Як зберігати та доглядати зимові речі влітку

Зима лишилась далеко позаду, і єдиним нагадуванням про неї є зимовий одяг, котрий ми охайно зберігаємо до наступного сезону. Щоб шапки, шуба, пальто чи пуховик прослужили вам багато років і виглядали на 5+, варто приділити увагу організації літнього догляду та зберігання. Як правильно зберігати та якими народними чи магазинними засобами почистити зимові речі, читайте в новій статті від EVA Blog.

Як почистити зимові речі

Якщо ви не встигли зробити це навесні, нічого страшного: почистити та відправити на зберігання зимові речі можна і влітку.

Натуральне хутро

  1. Постеліть вологу тканину і покладіть на неї річ. Обережно вибийте її з обох боків.
  2. Трохи збризніть виріб теплою водою з пульверизатора і просушіть, а потім обережно розчешіть.
  3. Щоб повернути речі блиск, змішайте лимонний сік і воду у рівних пропорціях. Далі змочіть губку у розчині, ретельно відіжміть і обережно протріть хутро.
  4. Щоб почистити білу хутряну річ від жовтизни, у 250 мл теплої води розчиніть 1 ст. ложку перекису водню. Нанесіть суміш на хутро, дайте просохнути і розчешіть.
  5. Щоб почистити біле хутро від жирних плям, насипте на забруднення трохи крохмалю та обережно розподіліть його м’якою щіткою. Далі трохи помніть річ (так, ніби перете її) і добре витрусіть. Повторюйте процедуру доти, доки крохмаль не припинить бруднитися. Будьте уважні: крохмаль, що залишився серед ворсинок, може привабити міль, тому ретельно витрушуйте річ.
  6. Для видалення засалених плям з темного хутра використовуйте той самий спосіб, але в якості абсорбенту візьміть не крохмаль, а пісок (для хутра з бобру та кроту), житні висівки (для грубого хутра вовка, кози тощо), стружки з дерева нехвойних порід (добре для хутра видри, ондатри).

Чого не можна робити

  • мочити зворотну сторону натурального хутра (мездру);
  • сушити на сонці або феном;
  • прасувати;
  • чистити агресивними засобами: пральними порошками з відбілювачами тощо.

Перш ніж випробовувати обраний засіб на хутрі, зробіть тест на невеликій непомітній ділянці.

Штучне хутро

На відміну від натурального аналога штучне хутро можна прати. Але тільки вручну з використанням лагідних засобів для прання, наприклад, рідкого прального порошку Persil. Він добре підходить для ручного та автоматичного прання та ефективно справляється з забрудненнями навіть при температурі 30 °С.

В усьому іншому для штучного хутра підходять усі описані методи для натуральних речей.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Пальто

  1. Спочатку вивчіть склад тканини. Якщо у ній присутні натуральні волокна, орієнтуйтесь на поради для натуральних речей.
  2. Також зверніть увагу на інструкцію виробника: чи можна прати річ у машинці, при якій температурі, як сушити та прасувати.
  3. Пальто із шерсті (драпу чи твіду) може істотно зменшитися у розмірах, тому таку річ краще чистити у сухий спосіб: найкраще — щіткою. Також можна покласти на пальто трохи житнього хліба і покатати м’якуш, доки він не скатається у кульки. Далі приберіть крихти щіткою. Цей спосіб підходить і для чистки дублянок.
  4. Щоб видалити пляму без прання, змочіть її мильним розчином і почекайте 5 хв. Потім протріть пляму губкою, щоб зібрати залишки мила.
  5. З кашемірового пальта та дублянки пил видаляють вологою губкою.
  6. Якщо виробник дозволяє прання кашемірового пальта у пральній машині, робіть це при 30 °С на делікатному режимі без віджиму з використанням лагідного прального засобу, бажано рідкого. Наприклад, з гелем для прання Ariel. Він делікатно видалить плями при ручному та машинному пранні і збереже форму ваших речей.
  7. Щоб почистити пальто з синтетичних волокон, керуйтеся порадами виробника на етикетці. Періть вручну або в машині при 30 °С на делікатному режимі без віджиму. Викручувати та зминати синтетику не рекомендується.

Коли краще віддати пальто до хімчистки

  • коли про це зазначено на етикетці виробу;
  • для чистки білих пальто та шуб;
  • для видалення стійких забруднень: машинного масла, застарілих плям тощо;
  • коли самостійно не виходить почистити річ.

Куртки та пуховики

  1. Куртки та пуховики можна прати у машині з додаванням невеликої кількості прального засобу при низькій температурі і на делікатному режимі. Не забудьте відстебнути хутряні частини.
  2. Покладіть разом з натуральним пуховиком до барабану 3 тенісні м’ячі — вони запобігатимуть скочуванню пуху.
  3. Після сушки у природній спосіб добре збийте пух.
  4. При наявності стійких плям, котрі не відіпралися в машині, скористайтесь послугами хімчистки.

Лайфхаки від EVA Blog: зберігання зимових речей

  • Перед відправкою на зберігання обов’язково добре просушіть зимову річ.
  • Для захисту від пилу найкраще використовувати не поліетилен, а тканинний чи інший дихаючий чохол.
  • Не забудьте покласти у чохол засіб від молі. Це може бути пучок ароматної лаванди чи магазинний засіб.
  • Перед відправкою на зберігання шкіряної куртки злегка протріть її гліцерином.
  • Для зберігання хутряної шапки можна використовувати 3-літрову банку або просто набити її зсередини папером.
  • Шапка так само має дихати, тож не поміщайте її в пакет.
  • Шкіряне та замшеве взуття обробіть спеціальними засобами (кремом та засобом для замші), просушіть, набийте папером та відправте на зберігання.
  • До контейнера із взуттям покладіть пакетик із силікагелем — їх кладуть до коробок із взуттям на фабриці. А якщо такого у вас немає, підійде звичайна сіль.
  • Щоб об’ємні зимові речі (светри, штани тощо) не займали дорогоцінне місце у гардеробі, придбайте для них текстильні ящики або оформіть на свій смак коробку з-під побутової техніки. У такий спосіб ви зможете відправити тимчасово непотрібні речі під ліжко або на антресоль, одночасно зберігши охайний вигляд оселі.

Правила догляду та зберігання зимових речей зовсім нескладні, а якщо дотримуватись їх, шуба чи пальто прослужать вам багато сезонів. Як кажуть у народі: «Готуй сани влітку».

Бажаємо незабутнього літа!

1 Серпня / 2017 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *