Сукуленти: види, розмноження та як доглядати

Сукуленти – це рослини родом з посушливих, кам’янистих  районів, тому вони розвинули здатність накопичувати у листі та стеблах достатньо вологи, щоб вижити тривалий час без поливу. Невибагливість у догляді, цікавий зовнішній вигляд та різноманіття видів зробили ці рослини популярними як у домашньому декорі, так і в оздобленні подвір’я. 

Час читання: 7 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Сукуленти для дому: види та назви

Кімнатні сукуленти на підвіконні

Для багатьох сукуленти асоціюються з кактусами. Але насправді сімейство кактусових  лише частина тих, хто входить до цієї різнобарвної групи рослин. 

За принципом накопичення вологи їх можна поділити на дві основні частини:

  • листові (наприклад, хавортія, молодило, каланхое);
  • стеблові (наприклад, цереус, літопси).

Розглянемо ближче сукуленти, які можуть стати окрасою вашої квартири або подвір’я. 

Цікаво по темі: ТОП лайфхаків, які допоможуть зігрітися холодною зимою при проблемах з опаленням

Кімнатні сукуленти 

Сукуленти в акваріумі

Зелень у декорі кімнат – стильна деталь, що додає затишку дому. Сукуленти чудово підходять для цих цілей, оскільки достатньо прості у догляді, та дають безліч варіантів для творчості:

  • незвичні композиції в акваріумі для вітальні;
  • компактні сукуленти у ванній кімнаті;
  • горщики з висячими сукулентами для кухні або тераси. 

Який же різновид вибрати? 

Цікаво по темі: 10 лайфхаків для дому з TikTok та Instagram

Хавортія

Хавортія для дому

Ви, напевно, не раз зустрічали цей різновид мініатюрного сукулента, що схожий на щупальця. Листя хавортії переважно темно-зелені та утворюють розетку, деякі різновиди мають білі вкраплення на поверхні листочків. 

Домашній сукулент хавортія

Вважається, що ці рослини здатні притягувати вдачу та позитивну енергію.

Цікаво по темі: Відкриті полиці: естетика і порядок

Літопси (живе каміння) 

Літопси у горщику

Стеблові сукуленти, що зовні нагадують камінці. З ними можна створювати дуже цікаві композиції, адже їх верхівка може мати достатньо різноманітне забарвлення.

Домашні сукуленти літопси

Літопси, що квітнуть

Попри зовнішню мінімалістичність, літопси – сукуленти, що квітнуть! Яскраві квіточки жовтого, білого або кремового відтінку з’являються найчастіше восени, у вересні або жовтні. 

 

Ехеверія (кам’яна троянда)

Ехеверія

Горщик з кам'яною трояндою (ехеверія)

Ехеверія має невеличкі соковиті листочки, зовні нагадує троянду. Через це й отримала свою другу назву. Також належить до квітучих сукулентів: влітку при сприятливих умовах радує червоними бутончиками. 

 

Товстянка (красула, грошове дерево) 

Товстянка (грошове дерево)

Пересадка товстянки

Напевно, це один з найрозповсюдженіших домашніх сукулентів. Популярність та любов товстянка отримала завдяки простоті у догляді та стильному зовнішньому вигляду. Якщо задатися ціллю, з неї можна сформувати стильне деревце. 

 

Аргіродерма (Argyroderma)

Аргіродерма (Argyroderma)

Як і літопси, цей сукулент схожий на каміння. Листочки повернуті один до одного, внаслідок чого здається, що рослинку “розкололо” навпіл. Полюбляє піщаний та кам’янистий ґрунт. 

Попри скромний зовнішній вигляд аргіродерма – квітучий сукулент. Палітра кольорів включає білий, помаранчевий, рожевий, жовтий, фіолетовий. Горщики для цієї кімнатної рослини мають бути неглибокими, з гарними дренажем, адже вкорінення сукулента відбувається неглибоко, у верхніх шарах.

Вуличні сукуленти

Клумба з вуличними сукулентами

Сукуленти можна поєднувати в незвичні композиції для ландшафтного дизайну вашої присадибної ділянки. Стильні та компактні композиції у горщиках чи ящичках, альпійські гірки з ґрунтопокривними повзучими сукулентами – залежить від ваших сподобань. Головне – подбати, щоб рослини мали достатнє освітлення та не страждали від підтоплень після рясних дощів. 

Композиція з сукулентів у горщику

Перед посадкою у відкритий ґрунт, треба подбати про дренаж та відповідний мінеральний склад (звичайна земля може не підійти). І, звісно, перевірити, чи достатньо морозостійкий вид сукулентів підібрали. В інших випадках краще розміщувати композиції в горщиках, які у період холодів можна перенести у дім. 

Незвична композиція з сукулентів (літопси, ехеверія)

Цікаво по темі: 5 ідей реставрації меблів своїми руками

Молодило покрівельне

Молодило покрівельне

Sempervivum tectorum – один з різновидів кам’яної троянди. Цьому ґрунтопокривному сукуленту для укорінення достатньо мати хоча б 1 см ґрунту.

Вуличний сукулент молодило

Колись у середземноморських країнах його висаджували на дахах з надією, що це вбереже від влучання блискавки. Може квітнути, гарно пристосовується до наших кліматичних умов, витримує зниження температури до -12. У композиціях для саду можна розсаджувати, щоб стелився килимом, або декорувати проміжки між трояндочками камінням. 

 

Очиток (седум, заяча капуста)

Очиток (седум, заяча капуста)

Варіації назви цього трав’янистого сукулента пов’язані з лікувальними властивостями рослини, яку використовували для очищення та заспокоєння. Має дуже широке різноманіття видів, що відрізняються кольором листків, цвітінням та напрямком росту. Але для більшості видів очитка характерні м’ясисті стебла. 

Очиток седум та кам'яна троянда

 

Ампельні сукуленти

Ампельні, вони ж висячі або повзучі, сукуленти – це ті різновиди, що мають довгі стебла та красиво звисають із горщика. Часто вони походять від ліан, і гарно виглядають як у декорі домівки, так і в благоустрої присадибної ділянки. 

Красула марніеріана (Crassula marnieriana)

Красула марніеріана (Crassula marnieriana)

Ампельний сукулент, який можна вирощувати і у відкритому ґрунті, і в горщику. Стебла щільно вкриті м’ясистим листям. Полюбляє сонячне світло впродовж усього року. 

Цікаво по темі: Лайфхаки для порядку і зберігання речей на кухні

Очиток Моргана

Очиток Моргана у горщику

Різновид седума, який стильно виглядає у підвісних кашпо. Його стебла можуть досягати 1 м у довжину. Листки розташовуються близько один до одного і здалеку виглядають схожими на виноград. 

Очиток Моргана у декорі подвір'я

При зниженні температури повітря нижче 4 градусів підвищується ризик загибелі рослини. Тож якщо влітку використовуєте сукулент для декору подвір’я, восени варто повернути її в будинок. 

Очиток Моргана – квітучий сукулент. Але для цього йому необхідний достатній рівень освітлення.

 

Хрестовик Роулі 

Хрестовик Роулі 

Ця сукулентна ліана досить стильно виглядає у кашпо, особливо коли пишно розростеться. Гнучке стебло рясно вкрите соковитим листям, що скоріше нагадує ягідки або кульки. Потребує багато світла, але бажано, щоб сонячне проміння не було прямим. При поливі хрестовика Роулі варто уникати потрапляння вологи на листки, бо залишаться сліди.

Хрестовик Роулі у кашпо

Способи розмноження сукулентів

Сукуленти можна пророщувати з насіння, але більш простими та швидкими є вегетативні способи: живцювання, розмноження листками та щеплення. Їх і розглянемо детальніше.

Коріння літопсів

Осінь та зима не надто підходять для розмноження сукулентів у домашных умовах, краще робити це навесні та влітку. 

 

Розмноження сукулентів листками

Розмноження сукулентів листками

Один з найпростіших методів, який під силу навіть початківцям. Для отримання нової рослини відділяється листок, з нього пророщується коріння та висаджується нова рослина. 

  1. Перед тим, як зрізати листок, ніж бажано гарно загострити та продезинфікувати. 
  2. Для розмноження листки беруть максимально здорові: щільні, без розрізів, без плям.
  3. Після того, як зріжете листок для розмноження сукулента, дайте підсохнути місцю зріза 2-3 доби. Інакше є ризик, що воно почне гнити та рослина загине. 
  4. Коли розміщуватимете листок у ґрунті, робіть це під кутом, щоб пришвидшити процес проростання.
  5. Грунт має бути дренований, з вугіллям та річковим піском.
  6. Після розміщення паростка у ґрунті, необхідно подбати про достатню вологість. Для цього варто розпилювати з пульверизатора над поверхнею землі відстояну воду. 

Цікаво по темі: Як виростити авокадо з кісточки?

Живцювання сукулентів

Живцювання сукулентів

Розмножувати сукуленти можна живцями (частина рослини, що містить листя та стебло). Їх також після зрізу необхідно підсушити (до семи днів), а материнську рослину необхідно у місці відділення обробити подрібненим вугіллям. 

Товстянку можна укорінювати у воді (уважно стежте, щоб нижня частина живця не торкалася дна посудини, а на зрізі не з’явилась гниль).

Висаджувати живці варто у невеличку посудину, наприклад, цілком підійде звичайний стаканчик. 

Навіщо підсушувати живці та листя сукулентів? По-перше, для уникнення появи гнилі. По-друге, коли верхня частина рослинки втрачає вологу, це стимулює утворення коріння сукулентів. 

Як правильно доглядати за сукулентами?

Сукулентам необхідні розсіяне світло та помірний полив. А от надлишок вологи та темряви для цих рослин, як криптоніт для Супермена – мають руйнівну дію. 

Догляд за сукулентами

Головне правило запам’ятали, можна заглибитись у деталі, як доглядати за сукулентами:

  1. Грунт для сукулентів варто вибирати мінеральний, піщаний. А от органіка та надмірна вогкість можуть бути згубними для цих рослин. Тому при виборі ґрунту для сукулентів варто утриматися від сумішей, що містять багато торфу.
  2. Важливо забезпечити гарний дренаж та пухкість ґрунту
  3. При виборі горщика можна дати волю фантазії. Композиції з сукулентів чудово ростуть як у звичайних керамічних та пластикових ємкостях, так і в скляних акваріумах та навіть вертикально у дерев’яних ящиках. В останньому випадку необхідно для укріплення додати металеву сітку для фіксації коренів. 
  4. Перед тим, як пересаджувати рослину у новий ґрунт, його варто для дезінфекції прогріти у духовці
  5. Для уникнення появи гнилі, біля коріння при пересадці варто додати шар дрібного керамзиту
  6. Поливати сукуленти необхідно з врахуванням пори року: весною – раз на тиждень, влітку – два рази на місяць, осінню та взимку – раз на місяць (окрім кактусів, які взагалі не варто поливати з жовтня по квітень).Полив сукулентів
  7. На полив сукулентів також впливає температура та кількість світла. Коли надто холодно, надто жарко або недостатньо світла полив бажано скоротити. Тургор (пружність) листя буде слугувати вам підказкою. Якщо немає видимих зморшок і сукулент достатньо пружний, то крайньої необхідності поливати немає.
  8. Підживлення сукулентів також не повинно бути надмірним. У складі добрива мають бути калій та азот, а удобрювати рослини достатньо лише влітку раз на місяць.  
  9. Навесні рослини можна пересаджувати: раз на рік, якщо сукулентам менш як три роки, а потім – раз в 4-5 років. Перед тим, як помістити у новий ґрунт, корінню треба дати час просохнути. Пересадка кімнатних сукулентів
  10. Гниль внаслідок надмірного поливу – одна з найбільш розповсюджених причин втрати рослин. Якщо побачили на листі або стеблах сукулента її ознаки, варто зрізати їх до здорової частини.
  11. Оскільки батьківщина сукулентів мала достатньо стресові умови, для розкриття багатства забарвлення рослин можна їх відтворити. Перепади температур, надлишок світла, дефіцит вологи стимулюють появу на листі цікавих відтінків, а не лише стандартного зеленого.  

Горщик з кімнатними сукулентами

Сукуленти (хоч вуличні, хоч кімнатні) не вимагають складного догляду та надмірної уваги. Натомість дарують багато естетичного задоволення. Красиві композиції з рідкісних сукулентів у акваріумах, незвичайні поєднання вуличних різновидів у альпійських гірках та клумбах, стильні ампельні варіації для декору подвір’я – кожна господиня знайде варіант для власного натхнення. До речі, діліться у коментарях, якщо вже маєте досвід догляду та розмноження цих красивих рослин. І не забудьте розказати, якому саме виду сукулентів віддали перевагу. 

 

Читайте також:

11 Жовтня / 2022 DIY

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA