8 ідей, як облаштувати балкон для відпочинку або роботи

Достатньо одним оком поглянути на балкони в спальному мікрорайоні, щоб помітити, що досі в багатьох це місце асоціюється зі зберіганням ду-у-у-уже необхідних речей. Правда, з високою ймовірністю власники не зможуть точно сказати, які саме скарби сховані в коробках, що захаращують їх простір та відбирають дорогоцінні сантименти площі. Тож пропоную під новим кутом поглянути на балкон та обговорити ідеї, як перетворити його на зручне місце для відпочинку або роботи. Розкажу, на які нюанси варто звернути увагу, щоб було зручно та функціонально. Тож долучайся та поділись у коментарях, яким має бути твій ідеальний балкон!

Що треба врахувати в оформленні балкона своїми руками?

1-Що-треба-врахувати-в-оформленні-балкона-своїми-руками

Маленький відкритий балкон, засклена простора лоджія та всі проміжні варіанти між ними мають кілька спільних нюансів, які важливо продумати при оформленні їх інтер’єру. По-перше, на функціональність впливатиме, чи є вікна. Бо захист від зовнішньої погоди значно розширює можливості використання цього простору. По-друге, чи є утеплення. Якщо ні, при виборі дизайну також доведеться врахувати перепади температур взимку. Наступні ж моменти обговоримо більш детально, адже вони є досить розповсюдженими.

Шукай EVA Blog в Instagram

Місця для зберігання

Першим, з чого варто почати обмірковування інтер’єру балкона, стане розхаращення. Так, остаточне розставання з купою речей, якими “не користувалась роками, але раптом знадобляться”, буде складнішим, ніж з колишнім. Але без цього звільнити простір та енергію не вдасться. Віддавай на доброчинність, перепродавай, залишай в коробці біля смітника — роби будь-що, аби зберігати лише те, що дійсно треба. І вже потім розглядай варіанти, як цю задачу вирішити естетично.

2-Що-треба-врахувати-в-оформленні-балкона-своїми-руками

На відкритому маленькому балконі зберігання організувати складно. По-перше, там не залишиш речі, що псуються при намоканні. По-друге, візуально не красиво. Вихід — поставити місце для сидіння з внутрішнім відділенням або використати спеціальні пластикові непрозорі коробки.

Закритий балкон дає більше простору для підлаштування інтер’єру під себе:

  1. Металевий або дерев’яний стелаж. Досить бюджетний варіант. Щоб візуально коробки на ньому не створювали відчуття безладу, стелаж можна приховати шторою.4-Металевий-або-дерев’яний-стелаж
  2. Закрита шафа. При виборі матеріалу варто врахувати, чи не зіпсується він при перепаді температур, якщо балкон не утеплений. Зазвичай під шафу віддають одну зі стін, від підлоги до стелі, щоб мати максимально багато ефективного простору.5-Закрита-шафа
  3. Місце для сидіння з внутрішнім коробом. Можна або поєднати з шафою, або використовувати самостійно.6-Місце-для-сидіння-з-внутрішнім-коробом
  4. Відкрита шафа або полиці. Цей варіант підійде, якщо речі зберігаються у гарних естетичних боксах, або самі по собі виглядають стильно. Краще впишеться в інтер’єр зони для відпочину або роботи.7-Відкрита-шафа-або-полиці

Цікаво на тему: 8 речей, через які здається, що вдома не прибрано

Столик для речей

Зручність використання балкона покращує наявність поверхні, на яку можна поставити чашку, книгу або ноут. Тож столик або його альтернативи не будуть зайвими в інтер’єрі.

8-Столик-для-речей

Вибір способів розміщення, матеріалів та конструкції залежить від наявності простору. Ось кілька ідей та порад, якщо облаштовуєш балкон самостійно:

  1. Складний напівстолик, що кріпиться о підвіконня або стіни, зекономить простір. Знадобився — відкрила, немає потреби — знову опустила.9-Складний-напівстолик
  2. Для відкритого балкону зверни увагу на столики з металу, скла, пластику. Дерево також можна розглядати, але бажано, щоб модель була або вологостійкою, або легко складалася.10-столики-з-металу,-скла,-пластику
  3. Розширене підвіконня можна використовувати як барну стійку.11-барну-стійку
  4. Висота стола має відповідати особливостям використання. Якщо плануєш використовувати балкон не для відпочинку з книгою та кавою, а для роботи, тобі має бути зручно сидіти.

Цікаво на тему: Психологія кольору в інтер’єрі: створюємо комфортний простір

Місця для сидіння

Постояти на балконі, звісно добре, але якщо хочеш зручно проводити там тривалий час, треба все ж продумати, де сидіти. Або навіть лежати, якщо площа балкона дозволяє.

12-Місця-для-сидіння

В найпростішому варіанті для сидіння можна використовувати подушки. Такий собі східний вайб. А щоб не було холодно, під них можна підстелити каримат.

13-Подушки

Для маленького балкона варто обрати компактні або складні стільці. Якщо він відкритий, то вибирай матеріали, стійкі до води: метал, спеціально оброблене дерево, пластик. Щоб було зручніше сидіти, можна класти на них подушки або м’які чохли.

14-Компактні-або-складні-стільці

Згаданий вище варіант поєднання місця для зберігання та сидіння надзвичайно актуальний для оформлення балкона максимально функціонально.

15-поєднання місця для зберігання та сидіння

Високі барні стільці будуть актуальною ідеєю в інтер’єрі видовженого балкона, в якому підвіконня або стійка вздовж вікна використовуються як стіл.

16-зручне-м’яке-крісло

Якщо ж простір дозволяє, зручне м’яке крісло для закритого балкона або стильне садове для відкритого стануть місцем для відпочинку з книжкою чи келихом вина.

17-шезлонг-або-декоративну-лавку

А якщо маєш просторий балкон, можеш розглянути варіант поставити шезлонг або декоративну лавку.

Цікаво на тему: Як зробити мінібар своїми руками

Захист від сонця

Приємні години світанку чи заходу сонця на балконі дуже кайфово проводити. Але вдень, особливо влітку, використання цього простору як робочого місця, майстерні або зони для відпочинку може ускладнитись надмірною кількістю світла.

18-Захист-від-сонця

Тому при оформленні балкона подумай способи зробити комфортний сутінок. Ролети, римські або звичайні штори допоможуть у цьому. До речі, останні можна використовувати не лише на заскленому балконі, а й на відкритому. Головне підібрати стійку до намокання тканину.

19-Захист-від-сонця

Ну а якщо пощастило мати просторий відкритий балкон, можна навіть парасолю від сонця поставити. Якщо в декорі ще й зелені багато використаєш, зможеш уявляти себе на відпочинку.

Цікаво на тему: Як оптимізувати простір у маленькій квартирі

Освітлення

20-Освітлення

Ще один пункт, який розширить можливості використання балкона. Якщо ти на етапі збору ідей для ремонту, виведи на балкон додаткові розетки та виходи для встановлення освітлення. Особливо актуально, якщо плануєш використовувати балкон як робоче місце.

21-Освітлення

Якщо ж шукаєш бюджетні варіанти оформлення того простору, який вже є, то в пригоді можуть стати:

  1. Подовжувач, щоб протягнути світло з кімнати.22-Подовжувач
  2. Гірлянди на батарейках. Окрім світла, ще й додають бали до настрою та затишку.23-Гірлянди-на-батарейках
  3. Свічки. Книгу вночі не почитаєш, але помедитувати чи в романтичній атмосфері посидіти на балконі допоможуть.24-Свічки
  4. Торшери та переносні ліхтарі. Можуть бути мешканцями одразу двох приміщень: і балкона, і кімнати.25-Торшери-та-переносні-ліхтарі

Цікаво на тему: До затишку +100: 12 ідей для прикрашання інтер’єру гірляндами

Квіти та декор для затишку

Завершеності та затишку інтер’єру балкона додає декор. Використання рослин в оформленні робить дизайн дуже інстаграмним. Зможеш не просто гарні селфі знімати, а відчути себе героїнею власного фільму.

26-Квіти-та-декор-для-затишку

Звісно, за умови, що творчо підійдеш до організації простору своїми руками:

  1. Горщики з квітами на дерев’яній стіні. Чим пишніші рослини та щільніше вазони, там біль суцільною здаватиметься зелена зона.27-Горщики-з-квітами-на-дерев’яній-стіні28-Горщики-з-квітами-на-дерев’яній-стіні
  2. Високі рослини у прямокутному вазоні на підлозі. В цьому випадку краще підбирати сорти, що в’ються в гору або мінікущики.29-Високі-рослини-у-прямокутному-вазоні-на-підлозі30-Високі-рослини-у-прямокутному-вазоні-на-підлозі31-Високі-рослини-у-прямокутному-вазоні-на-підлозі31-Високі-рослини-у-прямокутному-вазоні-на-підлозі-1
  3. Етажерка з квітами. Допоможе створити багаторівневість, що додає інтер’єру цікавих акцентів.32-Етажерка-з-квітами33-Етажерка-з-квітами
  4. Вазони по периметру балкона. Бажано, щоб і самі горщики, і рослини в них були різного розміру. Однотипність зробить оформлення дуже монотонним.

34-Вазони-по-периметру-балкона

35-Вазони-по-периметру-балкона

Якщо балкон без ремонту, і на ґрунтовні роботи немає ні часу, ні бюджету, декорувати стіни можна бамбуковою рогожкою. У поєднанні з ліхтариками гірлянди та квітами виглядатиме досить розслаблено, підійде для зони відпочинку.

36-Якщо-балкон-без-ремонту

Взагалі, як декор можна використовувати дзеркала, картини, дрібнички, що підкреслюють твої захоплення. Навіть фото, зібрані у гірлянду своїми руками, стануть милою родзинкою. Тільки подбай, щоб вони не знаходились під прямими сонячними променями, бо швидко вигорять.

Цікаво на тему: Три корисні поради, як пересаджувати кімнатні квіти

Робоча зона на балконі

37-Робоча-зона-на-балконі

Ідея перетворити балкон в кабінет приваблива тим, що дає додатковий персональний простір та можливість працювати з більшою кількістю світла та повітря. Це може бути як мінімалістичне місце з достатньою кількістю полиць, так і розслаблена робоча зона з квітами.

38-Робоча-зона-на-балконі

Щоб працювати на балконі взимку, варто подбати про його утеплення. Якщо не маєш такої можливості або бажання, доведеться обмежитись лише теплим сезоном. А щоб розширити його на більш ранню весну чи осінь, можна поставити обігрівач.

39-Робоча-зона-на-балконі

Стаціонарна робоча зона на балконі можлива, якщо балкон засклений. Також необхідно продумати вивід розеток для підключення техніки.

40-Робоча-зона-на-балконі

Варіанти оформлення робочого місця в дизайні балкона дивись на фото нижче.

Цікаво на тему: Як позбутися візуального шуму в інтер’єрі

Балкон як лаунж зона

41-Балкон-як-лаунж-зона

Навіть на маленькому балконі з зоною для відпочинку приємно неспішно випити каву, почитати книжку, потеревенити з друзями. Що вже казати, якщо пощастило мати простору площу! Як згадувала вище, якщо балкон відкритий, зверни увагу на пластикові або  дерев’яно-металеві складні меблі. Тоді їх легко прибрати в куток й накрити, якщо піде дощ. Ще один досить розповсюджений та відносно доступний варіант — меблі з палет своїми руками.

42-Балкон-як-лаунж-зона

А для настрою в інтер’єрі балкона можна активно використати текстиль, зелень та гірлянди.

43-Балкон-як-лаунж-зона

46-Балкон-як-лаунж-зона

Цікаво на тему: Килимки, які створять затишок у домі

Як бачиш з прикладів дизайну балкона у цій статті, є безліч варіантів, як перетворити його з домашнього складу на ресурсне місце для відпочинку або роботи. Звісно, завжди є імовірність, що речі, яких позбудешся, в якийсь момент знадобляться. Але чи справдиться вона? Наскільки легко ти повторно знайдеш цю річ, замість того, щоб роками віддавати їй дорогоцінний простір свого житла? Адже відомо, що мотлох притягує мотлох. І от уже замість красивого ранку на зручному, стильному балконі ти стоїш на одній нозі серед коробок та сподіваєшся, що жодна з них не впаде тобі на голову. Про який там релакс з розпиванням кави може йти мова?

47-Балкон-як-лаунж-зона

44-Балкон-як-лаунж-зона

48-Балкон-як-лаунж-зона

45-Балкон-як-лаунж-зона

50-Балкон-як-лаунж-зона

49-Балкон-як-лаунж-зона

Деталі побуту змінюють настрій та дуже впливають на відчуття себе. Складно залишатись королевою на горі з непотрібних речей. Натомість покращити свої умови можливо навіть без суттєвих витрат, простими ідеями. Тож бажаю тобі перетворити свій балкон на комфортне та затишне місце! Тисни лайк та до справи!

Читайте також:

6 Березня / 2024 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *