Як оформити ідеальну спальню для дівчинки-підлітка

Затишний простір персональної спальні важливий момент для дівчинки-підлітка. Це місце, де можна усамітнитися і помріяти, розслабитися і відпочити після непростого дня, облаштувати свій світ, окремий від дорослих членів сім’ї. Спальня доньки, яка подорослішала, має бути багатофункціональною, і при цьому відображати особистість своєї господині.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Спальня дівчинки-підлітка

У підлітковому віці дівчаткам важливо проявляти індивідуальність і розуміти, що дорослі зважають на їхню думку. Простір для відпочинку має бути м’яким і жіночним, але при цьому не нагадувати склад м’яких іграшок або рожевий будиночок казкової принцеси. У цьому віці підліткам важливо відстояти свою думку, тому батькам під час проведення ремонту доведеться з усією серйозністю поставитися до вподобань юної господині кімнати.

EVA Blog в Threads - укр

Як розпланувати простір

Відомо, що будь-який ремонт починається з планування, тому батькам потрібно заздалегідь визначити розташування основних і додаткових зон, необхідних для комфорту. Якою б маленькою не була кімната, у ній обов’язково мають бути присутніми:

  1. Зона сну зі зручним і просторим спальним місцем. Хороші й недорогі дитячі ліжка легко знайти в меблевих колекціях виробників Camelia, “Метал-Дизайн”, Estella і “ТИС”. Крім самого ліжка важливо не забути про зручний ортопедичний матрац і стильний, приємний на дотик текстиль. 
  2. Робоча зона, де розташовується стіл, комп’ютер, полиці та стелажі для навчального приладдя.
  3. Зона зберігання містка шафа або виділений гардероб, якщо дозволяють розміри кімнати.

Як розпланувати простір

Цікаво на тему: Як збільшити місце для зберігання речей у гардеробі

За наявності вільного місця, можна передбачити й кілька додаткових зон:

  • для відпочинку в денний час і зустрічей із друзями;
  • для домашньої бібліотеки, якщо дитина любить читати;
  • для занять творчістю: малюванням, музикою, ліпленням, вишиванням тощо;
  • для домашніх тренувань або занять йогою;
  • для наведення краси (обладнаний туалетним столиком, дзеркалом на повний зріст і м’яким пуфом).

Туалетний столик

Меблі для кожної із зон важливо підбирати ретельно, адже вони мають бути сучасними, стильними, екологічними та безпечними для здоров’я. Варто також запланувати більше місць для зберігання, а ліжко вибирати максимально можливого розміру, адже і сама дівчинка, і кількість речей, потрібних їй для комфорту, лише збільшуватиметься.

Цікаво на тему: Більше місця: особливості зонування кімнат

Кольорова гама дівочої спальні

Міф про те, що особиста спальня дівчинки неодмінно має бути оформлена в рожевих тонах, уже давно розвіяний стилістами. Сучасні підлітки віддають перевагу значно ширшій колірній гамі, а ось рожевий багато хто недолюблює.

Кольорова гама дівочої спальні

Для оформлення дівочої спальні дизайнери пропонують чотири основні рішення:

  • природна гама природні відтінки зеленого, бежевого і коричневого;
  • монохром, представлений поєднанням білого, сірого і чорного відтінків;
  • західне небо, що вміщує в собі варіації жовтого, золотого і червоного;
  • аквамарин сріблястий у поєднанні з відтінками синього і блакитного.

Щоб оформлення вийшло гармонійним, фахівці не рекомендують змішувати групи між собою, а вибрати лише один напрямок. При цьому дві кімнати, виконані, наприклад, у монохромі, матимуть різний вигляд. Справа тут у пропорційному поєднанні відтінків, загальній концепції оформлення простору.

Важливий момент: для невеликих приміщень не варто використовувати темні відтінки вони візуально зроблять кімнату ще меншою.

Як вибрати відповідний стиль оформлення

У підлітковому віці дівчатка вже самі здатні вибрати, в якому стилі буде оформлена їхня кімната. Звичайно ж, під час вибору необхідно враховувати темперамент дівчини, її захоплення, характер і спосіб життя. Зрозуміло, що кімната скромної відмінниці та маминої доньки та спальня старшокласниці, яка обожнює рок і стріт-денс, не можуть мати однаковий вигляд.

Як вибрати відповідний стиль оформлення

У характері кожної дівчини потроху представлені різні риси: суворість і романтизм, відчайдушність і розважливість. Залишилося визначити, чого в дівчині більше і діяти відповідно до цього.

Романтична спальня

Якщо дівчина обожнює легкі сукні та хвилясті спідниці, любить годинами розмовляти з подружками або спостерігати за сходом сонця, а нічні клуби й тренажерні зали обходить стороною, можна стверджувати, що в її спальні точно знайдеться місце романтиці.

Відмінними рисами інтер’єру стануть:

  • ніжні відтінки стін: білий, ніжно-зелений, персиковий, бузковий, пильна троянда та інші;
  • легкі фіранки на вікнах, можливо, балдахін на ліжку;
  • контрастні до кольору стін меблі;
  • м’яке і затишне узголів’я ліжка;
  • пухнастий килимок на підлозі;
  • квіткові мотиви в оформленні;
  • приємний на дотик текстиль і велика кількість декоративних подушок.

У такому інтер’єрі доречні милі серцю дрібнички, зокрема й у формі сердечок, а також різнорівневе освітлення, за допомогою якого легко створити камерну атмосферу.

Романтична спальня

Ніжний прованс

Цей стиль досить сильно нагадує романтичний, але більш орієнтований на “сільську пастораль”. В оформленні інтер’єру переважають квіткові мотиви та принти: шпалери з ніжними букетиками лаванди, фіранки з маками, крісло з оббивкою в дрібну квіточку.

Відтінки можуть бути різними від ніжно лавандового, до кремово-кавового. Меблі в спальні-прованс призначені підтримати легкість обстановки, тому часто використовуються:

  • ліжко з кованими узголів’ями;
  • ажурні столики та тумби;
  • витончені дерев’яні стільці з різьбленими візерунками.

Як декор часто вибирають акуратні настінні панно, фоторамки, невеликі квіткові вазони.

Ніжний прованс

Арт-деко або творчий безлад

У характері багатьох дівчаток-підлітків нерідко простежується епатаж, бажання здивувати та шокувати оточуючих. Відкритість, безтурботність, десяток захоплень одночасно, яскравість і навмисна “показушність” якщо у всьому цьому ви впізнаєте свою дитину, значить, ви знайшли відповідний стиль для оформлення кімнати.

Спальня для дівчинки з таким характером має відображати її внутрішній світ, тобто бути трохи “з божевіллям”:

  • оригінальні, нестандартні меблі;
  • яскраві картини та постери на стінах;
  • відкриті полиці з безліччю дрібничок;
  • трансформовані меблі;
  • світильники незвичайної форми;
  • барвистий розпис на стінах.

Оформляючи спальню в такому стилі для дівчинки-підлітка, намагайтеся зробити так, щоб епатажний декор був знімним і щоб його було легко замінити. Згодом характер дівчинки стане м’якшим і доведеться робити новий ремонт.

Арт-деко або творчий безлад

Строгість і шик

Спальня, оформлена в такому стилі, підійде для юної королеви, яка звикла з дитячих років домагатися досконалості в усьому і виділятися серед інших. Відмінниця, розумниця, сама елегантність і просто красуня все це про неї.

У спальні такої дівчини рідко буває багато речей, але всі вони ідеальної якості. Тут не має бути багато декору, краще звернути увагу на правильність ліній: лаконічні ліжка з м’яким узголів’ям, стильні сучасні комоди без надмірностей, максимально зручне крісло.

Настрій у такій спальні задають акценти: витончені статуетки, картини в сучасному стилі та інше.

Строгість і шик

Класична спальня

Кімната в класичному стилі має гармонійний вигляд тільки в тому разі, якщо вона велика. Місткі шафи та ліжко, ліпнина, дзеркала, позолочені деталі у невеликих приміщеннях це виглядає надмірним і захаращує простір.

Кімнати в такому стилі подобаються дівчаткам, які обожнюють гарне вбрання, пильно стежать за життям знаменитостей і неодмінно хочуть бути на них схожими.

Класична спальня

Лофт-інтер’єр

Індустріальний стиль не тільки для хлопчиків, дівчаткам він теж подобається. Сміливе й оригінальне оформлення простору ідеальний вибір для творчих особистостей, які здатні генерувати незвичайні ідеї та не соромляться висловлювати свою думку.

Для створення гармонійного лофт-простору використовуйте прості та навіть трохи грубуваті меблі, ліжко-горище, полиці з натурального, не надто добре обробленого дерева. Стіни можна обдерти до цегли й трохи облагородити фарбою або лаком, дерев’яні стелажі замінити на металеві. Такий стиль чудово підходить для оформлення спальні, розташованої в мансарді.

Лофт-інтер'єр

Цікаво на тему: Цегляна стіна в інтер’єрі: практичні ідеї дизайну

Як не розоритися на ремонті спальні

Думки та бажання підлітків мінливі, тому заздалегідь приготуйтеся до того, що вже через 2-3 роки ремонт доведеться робити заново. Щоб зміна простору не стала непосильним фінансовим тягарем, цей момент важливо передбачити заздалегідь.

Виконуючи ремонт, намагайтеся робити все якісно й уникайте занадто епатажних рішень. Наступного разу буде достатньо перефарбувати стіни та змінити “декорації”: текстиль, картини, постери та інше.

Як не розоритися на ремонті

Щоб усе вийшло як треба, заздалегідь подбайте, щоб меблі в дівочій спальні були недорогими й універсальними, здатними підлаштовуватися під будь-який інтер’єр. Такі легко знайти в каталозі інтернет-магазину “Світ Матраців”, де представлена продукція провідних виробників України. Крім ліжок, шаф, крісел і комодів, тут можна купити й хороші ортопедичні матраци, про які в процесі ремонту батьки часто забувають.

Компанія “Світ Матраців” це більше сотні меблевих салонів по всій країні, але, якщо у вашому місті такого немає, ви завжди можете зробити замовлення в інтернет-магазині з доставкою додому. Якість усіх товарів підтверджується тривалими гарантійними термінами та необхідними сертифікатами, тож здоров’я дитини в безпеці.

 

Читайте також:

26 Липня / 2023 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *