Як самостійно почистити ювелірні вироби в домашніх умовах

Щоб прикраси завжди були в ідеальному стані, за ними потрібно доглядати. Сюди входить правильне зберігання, полірування і чистка. Завжди можна віддати їх фахівцеві, який зробить все це швидко і якісно, але ти легко можеш почистити ювелірні вироби самостійно. Як і чим це зробити — читай далі.

Час читання: 2 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Прикраси є важливим доповненням твого образу

Прикраси є важливим доповненням твого образу. Вони дозволяють правильно розставити акценти, підкреслити твою індивідуальність і допомагають тобі самовиражатися. Але як би ти їх не берегла, з часом ювелірні вироби втрачають свій блиск, темніють і вкриваються подряпинами. Це неминуче, але регулярний догляд за золотом і сріблом допоможе підтримувати їхній ідеальний вигляд якомога довше. Не лякайся, в цьому немає нічого складного. Почистити дорогоцінний метал ти можеш у домашніх умовах, скориставшись зубною пастою, перекисом або содою. Перевірмо, як це працює на практиці.

EVA Blog в Threads - укр

Як почистити золоті прикраси в домашніх умовах

Як почистити золоті прикраси в домашніх умовах

Вибираючи спосіб очищення золота, заздалегідь звертай увагу на особливості виробу:

  • тип поверхні — глянцева або матова;
  • наявність декоративного оздоблення;
  • колір металу.

Якщо не врахуєш ці моменти, то є ризик зіпсувати прикраси. Наприклад, матова поверхня потребує делікатнішого очищення, бо агресивні засоби можуть стерти напилення. Також не використовуй ватні тампони для догляду за виробами з камінням. Як правило, дрібні ворсинки застряють у декоративних елементах і потім їх дуже важко звідти дістати.

Полірування

Існує три перевірених способи очищення золота:

  1. Механічне чищення за допомогою зубної щітки з використанням неагресивних засобів: зубної пасти, вазеліну, нашатирного спирту.
  2. Замочування прикрас у спеціальному розчині. Його можна придбати в ювелірних магазинах або приготувати самій на основі солі, перекису, рідкого мила, шампуню тощо.
  3. Полірування оксамитовою серветкою, гумкою або гігієнічною помадою.

Тепер розповімо тобі, як легко очистити золоті прикраси від забруднень домашніми засобами.

Цікаво на тему: 6 модних літніх аксесуарів 2023

Мильний розчин

Звичайним милом з водою можна до блиску очистити вироби з жовтого і червоного золота з простим і складним дизайном. Для цього в склянку з водою кімнатної температури додай 1 ч.л рідкого мила, занур туди прикраси та залиш на 1-2 години. Також можеш трохи потримати розчин на водяній бані, але несильно розігрітій. Після дістань метал із води та дбайливо пройдися по ньому намиленою зубною щіткою.

Сольовий розчин

Сіль відмінно усуває наліт у жолобках, у місцях кріплення каменів і на обідках ювелірних виробів. Однак для цього тобі знадобиться близько 12 годин. Якщо готова почекати, то розмішай 3 ст.л кухонної солі в склянці з гарячою водою, опусти туди прикраси та залиш до закінчення необхідного часу.

Перекис водню

Вибирай аптечний розчин перекису з концентрацією не менше 3%. Додай 2 ст.л перекису в склянку з теплою водою та опусти в нього золото на 20-30 хвилин. Після добре промий його під сильним напором з крана.

Мильний розчин

Нашатирний спирт

Це найшвидший спосіб очистити прикраси, але враховуй різкий неприємний запах засобу. У склянку з теплою водою додай 1 ст.л прального порошку без домішок і 1 ч.л нашатирю, змішай і прокип’яти, після чого помісти золото в гарячий розчин.

Пасти для складних забруднень

Існує два варіанти пасти:

  1. Змішай соду з водою до стану кашки та очисти нею прикраси.
  2. З’єднай воду, вазелін, мильну стружку (натри на тертці), крейду в порошку до густої консистенції, нанеси на каблучку або сережки та через деякий час промий під проточною водою, щоб не залишилося жирного нальоту.

Догляд за золотом з камінням

Пам’ятай, що натуральні камені та мінерали не люблять гарячу воду, кислоти та механічний вплив. Що робити? Дбайливо протирай оправу і камені спиртовим розчином без барвників, щоб не пошкодити та не розхитати декор.

Цікаво на тему: Модні прикраси з бісеру 2022-2023: браслети, чокери та каблучки

Як почистити ювелірні вироби зі срібла

Як почистити ювелірні вироби зі срібла

Під час контакту з тілом срібло неодмінно окислюватиметься і темнітиме. Це природний процес, тому темних плям на срібних прикрасах не уникнути. Проте регулярне чищення (приблизно 1 раз на місяць) дасть змогу підтримувати їх у відмінному стані. Лови пару рекомендацій по догляду за сріблом:

  • збираєшся мити руки — знімай перед цим каблучки (срібні вироби не люблять контакти з водою);
  • зберігай прикраси в закритій коробочці з м’якою серветкою всередині;
  • косметика і парфуми сприяють окисленню срібла, тому намагайся, щоб косметичні засоби на нього не потрапляли;
  • не зберігай такі вироби разом із медикаментами.

Переходимо до засобів очищення срібних прикрас.

Лимонний сік

Помісти свої аксесуари в керамічну ємність зі свіжовичавленим соком лимона і залиш на пару годин. Після ретельно промий їх чистою водою і витри насухо.

Газована вода

Вироби склади в ємність з Колою, прокип’яти протягом 10 хвилин, сполосни під краном і просуши м’якою серветкою.

Содовий розчин

Змішай соду з водою до кашоподібної консистенції, зубною щіткою нанеси на поверхню прикраси, після чого промий під краном і висуши.

Содовий розчин

Зубна паста

На серветку зі щільної м’якої тканини нанеси трохи зубної пасти та потри нею потемнілі ділянки доти, доки вони не заблищать.

Догляд за сріблом з камінням

Срібло, прикрашене дорогоцінним камінням — досить вимогливий матеріал. Він не переносить високих температур, механічного чищення, тому використовуй мильний розчин і м’яку щільну серветку, яка не залишає після себе ворсинок.

Корисні поради

Корисні поради

Дорогоцінні метали, каміння і мінерали вимагають різного догляду. Тобі доведеться визначити, яким саме способом можна очистити кожну конкретну прикрасу. Але пам’ятай, що твоїм головним інструментом завжди буде полірувальна тканина, бажано, рекомендована ювелірним брендом і створена спеціально для роботи з коштовностями. Якщо не знайшла подібну, то використовуй серветку для окулярів.

Фахівці в ювелірній справі рекомендують чистити прикраси кожні три дні. Це стосується тих аксесуарів, які ти носиш щодня. Просто протирай їх спеціальною серветкою з мильним розчином для підтримки краси та цілісності твоїх ювелірних виробів.

Читай також:

21 Липня / 2023 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *