Як почистити м’які меблі: корисні лайфхаки

Затишні та зручні м’які меблі часто накопичують у собі пил, що може стати причиною алергії та інших неприємностей. Не додають кімнаті охайності й плями від кави, соку чи інших перекусів. Наші прості лайфхаки для чистки найбільш розповсюджених матеріалів допоможуть вам легко доглядати за меблями, подовжити термін їхнього життя та зберегти яскравість кольорів.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Як почистити м’які меблі залежно від тканини оббивки

 

Найчастіше їх чистять за допомогою пилососу, але такий спосіб не завжди є дієвим. Щоб пил не розлітався, обгорніть щітку пилососа марлею, змоченою у воді або сольовому розчині (0,5 чайної ложки солі на 0,5 літра води) та очистіть поверхню. Цей універсальний спосіб найкраще застосовувати під час кожного прибирання. Він підходить для більшості тканин, але є й деякі відмінності.

  • Гобелен

Цей матеріал найкраще чистити сухим способом — у такому разі він точно не втратить своєї форми та кольору. А для більш ретельного очищення використовуйте ледь теплу воду з додаванням шампуню. При цьому наносьте на оббивку не воду, а саме піну.

  • Флок

Така оббивка вважається найбільш практичною. Її можна чистити за допомогою будь-яких засобів для м’яких меблів. Ані кольору, ані форми вона не втратить.

  • Мікрофібра

Ця тканина є досить делікатною: її не можна надто терти або намагатися відскоблити засохлу пляму. Краще обережно очистити серветкою, змоченою у мильному розчині.

Цікаво по темі: Улюбленці вдома: як почистити меблі та килими від шерсті

  • Оксамит або плюш

Такі матеріали не можна чистити жорсткими щітками, оскільки вони можуть пошкодити ворсинки. Щоб цього не трапилося, плюш та оксамит найкраще пропилососити через вологу марлю, а потім за необхідності протерти вологою серветкою.

  • Велюр

Меблі з оббивкою із цієї тканини краще за все очищувати у два кроки. Спочатку пройтися щіткою, а далі протерти губкою, змоченою в розчині 1 чайної ложки оцту в 1 літрі води. Ворсинки оксамиту, плюшу чи велюру, що прим’ялися, можна підняти за допомогою пари або теплого потоку повітря.

  • Замша

Цей розкішний матеріал також достатньо практичний та витривалий. Замшу можна чистити щіткою, протирати вологою (але не мокрою) тканиною, в тому числі із застосуванням спеціальних засобів для цієї тканини.

EVA y Viber

  • Натуральна або штучна шкіра

Ці матеріали не можна очищувати за допомогою води. З першого разу, звісно, нічого не відбудеться, зате потім поверхня цілком може потріскатися або втратити свій блиск. Найкращий варіант для шкіри — придбати спеціальні засоби для чищення меблів із цього матеріалу. Також не завадить і зволожувач, котрий перешкоджає пересиханню поверхні та подовжує термін експлуатації.

Цікаво по темі: Як швидко прибрати оселю, якщо «та ну його», але треба

Як видалити пляму з дивану чи крісла

Локальні забруднення найкраще видаляти якомога швидше — зробити це набагато простіше, аніж боротися із застарілими плямами. Перш ніж використовувати народні засоби або побутову хімію, зробіть невеликий тест на непомітній ділянці або на шматочку тканини, якщо він у вас є. Ось кілька дієвих засобів, що допоможуть видалити пляму з дивану та інших м’яких меблів.

Мило для видалення плям Beckmann

Застосовується для видалення плям від декоративної косметики, харчової олії, крові та інших забруднювачів. Натуральне жовчне мило підходить для всіх кольорів та тканин, килимів та оббивок.

Замовляйте мило Beckmann на eva.ua

Універсальний засіб Sun Clean

Підходить для видалення плям, очищення та освіження текстильних поверхонь: м’яких меблів, салонів авто, килимів. Очищувальна пінка зі зручним розпилювачем також добре підіймає ворсинки й надає меблям доглянутого вигляду.

Замовляйте миючий заcіб Sun Clean на eva.ua

Кубик льоду

Ним можна почистити м’які меблі від свічного воску, жувальної гумки або шоколаду. Просто прикладіть поліетиленовий пакет з льодом до плями, а потім обережно видаліть її. Якщо на поверхні залишилася жирна пляма від воску, накрийте її чистим папером і прогладьте праскою. Залишки від шоколаду можна видалити за допомогою мильного розчину, піни Sun Clean або засобу Dr. Beckmann.

Цікаво по темі: Магічне прибирання Марі Кондо: секрети та лайфхаки

Розчин оцту

Добре видаляє неприємні запахи, наприклад, від розлитого пива. Для цього у 0,5 літра води розчиніть 1 столову ложку оцту та протріть поверхню меблів. Чистий оцет також допоможе впоратися зі свіжими плямами від кулькової ручки або кольорових олівців.

Сіль

Якщо на оббивку випадково пролилося червоне вино, щоб видалити пляму з дивану, її потрібно одразу промокнути чистою тканиною. Потім посипати сіллю та почекати, поки вона поглине залишки. Після цього пропилососьте поверхню.

Цікаво по темі: 10 лайфхаків для дому з TikTok та Instagram

Перекис водню

Цей засіб чудово справляється з плямами від крові, в тому числі й застарілими. Для цього нанесіть рідину на пляму за допомогою губки, почекайте, доки засіб спіниться, а потім протріть поверхню чистою вологою серветкою. Обробляючи забруднення, рухайте губкою від країв до центру, щоб не рознести його на більшу площину.

Нехай ваші меблі надовго збережуть свій охайний вигляд, а прикрі плями не створюють клопотів. Бажаємо легкого та приємного прибирання!

 

Читайте також:

1 Грудня / 2021 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA