Ігри з дитиною вдома, про які ви раніше не чули

Під час карантину діти нудяться сидіти вдома, а звичні іграшки та розваги швидко набридають. Малим непосидькам треба кудись подіти свою енергію, тож завдання батьків — спрямувати її на щось корисне. Пропонуємо кілька ідей, як розважити дітей різного віку вдома.

Игры с ребенком дома, о которых вы раньше не слышали

Розваги для малечі

Насамперед слід обирати корисні ігри, які розвивають навички малюка. Рекомендуємо творчі та рухливі розваги, які точно сподобаються маленьким непосидькам.

«Обережно на дорозі — сутінки!» 

Підготуйте кімнату: розставте стільці, пересуньте меблі, зробіть невеликі перешкоди. Коли все готово, один із гравців стає автомобілем зі зламаними фарами, якому доводиться їхати в сутінках. Йому потрібно подолати перешкоди з закритими очима. Інший гравець стає навігатором, підказуючи йому напрямок. Потім слід помінятися ролями. 

Не забувайте кожного разу змінювати розташування перешкод, щоб неможливо було запам’ятати дорогу. А для цікавості можна позмагатися один з одним: порахуйте, хто краще обходить перешкоди, а хто часто врізається.

Коли дитина грає роль машини, вона вчиться орієнтуватися в просторі, зокрема розрізняти поняття «праворуч» і «ліворуч». Коли малюк керує, він навчається командній грі, тренує мовлення та вміння формулювати думки.

Развлечения для малышей

«Сквігл» 

Підготуйте кольорові фломастери та аркуші паперу. Запропонуйте малюкові намалювати будь-що із закритими очима. Далі вам треба створити з його каракулів якийсь образ. Під час гри розпитуйте дитину, що вона намалювала, що хотіла б побачити ще на малюнку. Потім ви так само намалюйте щось, а малюк хай перетворить це на малюнок.

Ця гра допомагає встановити контакт з дитиною, зблизитися з нею, а також сприяє розвитку креативного мислення.

Ігри для школярів

У школі діти постійно спілкуються з однолітками, тож під час карантину вони особливо потребують спілкування. Оскільки наразі оточення школярів обмежується батьками, пропонуємо кілька розваг для сімейного дозвілля.

«Продовжити історію» 

Діти просто обожнюють вигадки, тому ця розвага має припасти їм до душі. Вона передбачає створення власної історії, до якої кожен учасник додає щось своє. Наприклад, починає мама: «Одного разу сміливе кошеня відправилося в подорож до Ірландії». Дитина продовжує: «Кошеня звали Саймон». Тато додає: «Він був чорний як ніч» тощо. Чим більше учасників, тим цікавішою вийде вигадка!

Вигадану казку можна записати та запропонувати дитині намалювати до неї ілюстрації. Якщо ви володієте англійською, можна спробувати створити таку історію іноземною мовою. Крім розваги, це буде ще й корисною практикою англійської для дитини.

Игры для школьников

Рольова гра «Сцена з улюбленого кіно/мультфільму»

Ви напевно знаєте, який фільм чи мультик обожнює ваша дитина. Тож запропонуйте їй спробувати себе в ролі режисера, перезнявши кінострічку на новий лад. Треба відтворити сцену, доповнивши її чимось оригінальним або написавши нові діалоги.

У грі мають брати участь щонайменше 3-4 учасники: двоє акторів, а решта має вгадувати обране кіно чи мультфільм. Розвага тренує памʼять, розвиває фантазію та ораторські здібності.

«Вільний переказ» 

Якщо дитина любить читати, запропонуйте влаштувати презентацію книжок. Один за одним розказуйте про свої улюблені книги. Якщо школяру важко самостійно презентувати книгу, ставте уточнювальні запитання: чому подобається саме цей твір, хто у ньому головні герої, чим книга відрізняється від інших видань. Також запитайте, чому вчить досвід головних героїв. Так само розкажіть і про свої улюблені книги, щоб дитина захотіла їх прочитати.

Під час карантину можна влаштувати буккросинг. Обміняйтеся книгами один з одним, прочитайте їх, а потім влаштуйте обговорення прочитаного. Це буде цікаво всім, а дитина ще й вчитиметься правильно формулювати думки та аргументувати їх.

Цікаво по темі: Перевірено на собі: 10 колективних ігор для дітей і підлітків

Розваги для підлітків

Підлітки багато вільного часу проводять у соціальних мережах чи граючи в комп’ютерні ігри. Тому батькам необхідно запропонувати дітям цікаве дозвілля, аби відволікти їх від комп’ютера. Чудово підійдуть настільні ігри, але що робити, якщо їх немає під рукою?

«Детективні історії» 

Вільний час ввечері можна провести, розгадуючи містичне викрадення чи вбивство. За основу візьміть готовий сценарій в інтернеті або вигадайте його самотужки, розподіліть ролі, і нехай детектив намагається розгадати, хто з учасників злочинець. Ця гра стане особливо захопливою, якщо грати великою родиною. 

Більш простий варіант — класична «Мафія». Причому для гри необов’язково мати спеціальну колоду: ви можете обійтися звичайними гральними картами або зробити саморобні картки.

Развлечения для подростков

«Я ніколи не…»

У різні варіації цієї розваги грають навіть дорослі. А ви спробуйте зіграти в «Я ніколи не…» на вибування. Кожному учаснику необхідно назвати щось, чого він ніколи не робив. Якщо інші робили це, їм необхідно загинати пальці. Хто ствердно відповість на 5 фактів, вибуває з гри. Подібна розвага в сімейному колі зближує родину, а ще є шанс послухати цікаві історії з життя один одного.

Чому ми рекомендуємо саме ці ігри?

Ігри з дітьми вдома покликані не тільки розважати. Малеча вивчає світ граючи, тому ми дібрали корисні та цікаві розваги. Вони допомагають розвивати фантазію, моторику, памʼять, кмітливість, вчать мислити нестандартно та взаємодіяти з іншими людьми. Наприклад, гра в автомобіль вчить довіряти, працювати в парі заради досягнення спільної мети.

Ігри для школярів передбачають розвиток творчих здібностей, вміння виступати перед публікою, творчо опрацьовувати сюжети книг та аналізувати прочитане. Особливо корисна гра з обміном книгами: школярам завжди цікаво займатися тим, що роблять дорослі. До речі, батькам теж буде корисно почитати дитячу літературу і дізнатися, які саме книги подобаються їхній дитині.

Почему мы рекомендуем именно эти игры

Для підлітків ігри радше не навчання, а розваги. Тинейджерам важливо відчувати себе частиною родини, а не жити виключно у віртуальному світі. Особливо небезпечне надмірне захоплення онлайн-світом в умовах самоізоляції, тому розваги в родинному колі — чудова альтернатива.

На жаль, у звичайних умовах батьки та діти рідко розважаються разом. Тому, поки є час, користуйтеся ним, спілкуйтеся та грайте в цікаві ігри. Можливо, це стане новою сімейною традицією, і ви будете організовувати таке спільне дозвілля навіть після закінчення самоізоляції.

9 Квітня / 2020 Діти

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *