Не зіпсуй: як доглядати за трикотажним одягом

Скільки разів ти говорила собі не прати трикотажний одяг у пральній машині та не вішати його на вішалки? Але коли багато інших справ, забуваєш і знову повторюєш ті самі помилки. Трикотажні вироби вимагають правильного догляду, щоб довше зберегти їхню якість і привабливий вигляд. Дізнаймося, як потрібно прати, прасувати та зберігати твої сукні, кофти та кардигани з трикотажу.

Час читання: 2 хвилини та водичка з лимоном 🍋

статья доступна на русском языке

Чи варте воно того?

Чи варте воно того?

У чому фішка трикотажу, якщо за ним важко доглядати і його легко зіпсувати? Насправді такий одяг доволі універсальний і практичний, просто потрібно не лінуватися і докласти певних зусиль, щоб зберегти його товарний вигляд. Тим паче виробники часто комбінують натуральні та штучні матеріали, що підвищує їхню зносостійкість, чим значно полегшують тобі життя. До того ж трикотаж завжди в тренді, особливо в холодну пору року. Йому віддають перевагу за його особливості, а саме:

  • приємну м’якість;
  • повітропроникність;
  • гігроскопічність тканин;
  • практичність і поєднання із різними стилями.

Тому відмовлятися від трикотажу тільки тому, що не хочеться з ним возитися, значить, відмовити собі в теплі та зручності під час холодів. Але перш ніж перейти до догляду за трикотажними речами, зробимо ще один невеликий відступ.

Цікаво на тему: Плями геть: хитрощі швидкого і якісного прання

Вибір трикотажу

Вибір трикотажу

Спочатку переконайся, що перед тобою з усіх боків якісний виріб. Від цього залежить те, який вигляд він матиме і як носитиметься. В іншому випадку ти тільки намучишся, намагаючись привести його в пристойний стан. Все просто:

  1. Перевір, наскільки річ добре тягнеться і тримає форму.
  2. Подивися на шви: вони мають бути рівними й акуратно обробленими.
  3. Вивчи склад: співвідношення має становити приблизно 80% натуральних ниток і 20% синтетики.
  4. Оглянь виріб на відсутність потертостей, витягнутості та розпущених петель.

Користуючись цими нехитрими рекомендаціями, ти зможеш вибрати ідеальну і комфортну річ, з якою у тебе не виникне жодних проблем.

Цікаво на тему: Як прати шовкові речі, щоб вони не втрачали текстуру і не сіли

Правила догляду за трикотажною тканиною

Правила догляду за трикотажною тканиною

Як уже зазначалося вище, трикотаж вирізняється своєю делікатною структурою, тому поводитися з ним потрібно вкрай дбайливо. Пари недбалих прань достатньо для того, щоб твоїм улюбленим кардиганом в пору було хіба що мити підлогу… Тому, щоб уникнути подібних неприємностей, розберемося, як доглядати за делікатними речами.

Прання

Прання

Найголовніше — це правильна температура води, яка не повинна перевищувати 40°C. Зазвичай, у сучасних пральних машинах є спеціальні програми, що дають змогу встановити температуру від 30 до 40 градусів максимум і без віджимання. Перед пранням обов’язково вивертай одяг навиворіт. Делікатні речі краще прати в сітчастому мішечку, щоб захистити їх від зачіпок і утворення зайвих катишків. І не запирай чистий одяг: трикотаж цього не любить, тому починає розтягуватися і вицвітати. Але краще, звичайно, прати його вручну, так, щоб напевно не зіпсувати. Щоб просушити трикотажну річ, загорни її в чистий великий рушник і злегка відіжми.

Шукай EVA Blog в Instagram

Засоби для прання

Засоби для прання

Обирай гелі для делікатних тканин, у яких немає відбілювальних речовин, лугу і хлору. Обов’язково користуйся кондиціонером, щоб матеріал став м’яким і еластичним. Маленький лайфхак: якщо немає спеціального засобу для ополіскування, то використовуй шампунь для волосся або піну для ванни (але теж з оглядкою на склад).

Сушіння

Сушіння

Трикотажний одяг не можна сушити вертикально, інакше він швидко втратить свою форму. Його необхідно покласти на рівну поверхню якомога далі від прямих сонячних променів. Як згадувалося вище, можеш промокнути річ рушником, а після дати їй висохнути самостійно.

Прасування

Прасування

Трикотаж із синтетикою в складі можна не прасувати. Якщо правильно його висушити, то на ньому не залишиться складок. Натуральні вироби прасують через тканину з виворітного боку. Температура на прасці має бути нижчою за середню. Якщо використовуєш парову праску, стеж, щоб пристрій не торкався матеріалу.

Цікаво на тему: Як оновити шкіряну куртку в домашніх умовах

Як позбутися катишків

Як позбутися катишків

Найшвидше з цим завданням впораються машинка або спеціальна щітка. Якщо ні того, ні іншого немає, то спробуй прибрати катишки зубною щіткою або широким скотчем. Різні лайфхаки на кшталт видалення ножицями, лезом можуть тільки пошкодити матеріал, тому будь з ними обережна.

Зберігання

Зберігання

Одяг з трикотажу прекрасно себе почуває в добре провітрюваних приміщеннях і при кімнатній температурі. Не засовуй його у вакуумні пакети, інакше він втратить свою свіжість і форму. Досить акуратно скласти річ на полицю і частіше провітрювати шафу, щоб не з’явилася міль і затхлий запах.

Насправді доглядати за трикотажем нескладно. Дотримуючись наших рекомендацій, ти допоможеш своєму одягу надовго зберегти бездоганний вигляд, форму і якість.

Читай також:

8 Грудня / 2023 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність