Більше місця: особливості зонування кімнат

Дуже легко оформляти апартаменти і будинки з великою площею. У маленьких однокімнатних або двокімнатних квартирах складніше зберегти вільний простір без шкоди для функціональності, але тим і цікавіше!

Невеликі квартири можна порівняти зі скринькою, всередині якої ховаються різні функції. Диван може перетворитися на ліжко, журнальний столик – на обідній, крісло стане місцем для зберігання речей.

Зонування кімнати: важливі етапи організації простору

Перше, що нам потрібно зробити перед проектуванням функціонального інтер’єру, – скласти список усіх необхідних зон. Продумайте, чи потрібен вам кабінет, дитяча, гардеробна або місце для спортивних занять.

Після того, як ви визначилися з колом своїх щоденних інтересів, можна братися до зонування. Намалюйте план квартири зверху. Подивіться, де знаходяться несучі стіни. Подумайте, чи зможете ви знести частину перегородок, щоб збільшити простір.

Промальовуючи план інтер’єру, пам’ятайте: щоб кімната здавалася більш живою і цікавою, простір не повинен складатися з прямокутників. Намалюйте зони з невеликим викривленням або заокругленням кутів, тоді інтер’єр стане смачнішим.

Найпоширеніші варіанти поєднання зон:

  • вітальня – спальня,
  • вітальня – кухня,
  • вітальня – робоча зона,
  • спальня – робоча зона,
  • спальня – дитяча.
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3
$img_gal_param_url_3

Стильні способи зонування кімнати

  • Подіум

Це непростий і найбільш витратний спосіб, але, безумовно, дуже ефектний. Зонуючи вітальню, наприклад, на узвишші ви можете розташувати місце для сну або кабінет.

  • Підлогове покриття

Якщо в одному приміщенні потрібно зробити зону готування і вітальню, то на кухні ми кладемо плитку, а у вітальні – паркет або лінолеум. Якщо ж це вітальня і спальня, то зону для сну можна виділити м’яким ковроліном, для решти приміщення залишивши ламінат або паркет.

  • Перегородки для зонування кімнати

Перегородки дають досить багато варіантів для творчості. В їхній ролі, наприклад, можуть виступати штори, які кріпляться до спеціального карнизу в стелі. Залежно від того, чи потрібно відкрити або приховати зону, ви просто пересуваєте штори.

Перегородки також бувають зі скла. Глянцеві поверхні завжди візуально збільшують простір, тому цей спосіб – один з найкращих для маленьких приміщень.

Існують різноманітні ширми з дерева. Вони досить мобільні, їх легко ставити або ховати в залежності від потреб.

Дуже функціональні перегородки-стелажі, в яких можна зберігати пам’ятні речі або книги.

Візуальне збільшення кімнати при зонуванні

Після виділення зон тим чи іншим способом, потрібно продумати як ми їх візуально збільшимо. Для цього є кілька секретів:

  1. Використовуйте холодні або пастельні кольори, які завжди візуально збільшують простір.
  2. Додайте поворотні світильники і бра, які підсвічують поверхню стіни. Такі варіанти досить компактні і найбільш функціональні для маленьких приміщень.
  3. Шпалери в смужку або зигзаг. Залежно від розташування смужок, можна або витягнути стіни вгору, або в ширину.
  4. Натяжні стелі з глянцевими поверхнями. Така стеля збільшує простір кімнати і робить його нескінченним.

І ще один незвичайний секрет. Здавалося б, речі повинні бути співрозмірними одна одній: в маленькому просторі повинні бути маленькі речі, а у великому – великі. Але це не так. Помістивши в інтер’єр маленької кімнати величезну картину на всю стіну, ми отримуємо цікавий ефект. Мозок починає сам себе обманювати, і створюється ілюзія, що якщо картина велика, то і простір такий самий.

Тому не бійтеся експериментувати і виходити за рамки встановлених правил!

3 Травня / 2019 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *