Сила ароматів оселі

Культура ароматизації житлових приміщень поки тільки формується, але вже має свою філософію. Вона відрізняється персоналізованістю. Дім — місце сили, де ми наповнюємося ресурсом. І у кожного з нас свої уявлення про те, чим пахне затишок. Розбираємося, за допомогою яких ароматних аксесуарів створити ту саму неповторну атмосферу.

Час читання: 3 хвилини та чашка чаю ☕

статья доступна на русском языке

Способи ароматизації оселі

Тренд на домашні парфуми хоч і увійшов у наше життя зовсім недавно, уже цілком обґрунтовано вважається важливою частиною інтер’єру. Змінивши запах, можна магічно вплинути на сприйняття в цілому. Форматів ароматизації існує чимало. Кожне джерело по-своєму ексклюзивне.

Цікаво по темі: 8 аромаідей для вашої оселі

Аромадифузори з дерев’яними паличками прекрасно підходять для будь-яких кімнат. Силу запаху регулюють за допомогою кількості паличок. Якщо в ємності знаходяться всі палички, але аромат ледве відчувається — просто переверніть їх. Такий ароматичний аксесуар прослужить у середньому 1–2 місяці, а можливість придбати запасний блок значно заощадить кошти.

Шанувальникам інноваційних девайсів припадуть до душі електричні дифузори. Вони працюють як зволожувачі повітря, розпорошуючи ароматну композицію з певним інтервалом часу.

Саше — компактний мішечок, наповнений запашними травами, квітами і спеціями. Виділяють тонкий запах, тому ідеальні для шаф, гардеробних кімнат і узголів’їв спальних місць. Саше можна зробити самостійно, наповнивши тканинний мішечок сумішшю засушених рослин. Аксесуар послужить для відлякування молі, якщо додати, наприклад, лаванду. Для точкової ароматизації також підходить парфумований папір.

Композиції із сухоцвітів не тільки задають візуальну естетику на полицях, а й ніжно балують нюх, поглинають сторонні запахи. Букети можуть бути не тільки з рослин, але і з фруктів. Як зібрати ікебану своїми руками можна почитати в нашому матеріалі про сухоцвіти.

Свічки здатні створити атмосферу спокою та доповнити інтер’єр затишком, класика — їх друге ім’я. Допоможуть із головою зануритися в романтику. Оптимальний час горіння — не більш трьох годин. Як тільки аромат заповнить кімнату, свічку краще згасити спеціальним ковпачком або змоченими у воді пальцями. Задування може утворити запах гару, який переб’є аромат.

Цікаво по темі: 10 лайфхаків для дому з TikTok та Instagram

Парфуми для дому стають усе більш популярними, витісняючи аерозольні балончики із синтетичним запахом. Інтер’єрні парфуми наносять на текстиль і розпилюють у повітрі. Як правило, такі композиції звучать дуже довго. Задають особливий шарм, де все підпорядковано гармонії та розкоші.

Пахощі — пресовані сухі аромати у формі паличок або спіралей, які повільно тліють на спеціальних підставках. Прекрасно доповнюють етнічні та східні інтер’єри. Часто використовуються для медитацій та занять йогою. Але не рекомендовані для тривалого використання кожен день.

Цікаво по темі: 20 ідей декору для дому своїми руками

Аромалампи ідеальні для вечірніх ритуалів. Вогонь свічки в тандемі з композицією ефірної олії, летючі речовини якої при нагріванні повільно випаровуються, задають магічну атмосферу. Розслаблюючу і романтичну. Насолоджуватися ароматерапією слід не більше двох годин, щоб не спровокувати головні болі.

Рум-спреї в аерозольній упаковці зручні для швидкої та локальної ароматизації невеликої площі. Автоматичні диспенсери часто використовують у санвузлах і прихожих. Для житлових кімнат спрей можна приготувати самостійно, змішавши воду й ефірну олію в пульверизаторі.

Порада від Єва Блог. Розкладіть мандаринові або лимонні скоринки в різних місцях кухні: це допоможе нейтралізувати неприємні запахи у шафах.

Вплив запахів на настрій, здоров’я і самопочуття

Фахівці з нейробіології довели, що запахи безпосередньо впливають на працездатність та емоції. Одні діють заспокійливо. Інші, навпаки, стимулюють мозкову діяльність і сприяють концентрації.

Аромати на основі натуральних ефірних олій мають цілющі властивості. Їх використовують для зміцнення імунітету, боротьби з мігренню і для профілактики інфекційних захворювань.

Цікаво по темі: Прибирання вдома як спосіб знизити стрес

ТОП популярних ароматів для оселі

Для робочого кабінету або вітальні підійдуть аромати кедра, кориці, лемонграсу, печених яблук або сандалового дерева. Усі вони не тільки покращують настрій, але й створюють затишну атмосферу.

Деревні, ванільні, вершкові та кавові ноти діють заспокійливо. Знімають напругу хвоя, жасмин, ромашка і лаванда. Вони сприяють розслабленню і хорошому сну, тому чудово підійдуть для спальних кімнат. Романтичну атмосферу краще довірити солодкій груші, мускусу або шоколаду.

А ось свіжість можна транслювати за допомогою імбиру, ветівера або цитрусових. Врахуйте, що цитрус знімає напругу, але разом із тим збуджує апетит. Тому краще такий дифузор поставити в передпокої.

У ванній краще використовувати той же вид аромату, який виділяють засоби для догляду за тілом: кокос, лайм, іланг-іланг тощо. Гармонія відчуттів не має порушуватися.

Цікаво по темі: Як перетворити свій дім в місце сили і краси?

Як правильно вибрати аромати для дому

Ось що важливо знати:

1. Визначтеся, навіщо вам потрібен аромат — для свіжості, поліпшення настрою або оздоровлення. А далі довіртеся своєму нюху: покладатися на тренди в цьому питанні не варто. Вибираємо не найкращий запах, а виключно свій.

2. Враховуйте стиль інтер’єру: аромат не повинен дисонувати з ним. Наприклад, у скандинавському стилі не зовсім будуть доречні східні прянощі, натомість добре зазвучить свіжоскошена зелень. У прованському стилі порушить гармонію запах шкіри і тютюну, водночас троянда або солодка вата доповнять тонкою солодкістю.

Про стилі в інтер’єрі можна докладніше почитати тут.

3. Міняйте композиції відповідно до сезону. У теплу пору року чудово підійдуть трав’янисті, деревні та морські запахи. Взимку ж наповнити будинок затишком допоможуть «кондитерські» аромати або хвойні із цитрусовими, які налаштовують на різдвяні свята.

4. Виберіть відповідний формат і пам’ятайте про правила безпеки. Свічки краще не ставити поблизу предметів, здатних спалахнути.

5. Звертайте увагу на інгредієнти у складі, щоб не нашкодити своєму здоров’ю та уникнути можливої алергічної реакції.

Аромат вашого будинку особливо промовистий, хоч і сприймається нюхом. Запах — це спогади, почуття та емоції. Тож нехай вони завжди будуть позитивними!

Читайте також:

21 Квітня / 2021 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Lucy

    Дуже-дуже ДЯКУЮ за таку обширну, гарну і докладну інформацію! і за Вашу працю!! 🙂