Речі, яких не повинно бути в маленькій квартирі

Коли з’являється своє житло, дуже хочеться облаштувати його за своїм смаком. Ми перебираємо обрані посилання, згадуємо все вау-рішення, побачені в журналах, і з безодні картинок на Pinterest робимо добірку найкращого, щоб втілити в життя. Важливо співвідносити побачене з реаліями, і розуміти, що, наприклад, скандинавський інтер’єр стиснеться в крихітній «хрущовці», до вікон якої рідко заглядає сонце.

Але що, якщо замість квартири в дореволюційному будинку з високими стелями і великими вікнами маємо ту саму хрущовку або однокімнатну студію? Не мріяти про стильну затишну обстановку? Мріяти і робити! Але врахувати список речей, яких не повинно бути в маленькій квартирі.

1. Об’ємна люстра

Яскрава і колоритна люстра привертає увагу, створює характер і настрій всьому приміщенню. Згадайте, як ефектно виглядають величезні кришталеві люстри в залі театру, дизайнерські — в ресторанах або в холі готелю. Розраховувати на подібний ефект в маленькій кімнаті не варто, оскільки люстра «з’їсть» простір, і кімната буде здаватися дуже тісною. Замість ставки на одну дизайнерську люстру краще продумати декілька зон освітлення і вибрати для цього різні світильники.

2. Великі малюнки

Та ж історія, що і з об’ємною люстрою. Відтягують на себе багато уваги, візуально звужують приміщення, особливо якщо мова про стіни. Краще виглядають стіни, пофарбовані однотонною фарбою або шпалери з дрібними малюнками (не дуже контрастними). Враховуйте різницю теплих і холодних відтінків — перші працюють на наближення, другі — на віддалення, тому для візуального розширення простору варто обирати світлі холодні відтінки.

3. Масивні двері

Масивні двері, та якщо ще й темного кольору або з великою кількістю деталей звужують простір. Залишайте отвори взагалі вільними або продумайте компактні двері-слайдери.

4. Громіздкі меблі

Виглядають шикарно в класичних інтер’єрах на великих площах, але не в маленькій квартирі. Щоб створити не «заставлений» інтер’єр, використовуйте меблі, які кріпляться на стіни. Полки, тумби і столики, які не мають опорних ніжок, ніби парять в повітрі і додають обстановці легкості.

5. Темні кольори

Темне поглинає світло. Пам’ятайте про це, вибираючи шпалери, меблі, текстиль та інші предмети. Дизайнери використовують темний колір, коли треба щось сховати, відвернути увагу, тому в невеликій кімнаті темні кольори ховатимуть цінний метраж.

6. Контрастна підлога

Як би не хотілося покласти кілька видів покриттів на підлогу в різних кімнатах, краще уникати різких переходів фактур і відтінків. Це означає, що замість яскравої плитки в коридорі, інший плитки у ванній, килима з високим ворсом в кімнаті і ламінату з ефектом потертості на кухні краще вибрати щось одне-два. Або хоча б зберегти нейтральний тон, щоб він «переходив» з кімнати в кімнату і не різав око.

7. Важкі портьєри

Відходять у минуле разом з класичними інтер’єрами, масивними меблями і позолоченими рамами картин. Так, у великій кімнаті такі штори виглядають добре і доречно, але ніяк не підходять для маленької. Швидше за все, за першими пунктами ви вже розумієте, чому так. Вибирайте для вікон штори з напівпрозорої тканини в світлих відтінках або легкий тюль.

8. Перегородки

Часта помилка в зонуванні маленької квартири — нагромадження різних перегородок. Вони розрізають і обмежують простір, створюють відчуття тісноти, а це навряд чи те, що ви хочете відчувати у себе вдома. Продумайте розстановку меблів таким чином, щоб зонування вийшло якраз завдяки їм.

9. Великі картини

Приголомшливо виглядають в просторих залах музею, у вітальнях палаців і особняків. Насправді ж мало хто з нас може похвалитися житлом, в якому досить місця для великих картин. Замість однієї величезної картини зробіть настінну галерею з листівок або лаконічних рамок з невеликими картинками або фотографіями.

10. Перевантаження аксесуарами

Вам подобаються декоративні подушки на дивані, безліч квітів на підвіконні, ви колекціонуєте вантажні вази і розставляєте на всі можливі поверхні рамки з улюбленими знімками? Все це перевантажує інтер’єр. Залиште кілька особливих деталей, що доповнюють його, а, якщо любите різноманітний декор, розділіть його по сезонах і змінюйте час від часу.

Уникаючи речей з стоп-списку вище, ви зумієте створити затишний продуманий простір навіть на мінімальній кількості квадратних метрів. Чекайте більше корисних статей в інтер’єрній рубриці EVA Blog, а поки що пропоную почитати опубліковані матеріали, якщо ви їх пропустили:

1. Як перетворити свій дім в місце сили і краси

2. Відкриті полиці: естетика та порядок

8 Грудня / 2020 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Татьяна

    Все доречно Дякую.