7 заповідей працюючої мами

Сьогодні в моді бути мамою супергероєм: летіти зі швидкістю реактивного літака по кар’єрним сходам, готувати свіжу їжу три рази на день, наче кухар із ресторану, вивчати із дитиною англійську, мистецькі курси та робити творчі проекти для школи, а ще бути ідеальною дружиною та обов’язково мати цікаве хобі.

Часом це пов’язано із власними амбіцями, іноді продиктовано необхідністю: мами в декреті часто мусять працювати, щоб принести хоча б невеликий дохід в родинний бюджет, або не втратити кваліфікацію.

Ми навчилися правцювати віддалено та балансувати між роботою та родиною.

Але занадто часто в голові виникає питання: “Як же все встигнути? Як бути хорошою мамою, справжнім професіоналом та залишитися у здоровому ґлузді?”

В новій статті наш експерт – блогер Анастасія Чуприна поділиться своїми секретами, як примирити роботу і родину, та знайти хоча б трохи часу для себе.

* * *

Вголос: «Сонечко, мама зараз зайнята», «Пограйся поки сама, а я допишу статтю і буду з тобою», «Тихіше, я працюю».

Про себе час від часу: «Нічого не встигаю», «Я – погана матір», «Було б класно вміти не спати вночі».

Відповідаю на дзвінки, роблячи тихіше дитячі пісні. Пишу текст, спостерігаючи, як донька танцює перед дзеркалом. Зустрічаю гостей сімейного готелю з Поліною на руках. Сервірую сніданки, а донька допомагає. Читаю казку на ніч, а потім під ковдрою перевіряю календар бронювання, бо на імейл надійшов новий запит.

Я – працююча мама. Моїй дитині три роки і вона не ходить в дитячий садочок. В мене є сімейна справа і майже немає вихідних. Ловити баланс між материнством і роботою інколи неможливо, а обирати щось одне я відмовляюся – і дитина, і робота важливі для мене. Якось на хвилі втоми, роздратованості і почуття провини я склала щось на кшталт заповідей для себе – повертаюся до них час від часу, і сьогодні ділюся з вами.

Отже, 7 точок опори, що дозволяють мені поєднувати дві важливі сфери життя, не надірватися та не перегоріти:

1. Ти неідеальна.

Визнаю власну недосконалість і приймаю її. Моя робота інколи не буде здана вчасно (як цей текст, наприклад – я надіслала його на три дні пізніше, ніж обіцяла), моя дитина часом відчуватиме себе самотньою, мені не вистачатиме грошей, сексу та часу на себе. Завжди знайдеться хтось, хто вважатиме, що я неправильно виховую доньку. А донька стане підлітком і в будь-якому випадку буде незадоволена мною (і обов’язково повідомить мене про це), і буде жалітися на мене подрузі чи психотерапевту, коли стане дорослою. Гаразд! Розумію, приймаю, живу.

2. Встигнути «все» неможливо.

Щось я встигаю, щось ні, щось і не намагаюся встигнути. Це не моя провина і не проблема. Це нормально. Якщо мені не дають спокою інші мами в інстаграмі, які «встигають все», я нагадую собі, що всі люди різні, витривалість різна, і мені ніколи в житті не дізнатися, чим платить інша людина за гарну картинку, яку я бачу зі сторони.

3. Проси про допомогу.

Ані чоловік, ані мама, ані мама чоловіка не вміють читати думки і не можуть знати, що мені потрібна їхня допомога. Тому, коли потрібна, я просила і прошу – приїхати, побути з дитиною, пограти, нагодувати, вкласти спати або піти на прогулянку, поки я зайнята або коли хочу відпочити від рутини.

4. Визначай пріоритети.

Коли працюєш не в офісі, а вдома, легко потрапити у пастку «ідеального дня» – дитина грає сама або спить, я в той час здійснюю безліч трудових подвигів, а ввечері маю час спокійно поспілкуватися з чоловіком. Інколи це вдається, але частіше – ні, і це нормальне життя дорослих людей. Я визначаю одну-дві головних справ на день, і намагаюся виконати їх зранку.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

5. Знайди цікавинку дитині.

Я працюю вдома, тому мені дуже важливо мати запас іграшок чи цікавинок, які можуть на деякий час зайняти доньку. Поліну надовго можуть «знешкодити» гра з водою, наклейки та малювання, кінетичний пісок і конструктор. Головне, правильно подати зайняття – з великим інтересом я починаю грати або малювати сама, а потім – добре, добре! – «дозволяю» спробувати і доньці. Орієнтуйтесь на вік і інтереси вашої дитини, пошукайте ідеї для ігор і ресурси з якісними пізнавальними відео.

6. Просто не роби.

Інколи можна зберегти час та сили, якщо щось не робити. Багато чого робиться в силу традицій або сімейних звичок – знаєте ці історії? «Бабуся прасувала постіль, мама прасує, і я теж», або «Якщо вже взялася читати книжку, дочитуй до кінця», або «Довге волосся – це дуже гарно, у всіх дівчат має бути таке».

Я не дочитую книжки до кінця і вимикаю фільми, якщо мені нецікаво, не прасую простирадла, не витрачаю багато часу на догляд за волоссям. Якщо вам подобається прасувати – не відмовляйтесь від цього! Але подумайте, яку справу-дві-п’ять ви можете відкинути, доручити чоловікові або дитині-підлітку?

7. Попіклуйся про себе.

Я вірю, що найцінніший ресурс будь-якої мами – вона сама, її самопочуття та настрій. Кажуть, щоб більше встигати, важливо правильно розставити пріоритети. Але якщо не поставити на перше місце пріоритетів ту, хто, власне, і буде все це встигати, ніякий тайм-менеджмент не подіє. Тому важливо пам’ятати про себе і піклуватися про себе. Ви знаєте, про що я.

Спати достатню кількість годин, вчасно їсти, знаходити можливість побути годину-дві на самоті, вибратися в салон або хоча б прийняти вдома ванну. Побути тим, хто приймає турботу – нехай хтось приготує для вас чай, зробить масаж ніг або набере води для тої самої ванни. Не тому, що ви самі не можете, а тому що отримати турботу – найкращі ліки, коли почуваєш сильну втому.

І неодмінно спілкуйтеся з тими, хто не залежить від вас і нічого не чекають, а просто раді поговорити. Мало що так заряджає мої внутрішні батарейки, як кілька годин в компанії подруги.

Інколи в соціальних мережах мені трапляються бурхливі дискусії про «справжнє призначення жінки», і я оминаю їх. На мою думку, призначення будь-якої людини – знайти своє щастя, і прожити щасливе життя, а це вміщує в себе набагато більше ніж роль мами/тата або керівника корпорації. Діти, робота, захоплення, подорожі, стосунки, книжки – все є важливим і значимим, а життя – не вибір «того замість цього». Я відмовляюся обирати. Я буду жонглювати всім, що люблю, і, сподіваюсь, ви теж. Складайте власні заповіді, шукайте однодумців, підтримуйте один одного і – будьте щасливими!

11 Жовтня / 2018 Натхнення

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Мария

    Спасибо огромное! Мне оказалось все по теме. Часто бывает , когда не хватает таких слов и такого мнения!!

  2. Ірина

    Дуже просто написано і досить влучно сказано!