чітко розуміти, на що саме відреагував організм. А от коли окремі знайомства відбудуться, можна переходити до міксування.

Цікаво по темі: Диво грудного вигодування: мами, ви — чарівниці

З яких фруктів та овочів потрібно починати прикорм?

При виборі варто надавати перевагу свіжим сезонним продуктам, що проростають у місцевості, де ви живете. Спочатку познайомте малюка з овочами. Фрукти, за рахунок того, що є більш солодкими від природи, можуть знизити цікавість до куштування кабачку, броколі чи кольорової капусти. А саме з них рекомендують починати знайомство малюка з “дорослими” продуктами. Пізніше можна урізноманітнити раціон картоплею, гарбузом чи морквою

Овочеве пюре

А от якому порядку варто додавати у прикорм фрукти:

  1. Яблуко та груша. Найменш алергенні продукти. Зелені сорти яблук найчастіше використовують як перший фруктовий прикорм
  2. Банан. Хоч і не проростає у нашій місцевості, але є доступним та рідко викликає алергічну реакцію.
  3. Слива, абрикос, персик. Можуть мати ефект послаблення стулу, тож варто давати трохи пізніше, коли травна система почне адаптовуватися під перетравлення фруктів. 
  4. Ківі, полуниця, цитрусові – потенційно алергенні. Давати їх варто після того, як організм малюка звик до інших продуктів. До того ж, вони мають яскраво виражений смак, через що також не варто поспішати вводити їх у раціон. Смакові рецептори малюка мають поступово звикати до різноманіття. Орієнтовний період додавання цих продуктів у прикорм – вік біля року.  

Фруктове пюре

Цікаво по темі: Якщо малюк не добирає вагу: інструкція для матусь

Як вибрати дитяче фруктово-овочеве пюре? 

Дитяче фруктове пюре

Фруктове та овочеве пюре, звичайно, можна зробити самостійно. Але, якщо не маєте достатньо часу, на допомогу прийдуть готові з магазину. На що варто звернути увагу:

  1. Має відповідати віку дитини. Даємо лише ті овочі та фрукти, до яких “доросли”.
  2. У закритому вигляді термін зберігання не має перевищувати 24 місяці.
  3. У відкритому вигляді дитяче пюре має зберігатися у холодильнику не більше 3 днів. 
  4. Склад дитячого фруктового чи овочевого пюре не має містити цукру, консервантів, барвників та харчових добавок. 

Дитяче фруктове пюре Vita Baby

В інтернет-магазині ви давно маєте змогу замовити різні види дитячого харчування. Але ж нерідко буває, що про потребу купити пюре чи сік згадуєш саме тоді, коли не має часу чекати доставку.  І тут на допомогу приходять оффлайн магазини EVA! Бо відтепер у асортименті з’явився вибір дитячих фруктових пюре та соків, зокрема, нова ТМ VitaBaby. Познайомимо вас з нею трохи ближче.

Цікаво на тему: Як вибрати дитяче харчування?

Дитячі фруктово-овочеві пюре та соки від бренду VitaBaby

Пюре та соки VitaBaby

Цей бренд  рекомендує мамам Асоціація Педіатрів Республіки Молдова. Погодьтеся, довіру лікарів важливо мати. Завдяки ж чому вдалося її заслужити:

  • для створення продукції бренду використовуються плоди сортів з пониженою кислотністю;
  • збирають фрукти у розгар дозрівання, доки вони не перезріли до стану кашиці;
  • сорти, що використовуються, достатньо солодкі від природи, тож пюре не потребують додавання цукру; 
  • вирощування фруктів та овочів відбувається з ретельним дотриманням екологічних стандартів.  

Все це зроблено для того, щоб зберегти у соках та дитячих максимальну кількість вітамінів. 

Соки VitaBaby

Не менш важливо, що у складі продукції VitaBaby не використовуються:

  • консерванти
  • ароматизатори
  • барвники
  • крохмаль
  • глютен
  • ГМО

На упаковці дитячих пюре та соків вказано, з якого віку їх можна давати. Так, наприклад, грушку та яблучко можна спробувати раніше, а от з персиковим пюре доведеться почекати, поки виповниться півроку. А якщо ваш малюк більше полюбляє овочі, то з 5 місяців зможе смакувати морквяним пюре, а з шести додати у раціон гарбуз. 

Фруктові пюре VitaBaby

А які фруктово-овочеві пюре та соки подобаються вашому малюку? Що спробували першим? Поділіться досвідом у коментарях!

 

Читайте також:

8 Червня / 2022 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Ульянка

    Много полезного узнала

VISUAL by EVA