Як востаннє: Новомодне предсмертне прибирання

Пам’ятаєте нашу статтю про магічне прибирання Марі Кондо? Різноманітні методики прибирання допомагають нам краще розібратися в собі та своєму світі. От і ще один модний тренд — передсмертне прибирання від шведської художниці й авторки Маргарети Магнуссон. ЇЇ книга «Делікатне мистецтво передсмертного прибирання: як звільнити себе і свою сім’ю від довічного безладу» зовсім не про смерть, витирання пилу чи миття підлоги. Вона про те, яким ми бачимо своє життя та який слід бажаємо лишити після себе.

Про що ця методика

Дослівного перекладу на українську döstädning не має. Це слово можна перекласти як «прибирання немов востаннє» або «передсмертне прибирання». «Подивіться навкруги. Що ви залишите після себе, якщо вас раптом не стане?» — цю просту думку підхопили ЗМІ усього світу, і неочікувано методика передсмертного прибирання Маргарети Магнуссен стала модним трендом.

Ми купуємо нові речі, складаємо старі, зберігаємо сувеніри з подорожей і вже навіть не помічаємо, як багато речей скупчилося довкола нас. А що буде з усім нашим майном, якщо раптом нас не стане? Дітям та онукам прийдеться розбирати все це, намагаючись відокремити важливі речі від непотребу. А якщо речей буде надто багато, можливо, їм прийдеться скористатися послугами клінінгових компаній.

«Я просто питаю себе: чи стане хтось щасливішим від того, що я залишу в домі цю річ? І коли відповідь «ні», я позбавляюсь неї».

Маргарета Магнуссен

«Ми захаращуємо свій життєвий простір», — ось, мабуть, головна ідея цієї книги. Метою прибирання за методикою Маргарети Магнуссен є створення такого життєвого простору, де не буде місця для зайвих речей, а те, що є, матиме певний зміст. Надалі вам буде легко підтримувати порядок вдома й приємно жити в оточенні оптимальної кількості дійсно важливих речей.

Для кого це прибирання

Прибирання як востаннє — не лише для тих, хто планує переїзд, або для літніх людей. Застосувати цю методику можна всім, хто бажає спростити та упорядкувати своє життя, жити в незахаращеному просторі та розуміти, які речі та події дійсно важливі, а які — ні.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Як прибирання допоможе розібратися в собі

Маргарета Магнуссен пропонує виділити на передсмертне прибирання необмежений час, щоб не поспіхом передивитися всі речі, що наповнюють дім, та оцінити, наскільки вони потрібні та важливі. Переглядаючи свої речі та відбираючи серед них найцінніші, ми передивляємося своє життя в цілому, позбавляємося від непотрібних емоцій та спогадів, лишаємо в пам’яті найдорожче.

Принципи передсмертного прибирання

У цієї методики немає чітких правил, а всі принципи витікають з основної ідеї книги — подивитися на речі у зв’язку зі своїм життям. Утім, кілька принципів можна виділити.

● Наводьте лад вдумливо та не поспішайте

Передсмертне прибирання — це не одноразова дія, а зміна свого способу життя та відношення до речей як частини вашого простору. Це своєрідний спосіб скласти свою ясну та зрозумілу іншим історію.

● Повідомте близьким про те, що ви робите

Це допоможе не зупинитись і довести справу до кінця.

● Розпочинайте прибирання з гардеробу

Авторка вважає, що цю частину речей перебрати найлегше, на відміну від, скажімо, фотографій чи подарунків, де можна надовго застрягнути в спогадах.

● Винагороджуйте себе

Маргарета Магнуссен говорить також про необхідність вдячності. Виконавши певний етап прибирання, подаруйте собі маленьку винагороду: сходіть з близькими в улюблене кафе, кіно або зробіть нову зачіску.

Куди подіти непотрібні речі

Речі, які потраплять у розряд непотрібних, ви колись придбали або отримали в подарунок. Тож не варто викидати їх на смітник — їх можна віддати на благодійність або подарувати знайомим. Таким чином, ви отримаєте радість не лише від результату прибирання, але й від того, що зробили комусь приємне.

Спочатку може здаватися, що методика передсмертного прибирання — це ще одна мінімалістична ідея. Але сама Маргарета Магнуссен в інтерв’ю The Guardian говорить, що її метод полягає зовсім не в мінімалізмі, а в тому, щоб організувати себе та світ довкола так, щоб життя стало простішим. А для цього необхідно визначити для себе певні рамки того, що нам дійсно необхідно. І у кожного вони свої.

21 Лютого / 2019 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA