8 способів, як продовжити життя букета квітів

Приємно іноді купити собі букет або отримати його в подарунок, але, як це зазвичай буває, ти приносиш квіти додому, і до вечора вони в’януть. Але ж хочеться якомога довше насолоджуватися їхньою красою, запахом і свіжістю. Хочеш дізнатися, як продовжити життя своєму букету, щоб він радував тебе тижнями? Тоді тобі знадобляться прості та ефективні лайфхаки від EVA Blog.

💐Подбай про букет відразу після покупки

1-Подбай-про-букет-відразу-після-покупки

У магазині квітам живеться добре. Там для них створено сприятливий мікроклімат, тому вони можуть довго залишатися свіжими. Але як тільки ти придбала букет, постарайся доставити його додому якомога акуратніше. Обов’язково попроси флориста упакувати квіти в папір (не в целофан!) В ідеалі мати з собою місткість з водою для транспортування рослин. Вдома не поспішай одразу знімати упаковку і ставити квіти у воду. Дай їм акліматизуватися протягом 10 хвилин, а що робити далі – розкладемо далі по пунктах.

Шукай EVA Blog в Instagram

💐Правильна ваза

2-Правильна-ваза

Якщо любиш квіти, то придбай кілька ваз для різних букетів. Вони можуть різнитися за висотою, глибиною та дизайном. Серед усіх вибери ту, яка оптимально підійде під новий букет за всіма параметрами. Ваза обов’язково має бути чистою, без нальоту і залишків рідини з її минулого використання.

Порада: ретельно промивай місткість під проточною водою, щоб повністю прибрати мийний засіб (а краще помий її з харчовою содою).

💐Прибери упаковку

3-Прибери-упаковку

Щоб квіти простояли довше, навіть найкрасивішу упаковку доведеться зняти. Їм необхідно отримувати кисень, а для цього слід звільнити якомога більше простору навколо. Якщо без обгортки букет виглядає не так ефектно, то доповни його красивою вазою або додай до неї цікавий декор.

💐Зроби зрізи на стеблах

4-Зроби-зрізи-на-стеблах

Поки ти несла квіти додому, їхні стебла обвітрилися і затверділи. Через це їм складніше поглинати воду, тож тобі необхідно зробити свіжі зрізи. Як саме ти це зробиш, залежить від рослин, які ти купила. Припустимо, троянди необхідно підрізати під кутом 45 градусів на 7-10 мм вище розвиненої бруньки. Прямий зріз у 90 градусів підходить квітам з крихкими стеблами, наприклад, тюльпанам і нарцисам. Бажано проводити зріз під струменем води. Надрізай квіти гострим ножем або секатором, але не ножицями, тому що вони плющать стебла.

💐Видали зайве листя

5-Видали-зайве-листя

Перед тим, як поставити квіти у вазу, видали зі стебел нижнє листя. Це необхідно для того, щоб воно не згнило під час занурення у воду. Якщо відразу цього не зробиш, на стінках вази з’явиться наліт бактерій, букет почне неприємно пахнути й незабаром квіти зів’януть.

Пройди тест: Яка ти сьогодні квітка?

💐Чиста вода

6-Чиста-вода

Вода з-під крана квітам не підходить. Скористайся очищеною водою, яку купуєш або замовляєш собі для пиття. Коли немає такої можливості, тоді набери з крана і залиш на кілька годин відстоятися, щоб з неї вийшов хлор та інші шкідливі домішки. Міняти воду у вазі, обприскувати бутони та листя потрібно щодня.

Якщо хочеш, щоб бутони скоріше відкрилися, додай у вазу теплу воду, а щоб довше зберегти їх закритими, навпаки, використовуй прохолодну

💐Добавки у воду

7-Добавки-у-воду

Що корисного додати у воду, щоб продовжити життя букета:

  1. Підгодівля для зрізаних квітів, яку ти знайдеш у квітковому магазині. У ній є необхідні мінерали та антибактеріальні речовини, які будуть довше підтримувати рослини в хорошому стані.
  2. Спирт відмінно підійде як антисептик. Він запобіжить появі шкідливих мікроорганізмів.
  3. Цукор, а точніше, глюкоза, яка дає рослинами більше енергії (і не тільки рослинам 🍭).

💐Постав квіти в прохолодному місці

8-Постав-квіти-в-прохолодному-місці

Зрізані рослини погано переносять спеку, тому не став вазу на сонці або поруч з обігрівальними приладами. При цьому уникай протягів, які також сприяють швидкому в’яненню.

Це найпростіші та найефективніші способи зберегти твій прекрасний букетик свіжим протягом тривалого часу. Тепер подивімось, як доглядати за різними видами зрізаних квітів.

Що робити, щоб різні квіти стояли довше

Поради, зазначені вище, універсальні й підходять усім видам квітів. Але також важливо враховувати особливості різних рослин.

Троянди

9-Троянди

Усі троянди обожнюють прохолоду, тож подбай про клімат для них насамперед. Щодня міняй воду у вазі та додавай підгодівлю, тому що без цього твої троянди зів’януть через кілька днів.

Цікаво на тему: Чарівність червоних троянд: чому вони такі популярні

Тюльпани

10-Тюльпани

На стеблах тюльпанів роби прямий зріз. Їм не потрібно багато води, достатньо налити 7-10 см у вазу. При цьому рідина має бути прохолодною. Також зроби голкою невеликі отвори на стеблах, приблизно за 2 см від суцвіття.

Хризантеми

11-Хризантеми

При правильному догляді, ці чудові квіти стоять дуже довго. Хризантемам підходить хрестоподібний зріз, який необхідно трохи розкрити, щоб вони краще вбирали воду. Коли міняєш воду, не забувай споліскувати стебла від слизького нальоту.

Лілії

12-Лілії

Ти бачиш, що у лілій на кінчиках тичинок є пилок, який обсипається на пелюстки, від чого вони швидше стають млявими. Обережно видали ці кінчики, тоді лілії довше простоять свіжими. Якщо хочеш, щоб бутони скоріше розкрилися, то дай квітам трохи тепла. Однак після цього перестав вазу в прохолодне місце.

Мімоза

13-Мімоза

Ця красива весняна рослина швидко підсихає, тому регулярно підрізай їй кінчики. А щоб суцвіття залишалися пухнастими, обприскуй їх з пульверизатора.

Як і все живе, квіти вимагають ретельного догляду. Якщо будеш правильно і регулярно про них піклуватися, то вони довго радуватимуть тебе у відповідь.

Читай також:

15 Березня / 2024 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Анна Герц

    Дуже корисна стаття, тепер я розумію чому мої троянди так мало простояли..Візьму на замітку, дякую)

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA