Краса зсередини: БАДи для підтримки жіночої краси

Достатнє споживання вітамінів, мікро- та макроелементів необхідне для краси, здоров’я й нормального протікання всіх процесів у організмі. Більш того, іноді косметичний догляд, маски та пілінги не приносять очікуваного результату через дисбаланс нутрієнтів. У такому випадку можливе використання БАДів — біологічно активних добавок у вигляді вітамінів, амінокислот, мінералів для волосся та шкіри.

Час читання: 3 хвилини та банан 🍌

статья доступна на русском языке

Як визначити, яких біологічно активних речовин недостатньо в організмі

Як визначити, яких біологічно активних речовин недостатньо в організмі

Як би банально це не звучало, але «самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я», тому хоч БАДи й продаються без рецепта, не є ліками та не застосовуються для лікування, призначати їх собі самостійно не рекомендується. Тому що передозування нутрієнтів може бути так само небезпечним, як і їх дефіцит (про це трохи пізніше).

Перш за все, проконсультуйся з лікарем. У цілому, якщо ніяких скарг немає, можливо, аналізи тобі не потрібні й достатньо буде вживати БАДи в профілактичних дозах. Але приймати рішення все одно має фахівець.

EVA y Viber

В окремих випадках, наприклад, якщо спостерігається випадіння волосся або проблеми зі шкірою, лікар може рекомендувати здати аналізи на:

  1. Вітаміни С, D, групи В.
  2. Цинк, фолієву кислоту, залізо, загальний білок.
  3. Амінокислоти, гомоцистеїн, антитіла до колагену.

Крім дефіциту/профіциту мікронутрієнтів, на стан шкіри, нігтів і волосся впливають багато інших чинників. Тому до списку аналізів можуть додатися гормони й УЗД щитоподібної залози, діагностика проблем з ШКТ тощо.

 

Чим небезпечний дефіцит вітамінів у організмі

Чим небезпечний дефіцит вітамінів у організмі

Багато з них у нашому тілі або зовсім не виробляються, або синтезуються в невеликій кількості. Тому вони мають надходити разом з їжею (перш за все) або в складі БАДів (як допоміжне джерело).

До чого може призвести тривалий гіповітаміноз:

  • порушення обміну речовин;
  • зниження апетиту та працездатності;
  • швидка стомлюваність;
  • ослаблення імунітету.

Чим небезпечний гіпервітаміноз

Чим небезпечний гіпервітаміноз

Гіпервітаміноз — це ряд симптомів, викликаних надлишком вітамінів при перевищенні дозування або тривалості прийому. Надлишок водорозчинних нутрієнтів виводиться з організму через нирки, а ось жиророзчинні потрапляють до кровотоку й накопичуються в жировій тканині. Вони й можуть стати причиною гіпервітамінозу. Це вітаміни А (ретинол), D (ергокальциферол), Е (токоферол), К (філохінон).

Наприклад, основна користь вітаміну А для краси — у запобіганні утворенню зморшок. Але водночас перевищення дози ретинолу при неконтрольованому прийомі БАДів збільшує ризик розвитку раку легенів.

Вітамін D у поєднанні з кальцієм відповідає за міцність нігтів і красу волосся, але їхній надлишок підвищує ризик появи каменів у нирках. Розвиток каменів можуть провокувати й передозування філохінону з вітаміном С.

Цікаво по темі: Продукти для здорового харчування: основні поради

Як приймати харчові добавки

Як приймати харчові добавки

Підбір БАДів — це індивідуальний процес, для якого потрібні медичний досвід і знання, щоб підібрати біодобавку, що, як пазл, підійде саме твоєму організму. Тому починати потрібно після консультації з лікарем, який призначить курс за результатами аналізів або в профілактичній дозі.

Рекомендації по вживанню БАДів:

  • стеж за реакціями свого організму на прийом;
  • без призначення не поєднуй між собою різні БАДи;
  • вживай БАДи за рекомендацією лікаря в певний час доби, до, після або під час їжі;
  • якщо потрапиш на консультацію до іншого лікаря, обов’язково повідом про те, що вживаєш БАДи;
  • дотримуйся дозування та не допускай надлишку.

БАДи для краси

Купити харчові добавки можна на EVA.UA. В асортименті представлено БАДи для жінок, чоловіків і дітей, окремі продукти для тих, хто займається спортом, а також вітаміни для волосся, нігтів і шкіри.

Колаген

Country Life Prosta Max

Це основний білок сполучної тканини, що відповідає за міцність суглобів, кісток та еластичність шкіри. Вважається, що жінки після 25 років починають втрачати колаген — з’являються зморшки, розтяжки, ламкість нігтів, випадіння волосся. Заповнити нестачу допомагають правильне харчування та БАДи.

Колаген іноді випускають у поєднанні з вітамінами А і С, гіалуроновою кислотою. Буває в капсулах, таблетках, порошку, рідкому вигляді. Декому не до вподоби смак і запах колагенового порошку, тоді можна обрати в рідкій формі з різними смаками або у вигляді таблеток/капсул. Наприклад, Country Life Prosta Max.

Біотин

Solgar Biotin Біотин В7 5 000 мкг

Відомий як вітамін Н або B₇, він виробляється мікрофлорою кишківника та впливає на структуру волосся, нігтів, здоров’я шкіри. Крім участі в процесах метаболізму, біотин також у відповіді за молодість шкіри, регулює роботу потових і сальних залоз. Його нестача може проявлятися через сухість шкірних покривів, себорейний дерматит, випадіння волосся, ламкість нігтів.

У вигляді БАДу B₇ може входити до складу полівітамінів, комплексів вітамінів групи В або бути самостійним продуктом, як наприклад у Solgar Biotin Біотин В7 5 000 мкг.

Омега 3

Про вплив поліненасичених жирних кислот на здоров’я та молодість, зокрема роль омега 3, у Єва Блог розповідає наша колумністка Лєна Філатова. Якщо коротко, то омега 3 є одним зі структурних компонентів сітківки очей, мозку та шкіри, відповідає за міцність клітинних мембран. Коли в організмі достатньо цих поліненасичених жирних кислот, шкіра стає пружною та зволоженою, попереджається передчасна поява зморшок, уповільнюється фотостаріння.

Омега 3 буває в рідкій і капсульованій формах, у БАДах часто йде в комплексі з іншими жирними кислотами омега 6 і 9. Наприклад, Now Foods Супер Омега 3-6-9 1200 мг.

Цікаво по темі: Білки, жири, вуглеводи (БЖУ): як досягти ідеального балансу

Цинк

Nove Dynamic Life Active

Важливий мікроелемент, що бере участь у процесах обміну білків, жирів, вуглеводів, регенерації клітин, сприяє кращому засвоєнню вітамінів А та Е. Цинк корисний для нігтів і волосся, але особливо цінується цей мікроелемент за його дію на шкіру. Впливає на вироблення себуму сальними залозами, перешкоджаючи появі висипань, бере участь у процесах відновлення клітин, загоєння пошкоджень.

У вигляді харчової добавки цинк може застосовуватися як окрема БАД або в складі комплексів з вітамінами А, С, Е та мікроелементами, наприклад, Nove Dynamic Life Active.

Вітамін C

Це один з найбільш відомих і досліджених вітамінів. Працюючи як антиоксидант, він бере участь у багатьох біохімічних процесах, впливає на роботу імунітету, засвоюваність заліза, регенерацію кісткової тканини, вироблення колагену та пружність шкіри. Будучи водорозчинним, він не накопичується в організмі, а тому має регулярно надходити до нього з їжею.

Вітамін С активно використовується у формулах косметичних засобів з ефектом омолодження, у складі полівітамінних комплексів і як окрема харчова добавка. У великій кількості його містять багато плодів, наприклад, шипшина, ацерола, чорниця, тому в деяких БАДах нарівні з аскорбіновою кислотою використовуються ягідні екстракти. Наприклад, Golden Farm Vitamin С Buffer з екстрактами ацероли й шипшини.

Вітамін A

Bluebonnet Nutrition Beautiful Ally Hair, Skin & Nails

Цей жиророзчинний вітамін впливає на зорову й репродуктивну функції, роботу імунітету. При цьому він надзвичайно корисний для шкіри: перешкоджає передчасному старінню, працює як антиоксидант, бере участь у процесах клітинної регенерації. Також відповідає за міцність нігтів і здоров’я волосся.

У складі БАДів вітамін А може використовуватися як самостійний компонент або поєднуватися з іншими нутрієнтами. Наприклад, капсули Bluebonnet Nutrition Beautiful Ally Hair, Skin & Nails, що містять вітаміни А і С, біотин, глутатіон, кератин, коензим, колаген та цинк.

Цікаво по темі: 7 українських суперфудів, яким позаздрять ягоди годжі й спіруліна

Топ питань про вітаміни для краси

Топ питань про вітаміни для краси

  1. Які вітаміни потрібні для волосся? Усі нутрієнти так чи інакше впливають на здоров’я волосся, шкіри й нігтів. Найчастіше до комплексних БАДів для краси волосся додають вітаміни групи В (рибофлавін, пантенол, піридоксин, біотин, фолієва кислота), А, С, D3 (кальциферол) і Е, а також сірку, кальцій, цинк, кератин, колаген.
  2. Яких вітамінів не вистачає при випадінні волосся? Для нормального росту й розвитку волосся необхідні всі перераховані вище вітаміни та мікроелементи. При проблемі випадіння, щоб підібрати необхідні БАДи, лікар може призначити аналізи на залізо та/або селен.
  3. Які вітаміни потрібні для шкіри? Для підтримки краси та молодості шкіри потрібні водорозчинні (С, В1, В2, В6, В12, РР, фолієва, пантотенова кислоти, біотин) та жиророзчинні вітаміни (A, D, E, K).
  4. Які вітаміни потрібні для нігтів? Найбільше для здоров’я нігтів необхідні вітаміни А, Е, D, C, H, PP, а також йод, кальцій, магній і цинк.

Якщо ти вживаєш БАДи, пам’ятай, що вони призначені для збагачення раціону. А головним джерелом усіх корисних речовин, що надходять до твого організму, завжди лишається здорова й різноманітна їжа.

Будь гарною та здоровою!

Читайте також:

20 Вересня / 2021 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті