Переліт за правилами: що треба знати батькам

Сезон літніх відпусток в самому розпалі, тож якщо ви ще не спланували свій відпочинок, саме час про це подумати. Багато батьків переймаються з приводу першого авіаперельоту дитини: чи можна літати з маленькими дітьми, якщо можна, то коли, і як краще організувати переліт? Відповіді на ці питання знайдете в новій статті Клубу Щаслива мама!

Коли можна літати

Однозначної відповіді на це питання немає: хтось не радить літати з дітьми до трьох місяців, а дехто, наприклад, Євген Комаровський, вважає, що можна літати з дітьми вже з двох тижнів після народження. В будь-якому разі з маленькими дітьми в літаку клопотів набагато менше, ніж зі старшими, яких потрібно чимось займати та розважати.

На що варто звернути увагу

Спокійні батьки — спокійна дитина

Якщо ви турбуєтесь про те, щоб малюк не плакав під час польоту, заздалегідь подумайте про власний спокій. Психологи довели: що більше ми готуємося до якоїсь події, прораховуємо план Б, а на випадок, якщо він не спрацює, маємо запасні плани В, Г і Ґ, тим менше ми нервуємося. Тож якщо ви переймаєтесь з приводу польоту, заспокойте себе таким психологічним прийомом: продумайте всі можливі негаразди та свої дії в разі їхнього настання. Візьміть з собою всі необхідні речі: нехай частина з них вам не знадобиться, зате ви будете спокійні в тому, що у вас все під контролем. Дивно, але факт: така підготовка дозволяє позбавитися тривожності в більшості ситуацій.

Підготуйте дитину

Дітям старшого віку потрібно заздалегідь розповісти, що таке літак, як він виглядає та як гуде. Заінтригуйте малечу, щоб вона чекала на цю подію так, як на свій день народження.

Відволікайте дитину

Якщо вдома ігри малечі на планшеті обмежено в часі, то в літаку дозвольте їй гратися скільки завгодно. Разом читайте книжки, грайтеся в ігри, головне — відволікти і створити зону контрольованого неслухання, щоб ця подія перетворилася на маленьке свято.

Ретельно обирайте авіакомпанію

Звісно, польоти на дорогих літаках доступні не кожному, але ви можете заздалегідь дізнатися, які зручності передбачено для батьків з дітьми. Є компанії, що надають окремі місця для сімей з дітьми, де є спеціальні відкидні люльки, вільне місце перед кріслами, де дитина може бавитися, де можна поставити горщик тощо. Під час бронювання білетів уточнюйте наявність таких місць та інші нюанси.

Зважайте на звички дитини

Одні батьки вимотують дітей перед польотом, рано їх будять та влаштовують активні ігри, щоб дитина втомилася і спала в літаку. Інші ж, навпаки, намагаються максимально дотримуватися режиму дня, адже будь-яке його порушення може викликати бурю емоцій та плач. Тож готуйтеся до польоту зважаючи на характер малечі та свій материнський досвід.

Знайдіть собі компанію

Вірогідність того, що ви не самі будете летіти з дітьми, досить висока. Якщо в салоні будуть інші діти, дозвольте їх бавитися разом. Як відомо, чим більше дітей, тим легше за ними слідкувати: вони самі себе розважатимуть, і це зекономить ваші сили.

Ще кілька порад

  • На момент перельоту дитина має бути повністю здоровою — не мати ОРЗ та ОРВІ, інакше зростає ризик виникнення отиту.
  • Щоб знизити ризик виникнення спазму слухової труби, заздалегідь порадьтеся зі своїм педіатром та попросіть його призначити вам судинозвужуючі краплі — використовуйте їх під час зльоту та посадки.
  • Ковтання також допоможе уникнути спазму слухової труби. Для цього під час зльоту та посадки дайте дитині груди, пустушку, пляшечку з їжею або сік з трубочки.
  • В літаку дуже низька вологість повітря, а це може призвести до пересушування слизових оболонок дихальних шляхів. Тому при тривалому перельоті бажано використовувати зволожуючі спреї на основі солоної води.

А ми бажаємо вам вдалого польоту та щасливої відпустки!

21 Червня / 2018 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *