Декор спальні: підбираємо аксесуари для створення затишку

Чудово виспатися і прокинутися в піднесеному настрої можна не лише в дорогому готелі під час відпустки, а й удома. Влаштовуючи спальню, ти створиш комфортну кімнату для повноцінного відпочинку, що, в свою чергу, вплине на твоє самопочуття, настрій і якість життя в цілому. Спальня — це територія близькості, затишку і тепла, тут люди відпочивають від зовнішнього світу і відновлюють сили. Тому важливий не тільки декор спальні, але і відсутність зайвих речей і випадкових предметів, які не мають відношення до призначення кімнати (наприклад, телевізор у спальні — зайвий).

Час читання: 5 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Що важливо врахувати, задумуючи декор спальні?

Перш за все, оціни простір і визначся з комфортною гамою кольорів. Пам’ятай, що на сприйняття кольору впливає світло:

  • для маленької спальні краще вибрати світлі відтінки, це зробить її візуально більшою;
  • для гармонійного образу відтінок дверей, підлогового покриття та м’яких меблів мають поєднуватися між собою;
  • якщо вікно виходить на східну або північну сторону, колір стін буде здаватися холоднішим;
  • світло, що проникає в південні і західні вікна, додає теплих відтінків. Не забувай про відтінок дверей, підлогового покриття та м’яких меблів — для гармонійного образу все має поєднуватися між собою.

Фахівці рекомендують віддати перевагу натуральним і не контрастним сполученням кольорів, оскільки контрастні поєднання і монохром створюють сильні візуальні стимули і не дають розслабитися мозку. А ще розслабленню заважає велика кількість предметів, тому, плануючи декор спальні, краще зосередитися на мінімальній і при цьому функціональній кількості речей.

Цікаво по темі: Відкриті полиці: естетика і порядок

Шість компонентів для затишної спальні

Хтось любить стримані інтер’єри, а хтось — еклектику, комусь площа дозволяє створити розкішну спальню з гардеробною, письмовим столом і кушеткою, а у когось там насилу розміщується найнеобхідніше. Знаючи основні компоненти затишної спальні, ти можеш зі смаком облаштувати будь-яку кімнату.

Цікаво по темі: 10 ідей, як оновити кухню без ремонту

Меблі

Спальня — територія відпочинку та відновлення, тому краще не економити на комфортному ліжку і якісному матраці. А ще тут можна створити додаткове місце для усамітнення і відпочинку. Якщо дозволяє площа, постав невелике крісло і столик поруч з ним, щоб читати, пити чай або розмовляти по телефону.

Узголів’я для ліжка можна замовити окремо. Воно може бути або акцентним, задаючи провідну лінію декору спальні, або в тон загальної колірної гами.

Тумбочка і туалетний столик, якщо він є, — дві основні поверхні, що мають потенціал для декору спальні, але зазвичай не отримують належної уваги. Ти додаси стильний штрих, якщо покладеш стопку журналів або книги, відкриєш шкатулку з прикрасами, поставиш квіти в вазу або кашпо з домашніми рослинами, світлини в рамках…

Якщо тумбочка або столик здаються предметами розкоші, подумай, що ти могла б використовувати замість них. Наприклад, невеликий табурет займає мало місця, і на нього можна покласти книги, поставити плетений кошик для зберігання дрібниць. Або використовувати стіну, звільнивши візуально простір на підлозі — закріпити полку або парочку на зручній висоті. Як варіант, полку можна розмістити над головою або, відсунувши ліжко від стіни на глибину полки, закріпити її над узголів’ям.

Текстиль

Часто саме постільна білизна грає головну роль в декорі спальні, адже ліжко -— найважливіший елемент обстановки. Вибирай білизну з якісних тканин, найкраще натуральних — однотонна лляна постіль або постіль з вареної бавовни дарує приємні тактильні відчуття і додадуть стриманого шику твоїй спальні.

Пледи, покривала і подушки вибирай або в тон загальної колірної гами, або роби акцентними, пов’язуючи, наприклад, з малюнком штор чи килима. Важливий нюанс в декорі спальні: уникай великих яскравих принтів, якщо кімната маленька. Вони перетянуть увагу виключно на себе і візуально зменшать простір, кімната буде здаватися ще меншою.

На світлинах інтер’єрів ми часто бачимо велику кількість подушок, що надає ліжкові по-справжньому розкішного вигляду. Залежно від розміру ліжка дизайнери радять вибирати від двох до шести подушок, щоб створити потрібний ефект і не розкопувати довго ліжко щовечора.

У холодну пору року дуже неприємно ступати на голу підлогу з-під теплої ковдри, так що для більшого затишку і додаткового декору спальні поклади на підлогу м’який килим, і ранки стануть більш добрими.

Цікаво по темі: 5 ідей реставрації меблів своїми руками

Освітлення

Для декору спальні використовуй освітлення різної інтенсивності:

  1. Світильник на стелі для освітлення всієї кімнати.
  2. Світильники спрямованого світла для читання.
  3. Розсіяне світло торшера для заспокійливої обстановки.
  4. Свічки і гірлянди для більш розслабленої атмосфери. Обирай лампочки з теплим світінням і будь обережна зі свічками. Завжди використовуй підставку для них і не пали їх в ті вечори, коли відчуваєш себе дуже втомленою, щоб не заснути поруч з палаючим вогнем.

Нікому не хочеться вставати перед сном, щоб погасити світло. Якщо немає можливості повісити над ліжком або по обидва боки від неї настінні бра, пошукай варіанти, які включаються в розетку і розташуй вимикач так, щоб до нього можна було дотягнутися, не встаючи з ліжка. Гарна ідея для любительок читати в ліжку — лампи на прищепках і підлогові торшери.

Цікаво по темі: Прибирання вдома як спосіб повернути контроль над подіями та знизити стрес

Декор стін

Стіни дарують багато можливостей для декору спальні. Їх можна прикрасити світлинами і колажами з них, картинами, постерами, дзеркалами або дошками бажань. А, якщо хочеться максимального релаксу, можна залишити стіни без декору. В одній з квартир за узголів’ям ліжка я зробила кольоровий акцент на стіну, три інші обклеїла білими шпалерами і не повісила туди жодної картини — мені хотілося, щоб в спальні не було зайвого візуального шуму. Спалося чудово!

Цікаво по темі: Лайфхаки для порядку і зберігання речей на кухні

Декор вікон

Штори та гардини — завершальний штрих в декорі спальні, з їх допомогою ти можеш створити освітленість, яка підходить тобі, закрити невдалий вид з вікон і надати спальні затишку і захищеності.

Штора з яскравим малюнком привертає багато уваги, однотонна робить кімнату більш гармонійною. При виборі штор орієнтуйся на колірну гамму стін або меблів, і по можливості вибирай щільні термоштори — вони не тільки дадуть тобі виспатися, але й захистять кімнату від перегріву або холоду.

Цікаво по темі: Як швидко прибрати оселю, якщо «та ну його», але треба

Розстановка квітів

І зрізані квіти у вазах, і кімнатні рослини завжди пожвавлюють інтер’єр. Розстав їх на тумбочці, підвіконні або на підлозі. Якщо у тебе замало досвіду з вирощування кімнатних рослин, не треба починати з орхідей або інших примхливих квітів. Обирай для початку традесканцію, сансевієрію, сукуленти, алое вера або монстеру.

Отже, як ти з’ясувала разом з EVA блог, головне в облаштуванні і декорі спальні — не перевантажувати її. Нехай всі меблі і предмети в кімнаті працюють на створення атмосфери затишку, уповільнення і релаксу. Пам’ятай, що закінчений інтер’єр не означає ідеальний, і періодично ти можеш відчувати бажання замінити штори, пофарбувати стіну або змінити декор спальні. Стався до свого житла як до живого організму, який розвивається і змінюється разом з тобою. І не переймайся, якщо на інтер’єрних сайтах і в журналах ти бачиш спальні, які здаються ідеальними — там показана відредагована версія реального життя, в якій купа білизни після прання, дитячі іграшки або зів’ялі півонії залишилися за кадром.

 

Читайте також:

20 Липня / 2021 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *