Як полегшити симптоми алергії?

Сезонна алергія — одна з найпоширеніших проблем навесні. Досі точно невідомо, чому вона виникає. Але за останні десятиліття кількість алергіків значно збільшилася, у тому числі й серед дітей. Тому варто знати, як полегшити стан при цьому захворюванні.

Перші прояви алергії

Алергія — це специфічна відповідь імунітету на певний подразник. Механізм виникнення реакції невідомий: колись безпечний продукт чи речовина раптово стають небезпечними. Алергія не обов’язково має бути вродженою. Нерідко алергіками стають уже дорослі люди, які ніколи не мали індивідуальних реакцій.

Чому саме навесні фіксують піки алергії? Передусім у цю пору року страждають люди, які мають специфічну реакцію на пил і квітковий пилок, бо одночасно квітне багато рослин. Таку імунну відповідь називають сезонною алергією. Вона активізується тільки в певну пору року, на відміну від реакції на продукти харчування чи ліки. Ускладнюється стан тим, що заборонений продукт можна не їсти, а захиститися від мікрочастинок пилку дуже складно.

Симптоми алергії:

  • надмірне сльозовиділення;
  • почервоніння очей;
  • нежить, чхання, кашель;
  • набряки;
  • висипи на шкірі, свербіж.

Інколи виникає нудота, блювота, діарея. Стає важко дихати, може підвищуватися температура. Найнебезпечнішим вважається набряк Квінке, за якого збільшується слизова оболонка органів дихання та може настати анафілактичний шок. Людина в такому стані потребує негайної реанімації.

Зовнішні симптоми алергії схожі на звичайну застуду. Насправді відрізнити її від легкого вірусного захворювання майже неможливо. Проявами застуди можуть бути біль у горлі, температура, головний біль, слабкість, сонливість, біль у м’язах і суглобах. Проте ті самі симптоми можуть спостерігатися і в алергіка.

Наприклад, закладений ніс і часте сякання викликають головний біль. Якщо важко дихати, виникає надмірна втома. Головна відмінність — наявність свербіння. Коли ви постійно відчуваєте свербіж в носі чи горлі, то маєте справу з алергією.

У діагностиці допоможе:

  1. Якщо ви помітили, коли саме почалася хвороба. Вірус атакує раптово й помітно. Алергія починається поступово, особливо, якщо контакт зі збудником нетривалий: ви мало буваєте на вулиці або маєте очисник повітря в квартирі.
  2. Тривалість хворобливого стану. Застуда лікується, можна спостерігати поступове одужання Алергічну реакцію можна лише тимчасово полегшити.
  3. Особливості нежитю. Застудне захворювання викликає інтенсивні виділення різних кольорів і консистенції. Під час алергії вони прозорі і незначні, а дихати важко саме через постійну закладеність носа.

Не виключайте спадковий фактор. За даними вчених, ймовірність виникнення алергії у дитини батьків-алергіків становить 60-70%. Найчастіше вона проявляється в молодому віці. Запустити імунну відповідь може стрес, хвороба, контакт із хімічними речовинами (на виробництві), вагітність абощо.

Весняні збудники алергії

Дещо пощастило мешканцям великих міст, які мають алергію на квітковий пилок. Контактувати з ним у мегаполісі тривалий час нереально, тому реакція минає в легкій формі. Хоча дослідження вчених доводять, що саме через надмірну «стерильність» організм не може впоратися зі збудниками, тому і з’являється алергія.

Активне цвітіння починається приблизно в середині березня, хоча це залежить від погоди. Якщо весна прохолодна, пік може припадати на початок квітня. Пропонуємо перелік квітів за періодами цвітіння.

  • Березень — крокуси, проліски, хіонодокси, анемони.
  • Квітень — пушкінії, фіалки, маргаритки, мускарі (мишачі гіацинти), нарциси.
  • Травень — конвалії, бадан, тюльпани, бузок, півонії, примули, гіацинти, дицентра.

Алергікам не обов’язково безпосередньо контактувати зі збудником: небезпечна рослина може квітнути під вашими вікнами.

Алергія і грудне вигодовування

Під час годування дитини мамі доводиться багато в чому обмежувати себе. Більшість ліків не рекомендовано приймати, якщо ви годуєте груддю. Але сезонна алергія спричиняє дискомфорт, погіршує стан здоров’я. Крім того, жінці потрібно гуляти на свіжому повітрі з дитиною, тому відсидітися вдома під час цвітіння не вийде.

Перед прийомом ліків необхідно проконсультуватися з лікарем. Він порадить саме ті медикаменти, які можна приймати при грудному вигодовуванні.

Зазвичай призначають протиалергічні препарати першого покоління, які володіють седативними властивостями. Вони мають менше побічних ефектів, що дозволяє зменшити ризики для дитини. Самостійно купувати їх не варто: деякі виробники не проводили випробування, тому не можуть надати достовірну інформацію про сумісність препарату з годуванням.

Враховуйте можливі ризики: якщо ваша алергія не заважає вам, відмовтеся від препаратів. Але серйозні симптоми, частий контакт зі збудником є показаннями до прийому антигістамінних медикаментів.

У період лактації можуть призначатися наступні препарати:

  1. «Супрастин».
  2. «Тавегіл».
  3. «Цетиризин».
  4. «Лоратадин».

Увага! Приймати їх без призначення лікаря заборонено. Лише спеціаліст може розрахувати дозування медикаменту так, щоб він не нашкодив дитині. «Супрастин» і «Тавегіл» можуть викликати сонливість у малюка. Якщо ви помітили незвичайну реакцію в дитини, припиніть курс.

Бажано не загострювати власний стан: на період активного цвітіння відмовтеся від прогулянок у лісі, в парку. Намагайтеся якнайменше контактувати зі збудником, захищайте дихальні шляхи. Завжди майте з собою ліки, якщо раптово станеться напад. Зараз досить багато препаратів, що дозволяють майже миттєво впоратися з гострою реакцією.

Алергія у дитини: полегшення симптомів і діагностика

Індивідуальна реакція подеколи має спадковий характер. Якщо в когось із батьків є сезонна алергія, вона може з’явитися в дитини. Тому з появою перших симптомів необхідно відразу звернутися до лікаря-алерголога. Спеціаліст збирає анамнез і пропонує зробити алергопроби.

Цей тест дозволяє виявити, на який саме збудник у дитини виникає реакція. Для цього на шкірі за допомогою трафарету роблять маленькі подряпини й наносять реактиви. Вони містять незначну кількість найпоширеніших алергенів, наприклад, шерсть тварин, пилок, пил, цитрусові тощо. Впродовж кількох днів за реакцією шкіри можна зрозуміти, які саме речовини організм сприймає вороже.

Використовуйте тільки ті препарати, які призначив лікар! Дітям не підходять ліки, призначені для дорослих. Також слідкуйте, щоб дитина вчасно приймала препарати і мала їх із собою, коли йде до школи або на прогулянку.

Стан дитини можна полегшити наступним чином:

  1. Встановити вдома повітряні фільтри, які видаляють сторонні домішки.
  2. Частіше робити вологе прибирання, зволожувати повітря.
  3. Замінити звичайні гігієнічні засоби на гіпоалергенні.
  4. Купувати речі з натуральних тканин.
  5. Підтримувати імунітет дитини, відмовитися від куріння вдома.
  6. Не жалкувати грошей на сучасні препарати у зручній формі: краплі та спреї використовувати легше, аніж таблетки. Нові ліки мають менше побічних ефектів.

Існує тенденція до «переростання» алергій. Коли імунітет сформовано, симптоми сезонних реакцій слабшають або взагалі зникають. Однак трапляється й навпаки.

Чи можливо повністю вилікувати алергію?

На жаль, препаратів, які повністю лікують алергію, немає. Сучасні ліки допомагають боротися з симптомами, запобігати набрякам і шоку і загалом покращують життя алергіка. За умови їх регулярного вживання алергічна реакція протікає в легшій формі і не заважає вчитися чи працювати.

Наразі використовують гормональну терапію (для дорослих), специфічні та симптоматичні ліки, що позбавляють зовнішніх проявів алергії. Особливу терапію призначають тоді, коли реакція не піддається стандартному лікуванню. Алергіку не допомагають звичайні препарати, тому існує так звана імунотерапія малими дозами реагентів.

Показаннями до такого лікування є:

  • потужна сезонна алергія на пилок;
  • реакція на пил;
  • алергія на шерсть тварин;
  • небезпечні форми реакції на укуси бджіл, ос.

Ця терапія триває від 3 до 5 років. Час від часу хворому вводять дозу реагентів, поступово підвищуючи її. Це певним чином «тренує» імунітет, тому він легше переносить контакт зі збудником. Успішним вважають результат, коли алергія зникає на деякий час, а задовільним — коли її прояви можна коригувати доступними ліками.

Після перших введень алергенів відмічають підсилення імунної реакції, людина може навіть отримати анафілактичний шок. Тому зважте всі «плюси» і «мінуси» терапії перед її початком.

Навколо стає все більше алергіків, але ця хвороба не є смертельною, якщо вчасно звертатися до спеціаліста і дотримуватися рекомендацій лікарів.

2 Травня / 2019 Здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність