4 головні поради як вибрати подушку для сну

Чи замислювалися ви колись, наскільки важливим є сон для людини? Коли ви спите, в організмі протікає величезна кількість найважливіших обмінних та біологічних процесів. Наприклад, міцний та тривалий сон допомагає уникнути набору надмірної ваги, підвищує концентрацію уваги, продуктивність та працездатність протягом дня, прискорює регенераційні процеси, зміцнює імунітет, сприятливо впливає на метаболізм та допомагає позбутися поганого настрою. Насправді цей список можна продовжувати описувати ще дуже довго. І щоб ваш сон справді був міцним та тривалим, потрібно подбати про створення всіх умов для цього. І перше, чому варто приділити особливу увагу – подушка. Так-так, адже саме від неї багато в чому залежатиме зручність і сон.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Як вибрати подушку для сну

У цій статті ми поговоримо про вибір подушки, яка максимально підійде і допоможе з комфортом засинати.

Цікаво по темі: Як допомогти собі заснути при постійному стресі та тривозі?

Подушка для сну: особливості вибору

Напевно, кожен із нас стикався з ситуацією, коли з ранку після пробудження сильно боліла шия, голова і складалося таке відчуття, що ви зовсім не спали. Або, навпаки, спалося настільки комфортно, що сил та енергії хоч відбавляй. Багато в чому всі ці відчуття залежать саме від подушки, оскільки вона суттєво впливає на якість сну та ваше загальне самопочуття. Її головне завдання – утримувати голову та шию на одній лінії з хребтом, забезпечуючи всьому тілу зручне положення. Таким чином виключається виникнення спазму м’язів та защемлення нервових закінчень. Подбайте про своє здоров’я та прекрасне самопочуття заздалегідь – підберіть якісну подушку для сну, яка максимально підходитиме саме вам. А як це зробити правильно, ми зараз розповімо.

Особливості вибору подушки

Цікаво по темі: Як почистити праску в домашніх умовах: 6 перевірених способів

Зверніть увагу на вашу позу для сну

Не повірите, але поза, в якій ви засинаєте, також має безпосередній вплив на вибір подушки. Безперечно, всі ми уві сні можемо лежати то на боці, то на спині. Але ж ви знаєте, яка поза є для вас найзручнішою і в якій ви найшвидше занурюєтеся в сон. Наступні рекомендації допоможуть зробити перший крок до вибору своєї ідеальної подушечки.

  1. Якщо ви спите на спині. В цьому випадку варто розглянути подушку, що правильно підтримуватиме шию і голову під природним кутом. Зверніть увагу, голова в жодному разі не повинна перебувати у підвищеному положенні. Оптимальний варіант – не надто жорстка та не дуже плоска подушка.Якщо ви спите на спині
  2. Якщо ви спите на боці. Особливість цієї пози полягає в тому, що плече бере на себе додаткове навантаження, а це теж не дуже добре. Тому придивитися варто до більш щільних і жорстких подушок, щоб правильно розподілити вагу вашого тіла.Якщо ви спите на боці
  3. Якщо ви спите на животі. Це, мабуть, найнапруженіша поза для спинного та шийного відділу. Багато фахівців рекомендують все ж таки спробувати засипати в інших положеннях. Але поки ви боротиметеся зі своєю звичкою, тіло потрібно підтримати. Віддавайте перевагу більш м’якій та необ’ємній подушці.

Якщо ви спите на животі

Ці рекомендації є скоріш загальними, бо не варто забувати й про індивідуальні уподобання кожної людини.

Підбирайте подушку в залежності від матраца

Існує безпосередній взаємозв’язок між подушкою і матрацом, адже вони дбають про те, щоб у вас був комфортний сон.

Якщо у вас м’який матрац, придивіться до тоншої подушки. Під час сну на м’якому матраці тіло, можна сказати, занурюється в нього, утворюючи невеликий проміжок між головою і самим матрацом. Щоб положення тіла було правильним, потрібно трохи підняти голову і подушка невеликої товщини підійде якнайкраще.

Більш жорсткий матрац не дозволяє тілу сильно “потонути”, тому тут потрібна подушка щільніше.

Підбирайте подушку в залежності від матраца

Розмір та форма

Сьогодні так багато різних за формою та розмірами подушок, що дуже складно зупинити свій вибір на якійсь одній. Давайте детально познайомимося з кожною з них, можливо, це допоможе вам визначитися.

Лінія магазинів EVA фейсбук

1. Євро подушка. Вона має прямокутну форму та розміри 50х70 см, а для великих двоспальних ліжок придивитися краще до виробів трохи більше – 50х90 см. Така подушка підійде всім.

Євро подушка

2. Стандартна. У багатьох з нас точно є такі подушки, хоч від них поступово починають відмовлятися, оскільки вважається, що це не найкращий варіант для сну. Такі вироби мають квадратну форму, де ширина і довжина зазвичай складають 65 см. Вони можуть бути зручними для тих, хто любить читати в ліжку, у разі відсутності узголів’я і т.д. Але все більше такі подушки використовують як декоративні.

Стандартна подушка

3. Клиноподібна. Спочатку зовнішній вигляд таких подушок може здатися досить дивним. Трикутні та схожі на шматочок сиру вироби викликають безліч питань, але це до тих пір, поки ви не дізнаєтеся про їхнє пряме призначення. Зазвичай їх рекомендують людям, які страждають від проблем ШКТ, з диханням, апное, а також при хропінні та мігрені. Клиноподібні подушки підходять переважно для сну на спині.

Клиноподібна подушка

4. Ортопедична. Подушка такого типу може мати будь-який розмір та форму, контури, а також достатню жорсткість, яка забезпечує підтримку всім відділам хребта. Підійде вона людям, які страждають від ригідності потиличних м’язів і головного болю, що виникають внаслідок перенапруги м’язів верхньої частини тіла. Також цей варіант слід обирати при остеохондрозі.

Ортопедична подушка

5. Анатомічна. Ця подушка підлаштовується під усі вигини та контури тіла, утримуючи хребет у природному положенні. Вона добре знімає втому, запобігає появі перенапруги м’язів і допомагає засинати з максимальним комфортом.

Анатомічна подушка

6. Подушка для вагітних. Нехай навіть це і тимчасове рішення, але про зручність майбутньої мами важливо подбати. Через те, що жінкам у положенні лікарі рекомендують спати на боці, виробники постільних речей не залишилися осторонь. Такі подушки виготовлені з урахуванням особливостей статури представниць прекрасної половини, які перебувають в очікуванні малюка. Зовнішній вигляд виробів нагадує рогалик, а великі розміри дозволяють прийняти зручне положення. Попри нестандартне рішення, такі подушки мають помірну гнучкість, вони можуть бути як ортопедичними, так і з ефектом пам’яті.

Подушка для вагітних

Цікаво по темі: Як зволожити повітря: 5 лайфхаків від EVA Blog

Наповнювач

Наповнювач грає одну з головних ролей при виборі подушки, оскільки від нього залежатиме висота та жорсткість виробу.

1. Пухо-пір’яні подушки. Всім нам вони знайомі ще з дитинства. Такі вироби об’ємні, м’які та досить зручні. Але згодом вони можуть втрачати свою форму, вимагати заміни чи чищення пір’я та пуху. Також не варто забувати, що саме такі подушки не підійдуть алергікам.

Пухо-пір'яні подушки

2. З вовни. Як правило, використовується овеча або верблюжа вовна. Але сьогодні найпоширенішим варіантом є саме овеча. Її одержують шляхом стрижки овечок породи меринос, адже у них м’яка та легка вовна. Такі подушки відмінно підійдуть для будь-якої пори року. Взимку волокна вовни утримують тепло, а влітку завдяки низькій теплопровідності подушка відчувається як прохолодна або нейтральна. Варто відзначити, що в постільних речах з овечої вовни не заведуться пилові кліщі, оскільки матеріал має природні антибактеріальні властивості. Але водночас не варто забувати про можливість виникнення алергічної реакції. До мінусів можна віднести складність у догляді та високу вартість.

Подушка з вовни

3. Мікрофібра. Це гіпоалергенний матеріал, який є одним із найпопулярніших. Подушки з наповнювачем з мікрофібри добре вбирають вологу і швидко сохнуть, утримують тепло і не потребують спеціального догляду. До мінусів можна віднести недостатню повітропроникність.

Подушка з мікрофібри

4. Синтепон. Першими виробами зі штучними наповнювачами були саме подушки із синтепоном. Цей матеріал недорогий, м’який, не викликає алергії та простий у догляді. Єдиний та вагомий мінус – виріб швидко втрачає форму і не підтримує належним чином голову.

Подушка з синтепону

5. Латекс. Цей матеріал може бути як синтетичним, так і натуральним (з деревної смоли). Він відрізняється гарною пружністю, добре тримає форму, має ефект пам’яті, але досить швидко повертається у свою початкову форму. З мінусів: погано вбирає вологу і коштує недешево.

Подушка з латексу

6. Піна з ефектом пам’яті. Застосовується для виготовлення ортопедичних подушок. Її основне завдання – підтримувати голову під час сну у фізіологічно правильному положенні. Матеріал гіпоалергенний та гігієнічний. Якщо говорити про недоліки, то можна відзначити, що подушки з піни мають погану повітропроникність, досить вимогливі у догляді й коштують дорого.

Подушка з піни

7. Бамбукова. Цей наповнювач з’явився нещодавно і вже встиг зайняти своє почесне місце серед хороших наповнювачів для подушок. Бамбук екологічний та гіпоалергенний. У ньому не заведеться пліснява та кліщі. Матеріал має достатню пружність, гігроскопічність та повітропроникність, але при цьому погано тримає форму.

Бамбукова подушка

Вибираючи подушку для сну, обов’язково враховуйте абсолютно всі нюанси, щоб покупка була справді корисною. На закінчення хочеться дати ще одну невелику пораду: протестуйте подушку перед придбанням. У спеціалізованих магазинах дозволяють прилягти на виріб, щоб зрозуміти підходить він вам чи ні. Після зміни подушки спочатку вам буде дуже незвично і можуть навіть з’явитися думки про те, що краще б і не змінювали її. Але лише через кілька днів організм звикне, ви відчуєте приємну легкість та бадьорість після пробудження. Воно того варте!

Розкажіть, а як ви ставитеся до вибору подушки?

 

Читайте також:

13 Січня / 2023 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA