Як зберігати літні речі після закінчення теплого сезону?

Спекотне літо закінчилося, тож саме час готуватися до сезону теплих і об’ємних речей. А щоб літній одяг не заважав у пошуку улюбленого светра, потрібно прибрати його якомога далі. Здається, простіше сказати, ніж зробити. Тому EVA Blog підготував кілька корисних лайфхаків, як по-новому організувати зберігання літніх речей!

Етап 1: перебираємо і сортуємо

Зберіть в одному місці весь літній одяг. Потім розкладіть його за групами: окремо верх, низ, купальники. Перевірте стан кожної речі: брудне перемо, щось ремонтуємо, приміряємо і сортуємо. Як зрозуміти, що річ залежалася в шафі:

  • за минулий сезон ви жодного разу її не одягали;
  • ви відкладаєте її на особливий випадок, але коли він настає, одягаєте щось інше;
  • річ на вас мала або велика, але ностальгія і сентиментальність не дозволяють її позбутися.

Хороші наряди можна віддати знайомим і друзям, продати, здати до комісійного магазину. Погані речі здаємо на переробку або ж пускаємо на ганчірки. Якщо у вас немає можливості знайти місце, де приймають вживаний одяг, складіть його у чистий пакет і залиште біля сміттєвого контейнера.

У сезонного сортування є відразу кілька плюсів:

  • звільняється місце в шафі;
  • є можливість переглянути гардероб і зрозуміти, яких речей не вистачає (адже коли полиці забиті, ми відкладаємо покупку з думкою «У мене начебто таке є», навіть якщо це щось дійсно потрібне);
  • у магазинах можна взяти речі зі знижкою — вийде приємна економія на підготовці до наступного сезону.

А віддаючи речі в гарному стані в секонд-хенд або на благодійність, ви також допомагаєте нужденним людям оновити гардероб.

Етап 2: як підготувати літній одяг до зберігання

Вітаємо, з найскладнішим ви впоралися! Тепер готуємо гардероб до зберігання:

  1. Перегляньте кишені.
  2. Виперіть речі.
  3. Якщо не знаєте, як щось випрати правильно, здайте річ до хімчистки.
  4. Висушіть.
  5. Випрасуйте те, що потребує прасування.

Коли одяг чистий і випрасуваний, потрібно визначитися з принципом сортування. Комусь зручно сортувати його за кольором, комусь — за частотою використання, а хтось розкладає речі за призначенням або матеріалами.

Етап 3: підготувати місце для зберігання речей

Загальний принцип організації гардероба — перекладати актуальне ближче/нижче, ніж неактуальне.  Хитрощі для порядку в шафі ми вже розповідали раніше в іншій статті EVA Blog, зараз звернемо увагу саме на сезонні. На зимовий період літні речі прибираємо на верхні або найдальші полиці, на антресоль або у нішу під ліжком. Але перед цим протріть поверхні вологою ганчіркою, щоб прибрати з них пил.

Для зручності можна організувати мінісекції для одягу. У цьому вам допоможуть:

  1. Органайзери з тканини, ротангу, пластику. Можна використовувати й непотрібні коробки з-під взуття.
  2. Вакуумні пакети. Завдяки відсутності повітря вони займають набагато менше місця. Мінус — якщо вам знадобиться дістати річ, вакуум доведеться порушити, а потім заново пакувати одяг.
  3. Чохли для одягу. У них ідеально зберігати речі з тканини, схильної до налипання ворсинок; білий одяг, щоб на нього не полиняли «сусіди»; щось з натуральної тканини, щоб уберегти її від зачіпок і налипання ворсу. Для зручності зробіть маленькі бирки: так необхідна річ знайдеться швидше.
  4. Плічка. Зараз існують і звичайні, і тонкі, і варіанти з антиковзким покриттям.

Радимо раз і назавжди визначити «місце проживання» для різних категорій одягу. Наприклад, футболки складені на полиці зліва, усі кофтинки висять праворуч тощо. Так набагато простіше підтримувати порядок і регулювати кількість одягу в гардеробі.

Як зберігати літні речі

Розділіть весь одяг на категорії та розкладіть його, дотримуючись простих порад:

  • футболки, кофтинки, топи, майки, спідниці та шорти з легких синтетичних матеріалів можна скласти в 4 рази. Вони рідко мнуться, тому за них не варто турбуватися;
  • трикотаж і щільні тканини оптимально складати на полиці та в шухляди;
  • одяг з натуральних матеріалів не варто загортати в кілька разів. Наприклад, лляні речі краще зберігати на плічках або в максимально розкладеному вигляді в шухляді;
  • костюми, сукні та одяг з легкої тканини, що сильно мнеться, зберігаються тільки на плічках! Одній речі відводяться одні плічка, комплект завжди вішаємо разом;
  • спробуйте метод КонМарі — вертикальне зберігання речей. Складайте речі не стопками одна на одну, а в ряд ребром, роблячи імпровізовану «картотеку». Тоді весь одяг буде добре видно, а коли ви дістанете одну річ, вона не порушить загальний порядок.

Завершити організацію гардероба можна розкладанням саше — ароматичні мішечки нададуть речам приємного запаху в закритому просторі. Детальніше по темі читайте у статті “Як позбавитись від запаху в шафі”.

Як зберігати літнє взуття взимку

Із взуттям теж доведеться попрацювати:

  1. Огляньте всі пари. Усуньте дефекти або викиньте, якщо вони вже зовсім зносилися.
  2. Помийте та очистіть взуття: як підошву, так і верхню частину. Деякі кросівки можна прати в машинці.
  3. Добре висушіть. У жодному разі не складайте вологе взуття: у ньому заведеться пліснява!
  4. У закрите взуття побризкайте дезодорант для взуття, а відкрите можна обробити спеціальними засобами для шкіри або тканини.

Якщо зберігаєте взуття в пакетах, варто використовувати формотримачі, які не дадуть йому деформуватися. У крайньому разі замініть їх зім’ятим папером.

Літнє взуття взимку зберігають у рідних коробках, які складають у нішу під ліжком або на нижніх полицях шафи.

Часто використовують спеціальні кофри.

Замість них цілком підійдуть великі пластикові бокси. Бажано прокладати пари тканиною і накривати, щоб вони не припадали пилом.

Непоганий варіант — зберігати взуття на полицях.

Візьміть за правило кожен сезон робити генеральне прибирання в гардеробі, дотримуючись простих порад від EVA Blog, і керувати речами навколо себе стане набагато простіше. А як ви організовуєте зберігання речей не в сезон? Діліться своїми способами в коментарях!

27 Вересня / 2021 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA