Як вирощувати зелень на балконі: інструкція для початківців

Балкон у квартирі – це таке місце, яке можна адаптувати для будь-яких цілей. На ньому можна не тільки консервацію та дитячі санчата зберігати, а й облаштувати затишну лаунж-зону з диваном та гірляндами, організувати зручне робоче місце або перетворити його на майстерню, яка надихатиме. А можна створити квартирну оранжерею чи навіть городик – тут можуть рости не лише петунії, а й корисна зелень, яка тішитиме твої смакові рецептори цілий рік.

Час читання: 4 хвилини та чашка какао☕

статья доступна на русском языке 

Якщо останній варіант тебе зацікавив більше за інші, тут ти знайдеш рекомендації, як правильно виростити улюблений кріп зі шпинатом у домашніх умовах і насолоджуватися свіжою зеленню в будь-яку пору року.

Цікаво по темі: 8 ідеальних рослин для вашої ванної кімнати

Як організувати «город» у квартирі

Зелень на балконі

Отже, ти поставила собі за мету вирощувати зелень в домі. Що потрібно передбачити перед тим, як ти почнеш висаджувати смаколики по горщиках?

  1. Визнач місце для «грядки». Перш за все подумай, де ти будеш розташовувати на балконі горщики із зеленню. Якщо ти хочеш почати з малого (петрушки та салату, наприклад), можливо, тобі буде достатньо і підвіконня – на нього без проблем можна поставити кілька ємностей і чекати на перший урожай. Але якщо в тебе наполеонівські плани і ти хочеш вирощувати багато різної зелені, краще встановити додаткові полиці або поставити стелаж.
  2. Освітлення. Практично всі «зелені» культури люблять багато світла. Наприклад, для нормального росту кропу потрібно не менше 6 годин освітлення на день. Тому, визначаючи розташування горщиків, вибирай сонячну сторону. Якщо твій балкон розташований у тіні, краще подбати про додаткове освітлення і поставити ультрафіолетові лампи.
  3. Температурний режим і план «Б». Для більшості видів зелені оптимальна температура для вирощування знаходиться в діапазоні від 17 до 21°C. На відкритому балконі рослини чудово почуваються навесні, влітку і до середини осені, а на утепленому може радувати тебе і того довше. Але якщо ти плануєш вирощувати зелень взимку, варто продумати запасний план і визначити місце у квартирі, куди можна перенести горщики на холодну пору. І, оскільки світловий день взимку короткий, без штучного ультрафіолетового освітлення не обійтися.
  4. Вологість повітря. Зелень любить вологу – це факт. Тому, нарівні з регулярним поливом, непогано б забезпечити і необхідний рівень вологості. Оптимальним вважається показник у 50-60%. Якщо ти вирощуєш зелень на заскленому балконі або у квартирі, найефективнішим рішенням стане зволожувач повітря, який можна придбати в магазині побутової техніки. Але для відкритого балкона він не підходить, тому в цьому разі регулювати вологість потрібно щоденним обприскуванням паростків і, звісно ж, підтриманням вологості ґрунту.

    Цікаво по темі: Тренд на вертикальне озеленення: Як зробити власноруч

Що потрібно для вирощування зелені в домі

Зелень на балконі

З місцем та відповідними умовами визначилися, тепер саме час скласти список того, що тобі знадобиться для твого затишного квартирного «городика»:

  • горщики – вибирай не дуже глибокі (до 10-15 см) та широкі ємності, вони будуть зручнішими;
  • дренаж (керамзит або дрібна галька) – він допоможе уникнути загнивання коренів;
  • ґрунт – для вирощування зелені в домашніх умовах можна використовувати спеціальну землю або універсальну для кімнатних квітів;
  • насіння – обирай скоростиглі сорти зелені, які дадуть перший урожай вже за кілька тижнів: петрушку, салат, руколу, шпинат, кріп, селеру, м’яту, базилік, кінзу, майоран;
  • пульверизатор для обприскування;
  • додаткові засоби для створення оптимальних умов (не обов’язково) – зволожувач повітря та ультрафіолетові лампи.

Розпочинаємо посадку: особливості вирощування різних видів зелені

В домашніх умовах різні «зелені» культури вирощуються трохи по-різному. Одні досить просто посадити в землю, полити і чекати перших паростків, а насіння інших потрібно кілька днів замочувати у воді. Нижче ти знайдеш короткий мануал з посадки та догляду за найпопулярнішою «квартирною» зеленню.

Салат

Зелень на балконі

Виростити хрусткий вітамінний салат на своєму підвіконні не складе ніяких труднощів. Сходить він швидко і за умови правильного догляду ти отримаєш перший урожай вже протягом місяця.

Салату потрібно багато місця, тому рекомендується його садити в горщик із проміжком не менше ніж 10 см або використовувати окремі ємності для кожного майбутнього кущика – так він буде більш пишним. Зроби невелике заглиблення в ґрунті (1-1,5 см), висади насіння салату, присип землею і полий відстояною водою кімнатної температури. Щоб прискорити появу перших паростків, рекомендується створити парниковий ефект, накривши горщик із посівами харчовою плівкою на 3-5 днів.

Цікаво по темі: Кактус – ідеальна рослина для відпусток

Салат – культура волого- та світлолюбна, тому стеж за тим, щоб ґрунт завжди був вологим, розмісти горщики на сонячній стороні і не забувай обприскувати його щодня. Якщо не забезпечити салату відповідні умови, листя, звичайно, виросте, але воно може бути гірким на смак.

Кріп

Зелень на балконі

Щоб виростити ароматний кріп на підвіконні, для початку потрібно підготувати насіння. Оскільки в ньому міститься багато ефірних олій, замочи його в теплій воді в плоскій ємності на 1-2 доби, змінюючи рідину кілька разів на день. Замість ємності з водою можна використовувати вологу бавовняну тканину. Після цього етапу можна розпочинати посадку.

Зроби невеликі заглиблення в горщику з ґрунтом, виклади підготовлене насіння, присип його землею і полий. Накрий посіви харчовою плівкою на кілька днів. Її можна буде зняти, щойно з’являться перші паростки. Забезпеч кропу гарне тривале освітлення (від 6 годин на день) і регулярний полив, і тоді вже через 30-40 днів ти зможеш зібрати перший запашний урожай, вирощений своїми руками.

Петрушка

Зелень на балконі

Кучеряву зелень петрушки вирощують за таким самим принципом, що й кріп. Підготуй насіння, заливши його водою на кілька днів. Посади його в невеликі лунки в ґрунті, присип землею і полий. Пам’ятай, що петрушка росте довше, ніж кріп – у середньому близько 1,5-2 місяців. І вона точно так само вимоглива до освітлення і вологості.

Зелена цибуля

Зелень на балконі

Цибуля – це, мабуть, найбільш невибагливий вид зелені для вирощування в домашніх умовах. Їй навіть ґрунт не обов’язковий, досить узяти цибулину (краще брати ту, яка вже пустила «стрілу») і опустити її корінцями в банку з водою. Через тиждень-другий вже можна пожинати перші «плоди».

Але в ґрунті цибуля почувається нітрохи не гірше. Щоб виростити її в горщику, візьми невеликі цибулеві головки, занури їх у землю приблизно на одну третину і добре збризни водою. Ґрунт має бути завжди вологим, але не заливай його, щоб коріння не почало псуватися.

Цікаво по темі: Найкрутіші еко-тренди для вашої оселі

Лайфхак. Якщо хочеш, щоб зелена цибуля завжди була у твоєму меню, висади її у два горщики: в один –  одразу, а в другий – через 2 тижні. Поки ти будеш насолоджуватися урожаєм першої посадки, якраз приспіє друга.

Базилік

Зелень на балконі

Якщо ти любиш пряний смак базиліка, то його теж можна виростити на підвіконні. На відміну від багатьох видів зелені, для росту йому потрібна вища температура (близько 25°С), тому садити його краще пізньою весною на південній стороні квартири.

Насіння потрібно підготувати замочуванням у воді протягом кількох днів. Після цього базилік можна посадити в землю на відстані близько 7 см один від одного і накрити плівкою до сходу паростків. Рости він буде близько 1-1,5 місяця, але, щоб прискорити зростання, його можна підживлювати азотним добривом.

Форсувати процес можна, якщо вирощувати базилік не з насіння, а зі стебел. У цьому разі ставимо стебла в ємність із водою на 5-6 днів. Як тільки з’являться корінці, пересаджуємо в землю і не забуваємо щодня обприскувати листя. Щоб кущик вийшов більш пишним і густим, верхівку можна підрізати. До речі, якщо базилік викинув бутони, їх потрібно одразу зрізати, щоб формувалася густа зелень.

М’ята

Зелень на балконі

Так само, як і базилік, м’яту у квартирі можна виростити і з насіння, і зі стебла. У першому випадку насіння м’яти замочують у воді на кілька днів, висаджують у ґрунт на глибині близько 0,5-1 см і накривають плівкою для прискорення сходів. Насолодитися пахощами свіжої м’яти можна вже буде через 2-3 тижні.

А можна купити м’яту в магазині і поставити гілочки у воду до появи корінців. Потім стебла пересаджують у горщик і у тебе виходить готовий ароматний кущик, який буде рости і давати свіжий урожай.

Шпинат

Зелень на балконі

Шпинат любить світло, але до температури у нього досить лояльні вимоги – оптимальними для нього умовами буде від 10°С до 22°С. Головне, щоб температура не була вищою, оскільки рослина може перестати давати соковите листя, випускаючи замість нього стрілки. Завдяки тому, що шпинат добре переносить низькі температури, садити його можна цілий рік, але взимку важливо забезпечити додаткове джерело освітлення.

Цікаво по темі: Як виростити авокадо з кісточки

Вирощується шпинат за вже знайомим тобі принципом із замочуванням насіння. Після підготовки висади його в невеликі заглиблення в ґрунті з відстанню в 6-7 см і рясно полий. Через 1-2 місяці шпинат буде готовий до збору.

Організувати квартирний «город» зовсім не складно, але він потребує твоєї щоденної турботи й уваги. Щоб ти не посадила на своєму балконі, не забувай щодня обприскувати паростки, поливати через день, щоб підтримувати оптимальну вологість ґрунту, і удобрювати їх, особливо взимку. Але, погодься, можливість балувати себе улюбленою зеленню в будь-яку пору року варта всіх витрачених зусиль.

Читай також:

8 Травня / 2023 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA