Найкращі ідеї, як заховати дроти у квартирі

На етапі ремонту розетки розташовуються в потрібній кількості та в необхідних місцях, що мінімізує або зовсім виключає появу проводів на підлозі, стінах, стелі. Але що робити, якщо ти поки що не збираєшся оновлювати свій інтер’єр, а всі ці переноски (подовжувачі, мережеві фільтри) під ногами, дроти, що висять під комп’ютерним столом і телевізором, нестерпно дратують? Куди їх подіти, як сховати? EVA Blog зараз поділиться з тобою по-справжньому робочими ідеями.

Ховаємо дроти у квартирі за допомогою готових рішень

01-Ховаємо-дроти-у-квартирі

Для цих цілей у нашому розпорядженні цілих п’ять інструментів:

  1. Кабель-канали. Являють собою профіль з кришкою, в який власне й ховаються дроти. Кабель-канал можна кріпити як завгодно й де завгодно: під стелею, на стінах, на підлозі, прокладати його по стінках меблів тощо. Найпростіші різновиди випускаються в білому кольорі, але насправді існує дуже багато цих пристосувань. Квадратні, прямокутні, круглі, напівкруглі, у всіляких колірних відтінках – підібрати виріб під свій інтер’єр буде нескладно. Є навіть дизайнерські рішення, у проєкті яких використовуються саме зовнішні кабель-канали для проводки. Лофт, хай-тек, мінімалізм можуть запросто містити таке рішення. Вони можуть не тільки виконувати функцію монтажного виробу для кабелів, а й бути акцентною складовою в інтер’єрі. За допомогою них легко відтворити цікаві візуалізації на стінах і стелі. Навіть у простенькому ремонті, якщо увімкнути фантазію, можна естетично та привабливо заховати дроти у квартирі.1-Кабель-канали
  2. Плінтус. Ці зовнішні планки, що закривають щілину між стіною та підлогою, в більшості випадків копіюють функціонал кабель-каналів. За плінтусом або всередині нього можна без проблем прокладати дроти.
  3. Фіксатори. Існують спеціальні фіксатори для проводів і за допомогою них можна зафіксувати кабель не тільки із зовнішнього боку стелі або стін. Вони відмінно підходять для прокладання проводів за меблями.
  4. Меблі. Так, всі твої меблі у квартирі є потенційним “фокусником”, який змусить дроти зникнути. Їх можна прокласти за шафою або диваном. А за допомогою вищевказаних фіксаторів ти можеш закріпити кабель на задніх стінках меблів з дерева.2-Плінтус
  5. Декоративні елементи. Наведу простий приклад. Біля стіни стоїть висока підставка для твоїх улюблених квітів. Провід від розеточного подовжувача ховається в плінтусі та виходить за підставкою. Далі підіймається вгору, фіксуючись до задньої частини “квіткового будинку”, і вже переноска прикріплюється до стіни. Виглядає таке рішення стократно естетичніше, ніж кабель і подовжувач на підлозі. За допомогою різних елементів декору можна досить ефективно ховати дроти.

Тепер, коли ти познайомилася з головними помічниками у вирішенні цього питання, переходимо до практичних ідей.

Цікаво на тему: 8 речей, через які здається, що вдома не прибрано

Як заховати кабель від інтернету

Коли тобі проводять інтернет до роутера не тягни дріт по всій квартирі. Встановлюй пристрій одразу біля вхідних дверей або біля вікна – це ідеальне місце розташування. Якщо квартира велика та в якійсь із кімнат поганий сигнал, просто купи репітер (ретранслятор) Wi-Fi. Він коштує недорого й на 100% вирішує цю проблему.

3-Як-заховати-кабель-від-інтернету

Якщо ж інтернет-кабель буде підключатися безпосередньо до ПК, то заздалегідь продумай цей момент. Можливо, буде раціональніше посунути комп’ютер ближче до вікна й завести дріт через нього, ніж тягнути через усю квартиру. Якщо такої можливості немає, то залишаються тільки кабель-канали або прокладання кабелю за плінтусом до комп’ютера.

4-Як-заховати-кабель-від-інтернету

Що стосується проводів від самого роутера, то можна вдатися до допомоги спеціальних невеликих підставок. Закріпити кабелі, що виходять, під ними не складе труднощів. А в більш просунутих моделях навіть передбачені ніші.

Цікаво на тему: Як оптимізувати простір у маленькій квартирі

Як заховати дроти від телевізора

5-Як-заховати-дроти-від-телевізора

Ось ти захотіла повісити телевізор на стіну, але в місці його кріплення не передбачено розеток. А їх знадобиться кілька штук: для ТБ, під додаткову акустику (якщо вона буде), для TV-приставки або тюнера й обов’язково мінімум одна вільна, щоб, наприклад, під’єднати ігрову приставку. Тут два робочих варіанти:

  1. Декоративні рейки + декор під телевізором. Рейки для декору дуже класна річ, але може вдарити по гаманцю. Добре, що нам їх потрібно не багато, а саме стільки, щоб вони виступали за краї телевізора буквально на 10 см. По-перше, це візуально круто виглядає – телевізійна зона буде виділена в інтер’єрі. А по-друге, всі дроти ми опускаємо від ТБ вниз каналами, які утворюються самі собою після встановлення рейок. Внизу можна поставити великий горщик із квіткою, комод, але найкращим варіантом буде сучасна тумба під телевізор. Такі тумби низькі, довгі, мають відмінний мінімалістичний дизайн і можуть бути досить багатофункціональними. За нижнім декором і ховатимуться наші розетки у вигляді подовжувача. Ну а дріт від мережевого фільтра за плінтусом або в кабель-каналі.6-Як-заховати-дроти-від-телевізора
  2. Кабель-канал + плінтус + подовжувач. Кріпиш переноску за телевізором (до стіни або на кронштейн). Провід від неї опускаєш до плінтуса по якомусь красивому, відповідному до дизайну кабель-каналу й заводиш кабель у плінтус. Для розташування тих же TV-приставок є спеціальні підставки, які фіксуються на верхній межі телевізора, тому дріт від них видно не буде.

Є ще один дуже ефективний і простий спосіб, але він застосовний лише в одному випадку – якщо стіни з гіпсокартону. За телевізором робиш отвори в гіпсокартоні для майбутніх розеток. На рівні майбутніх розеток, внизу за плінтусом також робиш невеликий отвір для кабелю. А далі просто опускаєш дріт зверху вниз за гіпсокартонною стіною й ховаєш у плінтус. З погляду естетики та фінансових витрат – це найкращий спосіб.

Цікаво на тему: Килимки, які створять затишок у домі

Як заховати дроти за комп’ютерним столом

У цьому разі стіл – це не тільки підставка для акустики, монітора, клавіатури тощо. Його конструкція – просто ідеальне місце для розташування на ній усіх дротів.

Ховаємо дроти за комп’ютерний стіл з наявною широкою задньою планкою

7-Як-заховати-дроти-за-комп'ютерним-столом

Насправді все дуже просто. Мережевий фільтр кріпимо до задньої планки, а дріт від неї фіксуємо до ніжки столу й ведемо до підлоги. Далі в плінтус або кабель-канал і проводимо до самої розетки. Якщо ж розетка розташована близько біля столу, то завдання набагато спрощується. А що ж робити з проводами від монітора, колонок, клавіатури? Закріплюємо їх фіксаторами на задній планці столу, щоб вони не бовталися, і підводимо до мережевого фільтра – усе.

Ховаємо дроти біля комп’ютерного столу без задньої планки, але монолітними широкими ніжками

8-Як-заховати-дроти-за-комп'ютерним-столом

У цьому випадку процес аналогічний попередньому, але місцем для фіксування подовжувача та кабелів буде виступати зовнішня частина суцільної ніжки. Ідеально, якщо стіл однією зі сторін стоїть до стіни. У такому разі естетика буде на найвищому рівні.

Цікаво на тему: Як позбутися візуального шуму в інтер’єрі

Як заховати дроти від комп’ютера зі звичайним столом на чотирьох ніжках

Тут уже доведеться майструвати. До нижньої частини (дна) основи столу потрібно додати нішу. Для цього підійде фанера, ОСБ, пластик – та що завгодно. Тобі потрібно зробити під дном поличку, на якій і буде кріпитися подовжувач. Провід від нього опускаєш по ніжці за допомогою фіксаторів і ведеш до розетки (по плінтусу, кабель-каналу). У багатьох виникає проблема заховати дроти від акустики, адже їх зазвичай багато, плюс колонки з’єднані одним дротом між собою. Я тобі зараз розповім про ідеальний спосіб позбутися їх. Є спеціальні підлогові підставки для колонок і їх можна знайти за досить недорогим прайсом.

9-Як-заховати-дроти-від-комп'ютера-зі-звичайним-столом-на-чотирьох-ніжках

Головне, щоб вони мали функцію прокладання проводів всередині конструкції:

  • купуєш кабель, що з’єднує акустику потрібної довжини;
  • підставки ставиш максимально близько до стіни (щоб була можливість заховати зайву довжину дроту в плінтус або кабель-канал);
  • усі дроти запускаєш всередину підставки.

Шукай EVA Blog в Instagram

Ось і все. Це також можна застосувати до акустичних систем для ТБ.

Як заховати дроти на кухні

Є два робочих рішення:

  1. Протягуємо дріт від подовжувача по низу (в плінтусі або кабель-каналі), підіймаємо подовжувач на потрібний рівень і кріпимо його до стіни. Провід, що йде по стіні, ховаємо в кабель-канал. Таким способом на кухні можна організувати необхідну кількість розеток. Якщо присутні м’які куточки, окремі тумбочки або стіл біля стіни, то дріт, що йде по стіні, легко заховати за ними.10-Як-заховати-дроти-на-кухні
  2. Якщо немає або бракує розеток на робочій зоні… Тут потрібно відштовхуватися від того, як організована стільниця та фартух. Якщо стільниця не примикає впритул до стіни, а прозір між фартухом закритий плінтусом, то все дуже просто. Заводимо дріт від переноски за кухонні шухляди – і вуаля, розетковий блок на робочій зоні. Якщо ж стільниця впритул до стіни, а прозір між фартухом мінімальний, то можна завести подовжувач в одну з верхніх шухляд, або закріпити її під верхньою шухлядою. У такому разі дріт проходитиме крізь весь верхній кухонний гарнітур.

11-Як-заховати-дроти-на-кухні

Порада: існують вбудовані розеточні подовжувачі, які можна вмонтувати в стільницю. Виглядають вони дуже естетично й, головне, їх установку легко реалізувати. Однак такі вироби коштують недешево, якщо брати якісну переноску. В іншому разі під неї затікатиме волога, навколо збиратиметься бруд (по контуру), утворюватиметься грибок тощо. Якщо немає бажання платити чималі гроші за вбудований подовжувач, прокладай класичний – це буде бюджетно та не менш ефективно.

Як не потрібно ховати дроти у квартирі

Лайфхаки нещадні й часом всілякі поради на ютубі та різних форумах шокують. Давай про них і поговоримо.

Сховати дроти й переноски (подовжувачі) в саморобному органайзері з картону

13-Як-не-потрібно-ховати-дроти-у-квартирі

Лайфхаки з цієї категорії неймовірно популярні з масою переглядів і вподобайок. Люди просто ведуть усі дроти по плінтусу, а потім N штук переносок із встромленими вилками ховають біля стіни в коробці з-під взуття або побутової техніки. Коробки часто декорують і вони мають доволі милий вигляд в інтер’єрі, але все ж рішення максимально дивне з двох причин:

  1. Безпека. Багато електрики буквально запечатано в картоні… “Та ні, нічого не може там спалахнути, ми сто разів так робили.” Ось вони нехай роблять, а ти навіть не думай про таке. Плюс до всього, щоб подовжити дріт від кожного побутового приладу й протягнути по плінтусу до цього “будинку електрика”, його потрібно обрізати й наростити. У цьому абсолютно нічого страшного немає, але за умови, що все буде зроблено якісно, а не просто скрутки в ізоляційній стрічці. Особливо якщо ми говоримо про високо навантажену техніку (кондиціонер, настінний обігрівач, електрочайник, мікрохвильовка тощо). До того ж якщо у твоїй сім’ї є маленькі непосиди або чотирилапі друзі, таке рішення ні до чого доброго точно не приведе.12-Як-не-потрібно-ховати-дроти-у-квартирі
  2. Естетика. Який би не був крутий декор такого органайзера, це просто картонна коробка посеред кімнати, яку ти будеш перший час гарантовано забувати обходити й штовхати ногами. Та й у принципі паперовий ящик посеред квартири з купою дротів – та ще естетика.

Важливо: якщо все ж таки вирішиш укласти електрику в кімнаті вище описаним способом, то використовуй вже готові органайзери, які найчастіше виготовляють із пластику або металу. Другий варіант, звичайно, кращий.

Зробити з дротів декор на стіні

Ще один неймовірно популярний лайфхак, як заховати дроти у квартирі. Суть його полягає в тому, що з дротів, які раніше лежали на підлозі або висіли вздовж\поперек стіни, на останній робляться різні візерунки. Для цього знадобляться скоби для кріплення кабелю до стіни та самі дроти. Ялинки, зайчики, зірочки… у що тільки не вигинають дроти таким способом. Чи гарно це? НІ. Чи безпечно? НІ. Чи позбавляє такий лайфхак дратівливих дротів? Звичайно ж, ні. Просто ти їх переносиш з підлоги на стіни.

14-Зробити-з-дротів-декор-на-стіні

Як би прикольно такий метод не виглядав на картинках в інтернеті, в реальності ти просто понівечиш стіну:

  • скоби кріпляться маленькими цвяшками. Скільки разів ти продірявиш фарбу/шпалери поки закріпиш дріт на стіні у формі бажаного візерунка? Правильно, дуже-дуже багато разів;
  • якщо у квартирі живуть маленькі діти, тварини, стіна з десятками скоб із цвяхами на невеликій висоті від підлоги – не найкращий варіант.

15-Огранайзер

В цьому випадку тільки кабель-канали, про які ми говорили на початку, можуть зробити естетичне, цікаве й безпечне розташування проводів по зовнішній частині стіни.

А як ти ховаєш дроти у своїй квартирі? Обов’язково поділися своїм досвідом у коментарях.

Читай також:

19 Березня / 2024 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *