Що робити, аби не пахло з пральної машини?

Неприємний запах із пральної машини — явище поширене. Стикаються з ним багато хто, а як правильно боротися — знають далеко не всі. Причини появи “амбре” найрізноманітніші: від неправильно підібраного мийного засобу або поганої якості води до недотримання графіка технічного обслуговування. Щоб з барабана не пахло, потрібно дотримуватися простих правил експлуатації.

Час читання: 3 хвилини та яблучко 🍎

статья доступна на русском языке

Запах із пральної машини

Вибір правильного температурного режиму для прання

Погана ідея — прати дуже брудну білизну із застарілими плямами за 30 або 40 градусів. Мало того, що забруднення навряд чи вдасться вивести, так ще й мікрочастинки сміття осядуть на стінках барабана. Цього вдасться уникнути за умови вибору автопрограми з високою температурою. Який максимум підтримується — залежить від моделі та бренду машини. Наприклад, пралка Бош здатна нагрівати воду до 90-95 градусів.

Вибір температурного режиму

Цікаво на тему: Плями геть: хитрощі швидкого та якісного прання

Просушування після прання

Після розвантаження в барабані залишається невелика кількість води, змішаної з порошком або гелем. Це максимально сприятливе середовище для розмноження патогенних мікроорганізмів, які й провокують появу затхлого запаху. Ефективний спосіб боротьби з мікробами — просушування пральної машини. Для цієї процедури не потрібне спеціальне обладнання: достатньо відчинити дверцята на всю і залишити в такому положенні на кілька годин. 

Просушування після прання

Застосування мийних засобів, які легко розчиняються у воді

У порошків є один істотний мінус — при холодному пранні та коротких програмах вони розчиняються не до кінця. І хоч спочатку пахнуть приємно, під час засмічення барабана і манжети їхній аромат змінюється в гірший бік. Починає “наростати” цвіль, якої важко позбутися підручними засобами.

EVA y Viber

Щоб мінімізувати ризик виникнення грибка, доцільно підшукати гідну альтернативу порошкам:

  • гелеподібні розчини,
  • концентрати інтенсивної дії,
  • пресовані засоби,
  • багатофункціональні капсули.

Альтернатива порошкам

Також важливо не переборщувати з хімією, перевитрата не тільки б’є по гаманцю, а й завдає шкоди запчастинам пральної машини.

Цікаво на тему: 6 переваг гелевих капсул для прання в порівнянні з порошком

Миття лотка для мийних засобів

Багато користувачів припускають, що якщо лоток пральної машини контактує тільки з водою і мийними засобами, засмічення йому не загрожує. Однак варто залишити резервуар на кілька місяців без уваги й можна помітити, як спочатку він покриється жовтим нальотом, а потім і зовсім запліснявіє. Тому при виявленні легкого “душку” насамперед слід оглянути відсіки під порошок і гель. 

Миття лотка для мийних засобів

Мити лоток потрібно якомога частіше. Якщо не після кожного прання, то хоча б раз на тиждень. Благо, знімається лоток легко й обполоснути його під краном не викликає труднощів. Перед встановленням на місце обов’язково слід витерти пластикову поверхню насухо рушником або серветкою.

Цікаво на тему: Як швидко прибрати оселю, якщо «та ну його», але треба

Сервісне прання

Для прочищення зливу і догляду за барабаном необхідно раз на 1-2 місяці запускати сервісне прання. Для нього призначений найтриваліший і “гарячий” режим. Крім дезінфікуючих таблеток і рідин, у профілактичних цілях можна використовувати:

  • оцет і розчин соди,
  • харчову лимонну кислоту,
  • мийні засоби для посуду,
  • відбілювачі.

Сервісне прання

Завантажувати будь-які речі в пралку не потрібно вона повинна деякий час попрацювати “вхолосту”. 

Нерідко причиною виникнення запаху слугують не внутрішні проблеми пральної машини, а сама білизна. Наприклад, якщо одяг для гаража сильно пахне бензином або фарбою, його краще попередньо гарненько провітрити на вулиці або замочити у воді з милом. Інакше ущільнювач на дверцятах вбере їдкий запах і прибрати його буде проблематично.

 

Читайте також:

5 Серпня / 2023 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *