Ароматичні свічки для дому: як правильно вибрати та використовувати

Ніщо так не привносить затишок в атмосферу будинку, як свічка, що горить. Приємний запах створює розслаблений настрій, а споглядання маленького вогника огортає нас теплом і станом спокою. Майже так само, як і камін. І просто неможливо не завестися парою-трійкою ароматичних свічок, коли за вікном вогко і сиро.

Час читання: 4 хвилини та какао із зефірками 🧋

статья доступна на русском языке

ідеальні ароматичні свічки

Сьогодні можна знайти свічки найрізноманітніших кольорів, форм, ароматів і розмірів, проте не варто брати першу-ліпшу — до їхнього вибору варто підходити більш ретельно. Як мінімум тому, що не кожна з них є натуральною та безпечною. У цій статті поділимося з тобою нюансами, які допоможуть обрати ідеальні ароматичні свічки, а також лайфхаками щодо їхнього використання.

Цікаво на тему: 8 аромаідей для вашого дому

З чого виготовляють свічки

З чого виготовляють свічки

Почнемо з основного — з матеріалів, з яких сьогодні виготовляють свічки. Їх не так багато, тому розібратися буде просто.

  1. Парафін. З нього виготовляють найдешевші свічки. Вироби з парафіну відмінно тримають форму, зберігають аромат і «вбирають» пігмент, завдяки чому вони виходять яскравими та привабливими. Однак цей матеріал — продукт перероблення нафти, він не є натуральним і за частого використання він не безпечний. Під час горіння парафіну свічка коптить, а в повітря виділяються такі канцерогени, як толуол і бензол. У невеликих дозах вони нестрашні, але, якщо вони потрапляють в організм із певною постійністю, можуть призвести до проблем зі здоров’ям. Від запаморочення і мігрені до розвитку алергії, безсоння і більш серйозних патологій.
  2. Віск. Він може бути соєвим, кокосовим, пальмовим або бджолиним. Кожен із них має натуральне рослинне походження, є веганським продуктом і абсолютно безпечний для здоров’я. Воскові свічки під час використання не виділяють жодних небезпечних сполук, горять довше, ніж парафінові, і чудово передають аромат. Через доволі щільну і жирну консистенцію вони гірше піддаються фарбуванню (саме тому найчастіше вони представлені в пастельних відтінках) і коштують дорожче, ніж вироби з парафіну.
  3. Стеарин. Цей матеріал використовують і для виготовлення свічок (зокрема популярних сьогодні насипних), і як добавку до воску або парафіну — він потрібен для надання твердості фігурним свічкам і збільшення часу горіння. Стеарин — це натуральний продукт, проте він може мати як рослинне (з бобів какао та іншої сировини), так і тваринне походження (наприклад, з риб’ячого жиру). Якщо ти шукаєш веганську свічку, обов’язково поцікався, який саме стеарин у ній використовується.

Цікаво на тему: Із чим прийняти ванну для максимального релаксу

Гніт — який вибрати?

Гніт — який вибрати?

Сьогодні можна знайти свічки з двома видами гніту — з бавовняним і дерев’яним. Перший — простий і давно нам знайомий, а другий хоч і з’явився відносно недавно, але вже став досить популярним.

Що потрібно знати про дерев’яний гніт? На відміну від бавовняного, він має набагато цікавіший і незвичніший вигляд. Гніт із дерева може бути різної ширини, товщини та навіть форми (трапляються хрестоподібні, трубчасті та хвилясті), а деякі з них можуть видавати тріскучі звуки, що нагадують горіння полін у каміні… До затишку +1000! Але є у них одна особливість — не всі дерев’яні гноти добре горять. Це залежить від кількох чинників — породи дерева, яку використовували для його виготовлення, і правильно підібраного під свічку розміру та товщини. Перед вибором краще уточнити у продавця (або, якщо ти обираєш крафтову свічку, то у майстра), як горять їхні вироби.

Шукай EVA Blog в Instagram

Короткий гайд з ароматів: який для чого

Короткий гайд з ароматів: який для чого

Переходимо до найсмачнішого — до ароматів. Адже ти напевно знаєш, що різні запахи впливають на нас по-різному. Одні — розслаблюють і приводять у баланс, інші — бадьорять і підвищують концентрацію. Тому до вибору ароматичної композиції важливо підходити не менш ретельно, ніж до матеріалу основи.

Цікаво на тему: Декор: деталі, які створюють затишок

Для початку визнач, у якому приміщенні ти проводитимеш ароматерапію і який ефект ти від неї очікуєш:

  • щоб отримати заряд бадьорості та налаштуватися на продуктивність, обирай розмарин і базилік, кавові та цитрусові, трав’янисто-м’ятні та пачулеві ароматичні олії, а також ті, що нагадають тобі прогулянку хвойним лісом (ялинові, соснові, ялівцеві, кедрові);
  • для підняття настрою обирай «їстівні» аромати — фруктові (манго, кокос, диня, яблуко, вишня) або кондитерські (тирамісу, карамельна груша, гарбузовий пиріг, ванільне морозиво);
  • розслабитися і відновити сили допоможуть олії лаванди, іланг-ілангу, жасмину і білих квітів;
  • створити атмосферу затишку, а також новорічний настрій допоможуть аромати з корицею, ваніллю, імбиром, какао і гвоздикою;
  • для романтичного настрою вибирай яскраві композиції — чорну орхідею, троянду, магнолію, а також амбру і мускус.

Короткий гайд з ароматів

Рекомендовані товари:

Як користуватися ароматичними свічками правильно

Як користуватися ароматичними свічками правильно

Ділимося з тобою лайфхаками, які в домашніх умовах допоможуть отримувати від аромасвічок ще більше задоволення.

Цікаво на тему: 20 ідей декору для дому своїми руками

  1. Не задувай свічку. Її краще гасити спеціальним ковпаком. Так гніт не буде тліти та, як наслідок, забарвлювати кіптявою свічку та псувати її аромат.
  2. Ідеальний час горіння ароматичної свічки — від 30 хвилин до 2 годин. Чому саме так? Якщо ти запалиш її на 10-20 хвилин і загасиш, на воску утворяться лунки, а вздовж стінок основа не встигне розтанути. Це зменшить термін експлуатації свічки. А якщо довше, вона може занадто розплавитися і після застигання змінити свій аромат і, так, час горіння.
  3. Завжди підрізай гніт. Не важливо, використовуєш ти свічку з бавовняним або дерев’яним гнітом, важливо перед наступним застосуванням зрізати обгорілий «хвостик», залишаючи буквально 0,5-1 см над поверхнею. По-перше, так до ароматичної композиції не домішуватиметься запах згорілого матеріалу, а, по-друге, що менший гніт — то нижче полум’я і тим довше горітиме свічка.
  4. Ну, і не забуваємо про техніку безпеки. Ніколи не залишай свічку, що горить, без контролю (особливо якщо в будинку є домашні улюбленці або діти) і на протязі. А якщо використовуєш формовану свічку, вибери надійний свічник із вогнетривкого матеріалу.

Тепер ти знаєш, як вибрати ідеальну ароматичну свічку, яка принесе тобі найприємніші емоції. Забудь про парафін, вибирай натуральні воскові свічки — це не та річ, на якій варто економити. Бажаємо тобі затишної осені та гарного настрою незалежно від погоди! 🌈

Читай також:

21 Вересня / 2023 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Дуже цікава та корисна стаття ❤️️