Тренд на вертикальне озеленення: Як зробити власноруч

Цей прийом прийшов у фітодизайн приміщень з ландшафтного дизайну і дуже швидко став одним з провідних трендів. Зелені стіни прикрашають зали дорогих ресторанів, салонів краси та SPA, а віднедавна ще й кімнати міських квартир.
Вертикальне озеленення стає дедалі популярнішим і, незважаючи на свою дорожнечу, витісняє озеленення в звичайних горщиках.
Сьогодні ми з’ясуємо, в чому ж переваги вертикальних систем і якого догляду вони потребують. І допоможе нам у цьому наш експерт, керівниця студії фітодизайну Botanical Studio, Ольга Марченко.

Перша і найочевидніша перевага – це неймовірний зовнішній вигляд. Фітостіни – це справжня екосистема, яка живе, розмножується, росте, і все це ви будете спостерігати у своїй оселі необмежену кількість часу, поки будете здійснювати догляд за стіною. Вчені давно виявили сприятливий вплив зелені на душевний стан людини, а дослідники з Nasa довели, що для здорового життя в сучасному місті людина повинна тримати у своєму будинку 1 рослину на 1 кв.м.

Друга перевага – економія площі. Адже на одному кв.м стіни можна розмістити 35-40 рослин, що абсолютно неможливо зробити, якщо розташувати їх горизонтально в звичайних кімнатних горщиках.

І третє – це особливості догляду. Вертикальні системи мають функцію автополиву, тому вони потребують меншого догляду, ніж домашні рослини в горщиках. Крім того, якщо рослини в горщиках потрібно пересаджувати хоча б раз на три роки, то рослинам на фітостіні пересадка не потрібна взагалі.

Отже, як влаштована вертикальна система?

Вертикальна стіна, куди висаджуються рослини, може бути виготовлена з різних матеріалів – повсть, пластик, акрил, неіржавна сталь. Ця стіна складається з чарунок, куди висаджуються рослини, крапельного поливу, і бака з насосом, який забезпечує циркуляцію води по всій системі.

У що садити рослини?

Чарунки системи заповнюються на два сантиметри керамзитом. Коріння рослин звільняється від землі, огортається мохом-сфагнумом та поміщається в чарунку. Мох не тільки допомагає затримувати воду біля коренів – він має антисептичні властивості і створює сприятливі умови для рослини, а також слугує матеріалом, який утримує коріння.

Як працює вертикальна система?

Всі поживні речовини рослина отримуватиме через воду і спеціальні добрива. Така система називається гідропоніка (в перекладі з грецької «вода-робота») – це метод вирощування рослин без ґрунту, з використанням води, в якій присутні розчинені живильні речовини.

Які вимоги до світла?

Для вертикальної стіни недостатньо освітлення, яке йде від вікна, тому рослинам потрібна додаткова підсвітка. Фахівці з освітлення встановлюють спеціальні галогенові або світлодіодні лампи з такою кількістю і інтенсивністю світла, яка зможе рівномірно освітити всю поверхню фітостіни. Також проектується окремий автомат у щитку з програмованим добовим таймером для освітлення зеленої стіни. Світло повинне щодня автоматично вмикатися на 6-10 годин, тривалість залежить від пори року.

Які рослини можна висадити на фітостіні?

Фітодизайнери виділяють сім найневибагливіших рослин для фітостіни. Це аглаонема, сингоніум, спатифілум, сциндапсус, маранта, монстера та драцена.

Як доглядати за фітостіною?

Для ефектного і здорового вигляду рослин, їм необхідний регулярний догляд, а також обов’язковий контроль за роботою системи поливу, дренажу (відведення води у каналізацію) і освітлення.
Раз на сезон необхідно корегувати інтенсивність і частоту поливу. Також кілька разів на місяць потрібно вносити добрива. Перелік робіт і їх кількість можуть бути змінені в процесі догляду з урахуванням індивідуальних вимог даної системи вертикального озеленення і видів рослин. Так само необхідно забезпечити прибирання сухого листя, обрізання гілок, що надто розрослись, і перевірку рослин на наявність шкідників.

Догляд за вертикальною системою не простий, і частіше за все компанія, яка надає послугу вертикального озеленення, бере на себе подальше обслуговування цієї системи. Для тих же, хто з особливою любов’ю ставиться до живої природи, самостійний догляд за екосистемою стане цікавим і розслаблюючим заняттям, яке допоможе досягти гармонії і внутрішньої рівноваги.

26 Лютого / 2019 DIY

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність