Як оптимізувати простір у маленькій квартирі

Мати хоча б маленьку, але свою власну квартиру — це є щастя. Тому наводити у ній марафет повинно бути радісною подією, а не головним болем. Я розповім тобі, як оптимізувати простір у маленькій квартирі так, щоб перетворити її на зручне та затишне місце твоєї сили.

Час читання: 2 хвилини та віденська вафля 🧇

статья доступна на русском языке

дизайн малометражних квартир

Існує сила силенна усіляких лайфхаків, які типу допомагають з продуманим дизайном малометражних квартир. Але я хочу виділити саме ті, які реально працюють на практиці, не заглиблюючись у нетрі дизайнерського мистецтва та ремонту. Декількох простих порад вистачить для того, аби твоє невеличке житло стало містким, ергономічним та комфортним. А головне, що всі ці ідеї ти зможеш втілити власноруч та відповідно твоїх уподобань.

Шукай EVA Blog в Instagram

Зроби розхламлення

Зроби розхламлення

Це, мабуть, настільки очевидно, що ти зараз читаєш і смієшся уголос. Але без цього ніяк і мені треба зайвий раз нагадати тобі про це. Якщо тобі шкода якихось речей, то знайди їм краще застосування: подаруй їх, віддай на благодійність або влаштуй їм апсайклінг. В будь-якому разі все-все фізично не влізе у маленький простір, тому доведеться вибирати, що залишити, а чого позбутись. Не сумуй, можливо, ці речі послужать комусь краще, ніж тобі. Або якщо, все ж таки, вирішила проапгрейдити їх, тоді тобі не завадить дізнатись, як зробити це грамотно та без клопоту.👇

Дізнайся: Що таке апсайклінг в інтер’єрі та чому він набирає популярності

Продумай зонування

Продумай зонування

Так, маленьке приміщення можна зонувати. Ти можеш зробити його ергономічнішим, якщо розставиш меблі не поспіль один за одним, а для кожного предмета знайдеш своє місце. Не бійся ставити стелаж упоперек кімнати, щоб розмежувати, наприклад, робочий простір та місце для відпочинку. До того ж на його полиці ти зможеш поставити потрібні дрібнички, яким не знаходиться окремого місця для зберігання: книжкам, квітам, свічкам etc. Зробити зони більш затишними допоможуть декор та аксесуари. Ну, наприклад, покласти килимок біля дивану або додати до робочого сетапу LED-підсвічування.

Дізнайся: Як позбутися візуального шуму в інтер’єрі

Використовуй простір стін

Використовуй простір стін

Нехай кімнатки в тебе маленькі, проте стіни можуть допомогти трохи їх розвантажити. Я кажу не про полички, які також “обтяжують” приміщення, а щось більш компактне та функціональне. Спробуй вішаки для одягу та речей, які зазвичай лежать по всіх стільцях або стоять по кутах кімнат. В мене на стіні висить одна з моїх гітар, яку я скоріше за усе приберу звідти після ремонту, але взагалі таке рішення мені подобається. Також подбай про атмосферу у кімнатах, додавши індивідуальності стінам: повісь постери з улюбленими фільмами або музикантами, фотоколажі або настінний декор зі старих вінілових платівок. Будьщо. Використовуй фантазію та керуйся своїми захопленнями.

Дізнайся: Декор: дрібнички, що створюють затишок

Переобладнай антресоль

Переобладнай антресоль

Знаю, це страшна річ, але навіть для неї знайдеться роль у невеличкій квартирі. Викинь з неї стару консервацію та віддай бабусі її кришталевий сервіз. Вимий, вичисти цю нішу, пофарбуй та додай туди трішки світла. Тепер зможеш розташувати там красивий посуд або бокали та свій мінібар. Зробити подібну антресоль легко у будь-якому вузькому місці: там, де стіни розташовані близько одна від одної, під стелею можна повісити звичайну дерев’яну полицю та поскладати туди щось потрібне.

Заміни звичайні меблі на модульні

Заміни звичайні меблі на модульні

Вони функціональніші, компактніші та ними легше обставити квартиру з маленькою площею. Ось що саме може тобі підійти:

  • розкладне крісло, що є повноцінним компактним спальним місцем;
  • стіл-трансформер, який за потребою швидко складається та ховається у ніші чи просто ставиться під стіночку;
  • стільці-книжки;
  • вузький стелаж або шафа-пенал.

Вибирай те, що тобі необхідно, головне, аби меблі не займали багато простору, бо ризикуєш потім просто не розвернутись у ньому.

Пограйся з кольорами

Пограйся з кольорами

Ти знаєш, що світлі кольори завжди візуально розширюють простір. Тому вибери улюблений відтінок фарби, що миється (так легше позбутись випадкових забруднень) та пофарбуй стіни та стелю. Твій інтерєр виглядатиме ще симпатичніше, якщо поєднаєш колір фарби з меблями зі світлої деревини. Не переживай, що кімната стане однотипною та нудною: просто додай контрастний текстиль, який миттєво зробить дизайн цікавішим.

Дізнайся: Кольорове безумство чи монохром: кольори в дизайні

Отже, як бачиш, маленьку квартиру можна зробити більш стильною, комфортною та функціональною, ніж простору студію. Треба лише трішки пофантазувати та скористатись простими порадами, які допоможуть втілити усе без заморочок.

Читай, надихайся та втілюй:

29 Вересня / 2023 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Тамара

    Одне питання.На одному з фото холодильник стоїть поруч з духовим шкафом.Хто сказав,що так можна???