10 ідей, як оновити кухню без ремонту

«Якщо ремонт почався одного разу, він вже ніколи не закінчиться», — цю народну мудрість знають усі. Але як тоді бути, якщо хочеться чогось нового? Сьогодні в EVA Blog розповідаємо, як оновити кухню без глобальних змін і серйозних фінансових витрат.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Розхламлення перед оновленням кухні

Цей крок не варто пропускати. Він допоможе позбутися непотрібних речей і вже з урахуванням цього продумати організацію і зберігання. Як розхламити приміщення покроково:

  1. Почніть з огляду кухонного начиння: каструлі, сковорідки, чашки, черпаки тощо. Те, чим ви не користуєтеся, викиньте, старі речі замініть новими.
  2. Розберіть сипучі продукти та інші запаси. Вийшов термін придатності? Викидаємо і миємо місткості для зберігання.
  3. Організуйте спеції та інші витратні матеріали.
  4. Розсортуйте побутову хімію.
  5. Розберіться з кухонним текстилем.

Часом дуже важко розлучитися з улюбленою, але вже старою і незручною каструлею. Якщо вам настільки цінне начиння, дайте йому друге життя, перетворивши на декор. Коли на горизонті вже вимальовується порядок, можна братися до оновлення.

Як оновити кухню без ремонту

Зрозуміло, варіант «купити нову» нам не підходить. Пропонуємо творчі способи, які не будуть коштувати дорого.

Пофарбувати кухонні фасади

Зношені фасади можна оновити фарбуванням. Розберіть шафи, помийте, знежирте поверхні. Найкраще фарбувати гарнітур крейдяною фарбою зверху на ґрунтовку того самого відтінку. Для довговічності покрийте фасади зносостійким лаком. Пофарбовані поверхні матимуть незвичний і абсолютно новий вигляд. Серед плюсів — ви можете вибрати будь-який колір фарби.

Увага! Якщо ваші фасади глянцеві, їх буде складно пофарбувати. У такому випадку виберіть інший спосіб декорування.

Обклеїти кухонні шафи

Не хочеться працювати з фарбою? Оновіть фасади за допомогою спеціальної плівки. На ринку безліч варіантів — від бюджетних до дорогих від різних виробників. Плівка наноситься на знежирену поверхню, зверху варто пройтися теплою праскою. Можна використовувати кілька дизайнів і розмістити різні малюнки на фасадах.

Додати відкриті полиці та рейлінги

Використовуйте вільний простір і розмістіть відкриті полиці та/або рейлінги. Рейлінг — це металева труба з гачками, на яких можна зберігати кухонне начиння або декор. На відкритих полицях біля робочої поверхні зручно тримати спеції або органайзери з дрібним приладдям. Таке рішення зовні освіжить дизайн приміщення.

Кухонні шафи зі шторками

Старі фасади шаф можна замінити шторками. Це надасть кухні прованський настрій. Необхідно зняти дверцята, закріпити перекладину з кільцями та повісити шторку бажаного кольору. Є в цього варіанту і недолік: вміст шафок припадає пилом швидше, тому потрібне часте прибирання.

Цікаво по темі: 5 ідей реставрації меблів своїми руками

Замінити ручки шаф

Це просте і дешеве рішення: у будівельних гіпермаркетах вийде знайти недорогу фурнітуру. Навіть така дрібниця як ручки може змінити вид кухні. При цьому зняти старі та встановити нові дуже просто. Експериментуйте з формою, матеріалами, стилями та шукайте оптимальний варіант.

Пофарбувати плитку на кухні

Міняти плитку — це фактично розпочати ремонт. Але є способи оновити її без пилу. Потрібно просто її пофарбувати! Так, це можливо, але спочатку потрібно підібрати правильну хімію. Для плитки підійде така фарба:

  • акрилова;
  • силіконова;
  • масляна;
  • епоксидна;
  • латексна.

EVA в инстаграм

Більш бюджетними будуть перші два варіанти, а ще вони простіші у нанесенні. Щоб фарба лягла рівномірно, підготуйте поверхню:

  1. Вимийте плитку із засобом для миття посуду.
  2. Відшліфуйте поверхню наждачним папером. Це важливо! На гладкій поверхні фарба не буде триматися.
  3. Знежирте.
  4. Після цього можна братися до фарбування. Робити це краще валиком.

Вибираючи фарбу, звертайте увагу на характеристики покриття: як воно витримує вологість, високі температури, чи легко дряпається.

Оновити фартух

Ця частина робочої поверхні буквально завжди перед очима. Тож не дивно, що вона може швидко набриднути. Кілька ідей, як оновити:

  1. Пофарбувати.
  2. Обклеїти спеціальними стікерами. Вони дозволяють нанести на однотонне покриття різні малюнки та візерунки, а отже, трохи пожвавити дизайн.
  3. Закрити облицювальним листом або панелями на клейкій основі, наприклад, з імітацією цегли, дерева. Облицювальні листи бувають алюмінієвими, гіпсовими, з різною текстурою.
  4. Нанести малюнки. Це теж урізноманітнює нудну однотонну плитку.

Малювати на плитці, коли вона знаходиться на стіні, не дуже зручно. Якщо ви не готові до цього, нанесіть візерунки за допомогою трафаретів — це значно швидше.

Цікаво по темі: Лайфхаки для порядку і зберігання речей на кухні

Вибрати новий текстиль

Мабуть, один з найпростіших варіантів. Придбайте нові штори, скатертину, серветки для столу, рушники тощо. Вийде дуже гарно, якщо нові речі будуть витримані в єдиному стилі.

Замінити світильники

Якщо у вас на кухні все освітлює одна люстра, ви пропустили багато інтер’єрних трендів. Спробуйте по-новому підійти до питань освітлення. Крім основного, підберіть точкові джерела світла, наклейте діодну стрічку над фартухом, повісьте маленькі люстри над мийкою. По-перше, ви заміните нудне світло, а по-друге, зможете створити цікаву атмосферу.

Купити новий посуд і декор

Диявол у дрібницях: чим ми найчастіше користуємося на кухні? Звичайно, посудом. Виберіть красиві набори в улюбленому стилі, придбайте кілька цікавих дрібничок (наприклад, чим будете декорувати рейлінги) — і кухня вже матиме оновлений вигляд.

Ось такі нескладні способи оновити кухню без особливих витрат грошей і сил. Діліться з нами, якщо пробували якийсь із них. А може, розкажете про свої варіанти, як прикрасити простір?

Читайте також:

13 Жовтня / 2021 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *