Карантин як поштовх для саморозвитку: як ефективно використати час, що звільнився

Мабуть, кожен дорогою на роботу мріяв про винайдення телепорту. Це ж скільки часу можна було б зекономити й витратити на щось цікаве! Такий девайс і досі не існує, проте в умовах карантину більшість працівників почали працювати дистанційно. Фактично збулася мрія про вільну годинку-дві для себе. Але чи правильно ви їх використовуєте?

Карантин и саморазвитие: как организовать работу и найти время для обучения

Особливості дистанційної роботи

Дистанційна робота має певні переваги:

  • не доводиться стояти в черзі на автобус, їхати стоячи в метро чи ходити пішки;
  • не потрібно знімати піжаму;
  • можна пити каву, обідати у зручний час;
  • не треба витрачати час на переміщення між роботою і домом.

Проте віддалена робота не означає її відсутність. Намагайтеся правильно розподілити свій час, щоб не розтягувати робочий день до ночі. Все-таки карантин закінчиться, а повернутися у звичний режим може виявитися непросто.

Дистанційна робота має і свої недоліки. Вам не вдасться поспілкуватися з колегами наживо, доведеться довше розв’язувати питання, які раніше знімалися візитом у сусідній кабінет. А ще такий графік дуже розслабляє: ви швидко помітите, що такі бажані вільні години витрачаєте не на саморозвиток, а на звичайне байдикування.

Якщо у вас уже зʼявилося відчуття, що треба щось змінювати, пропонуємо вам кілька корисних посилань. Серед них є і курси для саморозвитку, і варіанти відпочинку вдома.

Особенности дистанционной работы

Чим зайняти своє дозвілля: корисні сервіси для саморозвитку

Додатковий вільний час можна і треба проводити з користю. Це допоможе вам не нудитися, сидячи вдома, а навчитися чомусь новому та навіть підвищити власну кваліфікацію. Ось що можна робити під час карантину:

  1. Взяти участь у EVA Women Challenge. EVA Women Challenge — програма змін з чітким планом завдань на 4 тижні у напрямках: спорт, правильне харчування, догляд за собою. Цей проект допоможе сформувати звички здорового способу життя та покаже, як самостійно почати займатися спортом і досягти успіху.
  2. Вивчати іноземні мови. Сервіси: Duolingo, Busuu, інші онлайн-школи. Також ви можете займатися з викладачами через відеозвʼязок, що допоможе практикувати вимову. Володіння іноземною мовою однозначно стане перевагою у вашому резюме.
  3. Пройти курс відеоблогінгу #forEVA. Це онлайн-проект, який навчить створювати цікавий та актуальний контент для соціальних мереж. Найцікавіше, що цей проект можна пройти разом із дитиною. Курс абсолютно безкоштовний, достатньо просто зареєструватися на сайті.
  4. Переглядати корисні лекції та засвоювати науково-популярний контент. Кілька цікавих курсів є на українському сервісі Prometheus. Якщо ви володієте англійською, вам сподобається Coursera. На цьому ресурсі безліч курсів: дизайн, бізнес, маркетинг, мови тощо. Завітайте на Facebook-сторінку Beehiveor, де ви знайдете пізнавальний контент, викладений простою мовою. 

Чем занять свой досуг: полезные сервисы для саморазвития

Проте не захоплюйтесь ідеєю саморозвитку, якщо дуже втомлюєтеся. Надмірний стрес, замала кількість сну знижують ваш імунітет. Тому будьте чесними із собою та не намагайтеся вхопитися за все, що відкладали на потім, працюючи повний день в офісі.

Як працювати та розвиватися, якщо дитина щохвилини вимагає вашої уваги?

Якщо ваш малюк старший 3-4 років, то з ним уже можна домовитися. Організуйте ваш графік таким чином, щоб через кожну годину роботи/навчання ви робили перерву на 10 хвилин і проводили час із дитиною. Поясніть малюку, що мама зайнята, але надайте достатньо «інструментів» для самостійних ігор. Наприклад, можна дістати іграшки, про які дитина давно забула — зазвичай розгляд забутих коштовностей надасть вам щонайменше годину тиші. Найдієвіший «козир» з ігор на планшеті та перегляд мультфільмів краще залишити на крайній випадок.

Заведіть графік, який буде зрозумілим для дитини, та правила, обов’язкові для виконання кожним членом родини. Наприклад, якщо мама одягла окуляри та сидить перед ноутбуком — її не можна турбувати ані дітям, ані татові.

Придбайте нові альбоми для малювання, олівці і фарби, розмальовки і пластилін. Ну і, звичайно, не один раз на допомогу вам прийдуть пазли, конструктори та набори для творчості. У нас також є підказки, як зробити розвивальні іграшки з підручних матеріалів. Впевнені, вам стануть у нагоді будь-які підказки, щоб зайняти дитину.

Как работать и развиваться, если ребенок ежеминутно требует вашего внимания?

Для дітей, які молодші трьох років, дозвілля організувати трохи важче, тому не плануйте багато справ і намагайтеся робити їх під час денного відпочинку малюка. Пам’ятайте, що маленька дитина завжди має бути у полі вашого зору. Якщо вам треба працювати, нехай дитина грається поруч із вами.

Постійне перебування вдома може створити ілюзію байдикування. Проте насправді це зовсім не так, тому не намагайтеся заповнити кожну хвилину корисними заняттями. Навіть якщо ви працюєте дистанційно, вам необхідний час на себе та повноцінний відпочинок. Тим паче вдома теж можна влаштувати цікаве дозвілля.

Безліч розваг були й залишаються безкоштовними: перегляд фільмів, читання книжок, малювання чи творчість. Спробуйте себе в новому хобі, переглядаючи майстер-класи. 

Залишайтеся вдома і не наражайте себе на небезпеку. Працюйте, розвивайтеся та відпочивайте в режимі онлайн. І будьте здорові!

31 Березня / 2020 Материнство

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

КЩМ знижки