Кольорове безумство чи монохром: кольори в дизайні

Вибір кольору під час ремонту — це завжди складне та важливе питання. Колір в інтер’єрі вирішує два важливі завдання. По-перше, він задає атмосферу, а по-друге, впливає на сприйняття простору.

Основні принципи використання кольору у дизайні

Перед тим, як обрати ту чи іншу кольорову палітру, зазвичай аналізують темперамент мешканців дому, щоб створити гармонійну атмосферу. Завдяки кольору можна або підкреслити характер людини, або нейтралізувати певні його риси. Наприклад, яскраві кольори в інтер’єрі бадьорять та підіймають настрій, і якщо ви більш пасивні, то тривале знаходження поряд з такими кольорами додасть вам енергії. І навпаки, якщо ви постійно працюєте, знаходитесь у дуже активному темпі життя, спокійні нейтральні відтінки будуть врівноважувати.

Слід пам’ятати, що ви довгі роки будете знаходитись під впливом енергії того чи іншого кольору, а тому потрібно знати, що вона за собою несе.

 

Кольорове безумство: комбінування декількох яскравих кольорів

 

Поєднання кольорів додає простору динамічності та енергії. Найкращі кімнати для кольорових експериментів — це кухня, вітальня, ванна та дитяча.

 

Принципи комбінації кольорів

 

Для того щоб вдало робити сміливі поєднання, слід користуватися кольоровим колом Іттена. Є три найгармонійніші принципи комбінування в цьому колі:

  1. Кольоровий трикутник, коли поєднуються відтінки, розташовані у секторах, що разом поєднують рівносторонній трикутник. Наприклад, жовтий-синій-червоний, рожевий-блакитний-помаранчевий та ін.
  2. Близький варіант до попереднього — так званий «акцент аналогії». Підбираються три споріднені відтінки й один контрастний з протилежного боку кола. На палітрі кольорів Іттена вони утворюють уявний рівнобедрений трикутник.
  3. Тетрада, або підбір чотирьох контрастних кольорів. Компліментарне поєднання, коли відтінки можна вписати у квадрат. Це варіант дуже контрастної палітри, де два гарячі кольори врівноважуються двома холодними.

 

Загальні правила

При поєднанні декількох контрастних кольорів слід дотримуватись таких рекомендацій:

  • Для створення комбінації краще використовувати не більше трьох відтінків.
  • Базовий фон повинен переважати на оздоблювальних матеріалах стін, стелі та підлоги. Другорядні тони використовуються для елементів обстановки.
  • До 75% покриттів і оздоблювальних матеріалів повинні мати забарвлення базового відтінку. Другорядні відтінки займають 20% поверхонь. Решту 5% використовують для кольорових акцентів.

 

Монохромні палітри в дизайні інтер’єру

Монохромне використання кольорів говорить про спокійний та витончений смак власників приміщення. Така палітра властива для модерну, рустикального, скандинавського та класичного стилів. Тут секрет полягає в тому, щоб цікаво поєднати відтінки одного кольору.

Окрім того, що колір розщеплюють на більш темні та світлі відтінки, ще грають на текстурах та фактурах матеріалів. Використовують геометричні принти, матові та глянцеві поверхні, легкі та важкі тканини одного кольору, загалом різноманітними способами грають на відтінках того чи іншого кольору.

Створюючи монохромний дизайн в інтер’єрі, змішуйте не більше п’яти відтінків і змушуйте їх весь час повторюватися в різних місцях приміщення. Залишаючись у цій палітрі, грайте фактурами: той самий колір інакше сприймається на гладкій і рельєфній поверхні. Найлегше відштовхуватися від кольору шпалер або текстилю з малюнком, підбираючи до них у пару однотонні поверхні.

 

Поради щодо вибору відтінків

Чітких правил для підбору відтінків немає. Але архітектура приміщення сама вам продиктує використання того чи іншого кольору. Ми виділимо три базових принципи використання монохрому.

  1. Перший принцип поєднання відтінків в монохромному інтер’єрі: елементи великих розмірів (стіни, підлога) — найбільш світлого відтінку; предмети меблів — більш темного; аксесуари — найтемнішого.
  2. Другий принцип: за домінанту можна вибрати і який-небудь темний колір. Однак для такого рішення підібрати поєднання відтінків буває дещо складніше. Реалізовувати його варто лише в разі впевненості, що насичений колір стін не буде затемнювати приміщення. Також пам’ятайте про ще одну важливу деталь такого інтер’єру — світлий килим. Він зробить приміщення більш світлим, нейтралізуючи темні відтінки стін.
  3. Третій принцип — це однорідно-світлі монохромні інтер’єри, які створюються з невеликими відмінностями тонів за рівнем світлості. Вони найбільш підходять для кімнат:
  • з вікнами, що виходять на північну сторону;
  • з невисокими стелями;
  • затемнених;
  • призначених для релаксації.

Однорідно-світлі інтер’єри виглядають повітряними й ніжними. Однак не слід зловживати надмірним використанням світлої палітри, адже може з’явитися ефект туману й картинка втратить свою чіткість.

21 Червня / 2019 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *