ТОП-20 лайфхаків, які зігріють холодною зимою при проблемах з опаленням

Очікування холодів цього року викликає в українців багато хвилювань. Серед них – тривоги про те, як зігрітися у випадку значного зниження температури у квартирі, відключення електроенергії та ураження об’єктів інфраструктури. Особливо гостро такі питання постають для сімей, в яких є діти. Тож зібрала для вас ідеї, як утеплитися та не замерзнути навіть при відчутних перебоях з опаленням. 

Час читання: 7 хвилин та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Як зігрітися у квартирі без опалення? 

Як зігрітись взимку у квартирі при поганому опаленні

Головні принципи, якими варто користуватися у такій ситуації:

  • зменшення втрат тепла;
  • оптимізація теплоефективності;
  • утеплення за допомогою підручних засобів. 

Цікаво по темі: Прибирання вдома як спосіб знизити стрес

Розглянемо більш конкретні лайфхаки, щоб зігрітися при зменшенні температури у квартирі

1. Ізолюйте місця втрати тепла. 

Подушка для утеплення підвіконня

Найперше – критично оглядаємо домівку на предмет витрати тепла:

  • щілини біля вікон, підвіконня, дверей;
  • тонкі вхідні двері, якщо приватний будинок;
  • кімнати, які не використовуєте. 

І далі по максимуму спробуйте нейтралізувати ці місця. Поролон, монтажна піна – ваші помічники, якщо щелини дуже великі. 

Утеплення щілин біля дверей монтажною піною

При користуванні піною пам’ятайте, що коли вона застигає, то збільшується вдвічі. Залишки краще зрізати та обробити те місце фарбою, щоб матеріал з часом не почав кришитися.

Критичним поглядом огляньте двері та усуньте щілини по їх периметру. Гарний варіант – якщо дверей двоє. Тоді утворюється своєрідний тамбур, який знижує втрати тепла.

Утеплення щілин біля дверей

Також можна розглянути утеплення стін зсередини. Мінеральна вата, скловата, пінопласт – і зверху гіпсокартоном. Але перед тим, як починати, раджу детально оцінити матеріали з точки зору пожежної безпеки.

2. Подбайте про підвищення теплової ефективності житла

Тепловідбиваючий екран для батареї

Після того, як перестали втрачати тепло, переходьте до оптимізації використання тих джерел, що є:

  1. Якщо живете у приватному будинку і використовуєте не всі кімнати, ізолюйте ті приміщення, в якими не користуєтесь. Їх стіни, що контактують з  жилими кімнатами утепліть ковдрою або тепловідбиваючим екраном. 
  2. Більше часу проводьте у невеликих приміщеннях. Їх легше обігріти. 
  3. На світловий день залишайте відкритими жалюзі та штори, щоб пропустити у кімнату максимум сонячного світла. 
  4. А от ввечері варто закривати вікна щільними шторами. Вони мають бути по підвіконня та не закривати радіатори опалення. Таким чином холод, що йтиме від вікна, буде менше впливати на температуру у кімнаті.
  5. Намагайтеся не накривати батареї нічим, зокрема речами після прання. Так ви знижуєте ефективність їх роботи . 
  6. Щоб тепло батарей максимально гріло кімнату, за ними на стіні варто зробити тепловідбивний екран з матеріалів на основі фольги.
  7. Після того, як закінчите готувати на кухні, відкрийте двері в інші кімнати, щоб туди поступало тепло. Але попередньо варто відкрити вікно, щоб випустити надмірну пару. 
  8. Намагайтеся уникати утворення у помешканні зайвого пару та вологи. Взимку вони відчуваються як більш холодні, ніж сухе повітря. До того ж провокують появу цвілі та плісняви. 

Але як би ви не берегли тепло, провітрювати приміщення все ж необхідно регулярно. Інакше не буде поступати кисень, і є ризик накопичення надлишку вуглекислого газу. Це може призвести до захворювань або навіть до серйозного отруєння.

Цікаво по темі: 10 лайфхаків для дому з TikTok та Instagram

3. Утеплення за допомогою підручних засобів. 

Килим для утеплення підлоги

Використовуйте текстиль

Навіть якщо недолюблюєте килими, цього року можуть стати у нагоді. 

Текстиль постільної білизни – махра, фліс, тобто тканини, що краще тримають тепло.

Цікаво по темі: Лайфхаки для порядку і зберігання речей на кухні

Грілки

Грілка для ніг з водою

Можна купити спеціальну, а можна просто замінити на пляшку, у яку налити гарячу воду (але не кип’яток, бо деформується).

Покладіть таку грілку у постіль – і стане значно приємніше спати.

Також у якості грілки можеть виступати подушечки з рисом, бобовими або кукурудзою, розігріті у мікрохвильовці (на 1 хв) або у духовці. Важливо не перетримати, щоб замість грілки не отримати кашу. 

Грілка на зиму з крупою

Цікаво по темі: 10 ідей, як оновити кухню без ремонту

Балдахін над  ліжком

Якщо у приміщенні дуже холодно, можна змайструвати над ліжком балдахін з щільної тканини. У королів не дарма він був, адже опалення у замках залишало бажати кращого. З балдахіном стане трохи комфортніше спати, адже тепло вашого тіла та дихання обігріватиме простір довкола, а якщо ще додати грілку, то довше зберігатиметься тепло. 

Балдахін над ліжком

Цікаво по темі: 5 ідей реставрації меблів своїми руками

Контроль навантаження на проводку

Пожежа – дуже погана ідея. Тому при використанні електроприладів варто дбати про їх сумісність. Вмикати одночасно багато техніки на один подовжувач – дія, якої варто уникати.

Подовжувач для побутової техніки

На подовжувачах вказується обмеження, зазвичай це 10 чи 16 ампер. Щоб визначити цей показник для приладу, поділіть потужність приладу на вольтаж розетки, та отримаєте ампери. 

Сумарна кількість ампер, необхідна для увімкнених приладів не повинна перевищувати максимальне для подовжувача значення, яке вказав виробник. Інакше може статися перегрів та загоряння. 

Домашній одяг: утеплюємось

Як вже казала на початку, цього року у кращому випадку очікується, що у квартирах буде холодніше, ніж у минулі роки. А небезпека техногенних поломок та відключення електроенергії через обстріли, збільшує шанси, що взимку буде холодно. Тож головним трендом у домашньому одязі в сезоні осінь-зима 2022- 2023 стане багатошаровість. 

Як утеплити домашній одяг при вимкненому опаленні

В оптимальному варіанті ваш домашній одяг має складатися з кількох шарів:

  • базовий;
  • утеплювальний;
  • захисний.

Базовий шар складає натільна білизна, майки, носки, кальсони, футболки або спортивні топи.  Якщо є можливість, варто придбати термобілизну. Вона виготовляється зі спеціальних тканин, що орієнтовані на збереження тепла та відведення зайвої вологи від тіла. В залежності від технологічності тканин, що використовуються, є варіанти у різних цінових сегментах. 

Цікаво по темі: Модні поєднання кольорів PANTONE в одязі для осені 2022

Утеплювальний шар орієнтований на те, щоб втримати тепло вашого тіла. Він має дихати та сприяти відведенню вологи від тіла. У якості такого шару може виступати флісовий одяг, товщину вибирайте в залежності від температурних умов. 

Теплий домашній одяг для зими

Придивіться до сучасних технологічних тканин:

  1. Polartec® Power Stretch® – матеріал тонкий, еластичний, гарно дихає. 
  2. Polartec 200-300 – дуже теплий матеріал з двосторонньою ворсою. 
  3. Drirelease® – матеріал, що швидко та ефективно відводить вологу, сприяє підтримці теплового балансу. 

Значна частина сучасних технологічних матеріалів створювалfсь для активного туризму та занять спортом і гарно впорається з двома найважливішими завданнями: відводити вологу та зберігати тепло тіла. 

Захисним шаром може стати тонка пухова куртка. Звісно, це на випадок повного вимкнення опалення, але в холодний період вона зайвою не буде. Адже тонку пуховку можна використовувати вдома як третій шар, а для поїздки на роботу вона може виступати другим шаром під вашу зимову куртку або пальто. 

Цікаво по темі: Випустити або заправити: як модно носити светр

Як вибрати ковдру? 

Дівчина гріється у ковдрі

Тепла ковдра – ще один важливий помічник, щоб зігрітися у квартирі, навіть якщо вимкнули опалення. 

Наповнювач ковдри може бути як натуральним, так і з синтетичних волокон. В чому особливості і переваги кожного з них?

Натуральні наповнювачі для ковдри:

  1. Пір’я та пух. Традиційний та досить розповсюджений варіант наповнювача. Легкий, з достатньо гарними властивостями зберігання тепла. Може прослужити достатнього довго. Але варто пам’ятати, що час від часу потребує ретельної чистки, інакше можуть заводитися кліщі та інші комахи. 
  2. Верблюжа вовна. Особливість матеріалу – ланолін, тваринний віск, що має позитивний вплив на м’язи та суглоби. Ковдри з цього матеріалу знімають статичну електрику.
  3. Овеча вовна (меринос). Їй приписують лікувальні властивості: вирівнювання тиску, покращення самопочуття при алергії, остеопорозі, ревматизмі. Позитивний ефект виникає завдяки електростатичному полю, что з’являється через тертя волокон ковдри. З мінусів – приваблює міль, тож варто ретельно слідкувати за станом. 
  4. Бавовна.Цей наповнювач використовується переважно у легких літніх або міжсезонних варіантах. Достатньо зносостійкий матеріал, дуже легкий, швидко сохне, зазвичай не викликає алергічних реакцій.

Вовняна ковдра

Синтетичні матеріали наповнювача для ковдри:

  1. Синтепон. Легкий, м’який матеріал, але має не найкращі теплозберігаючі властивості. З плюсів – така ковдра достатньо компактна та займає не надто багато місця.
  2. Силікон. М’який та теплий матеріал, що має антистатичні властивості, довго служить та гарно тримає форму. 
  3. Холофайбер. Легкий, пружний матеріал, що добре пропускає повітря та не схильний вбирати сторонні запахи. Але з часом може збиватися. 
  4. Синтепух. Штучний замінник його натурального побратима. Мало важить, добре зберігає тепло. І, на відміну від натурального, не приваблює комах. 

На стиці цих двох груп – ковдри з рослинних волокон (бамбук, коноплі). Віднести їх до повністю натуральних не можна, бо волокна обробляються спеціальними хімічними сполуками для більшої довговічності. Ковдри з подібним наповнювачем достатньо теплі, не викликають алергій та не схильни вбирати аромати. 

Щільність наповнювача

Який би варіант наповнювача ви не вибрали, важливо звертати увагу ще й на його щільність. Для зимових ковдр вона має складати 350-420 г/м кв. 

Цікаво по темі: Як збільшити місце для зберігання речей у гардеробі

Техніка виконання прошивки

Техніки прошивки ковдр

Прошивка допомагає зафіксувати наповнювач та сприяє його рівномірному розподіленню. Є декілька варіантів:

  1. Стьобана. Використовуються довгі паралельні шви. Така ковдра не є лідером довговічності використання, остільки наповнювач збивається швидше, ніж при інших видах прошивки. 
  2. Касетна. Поділяє наповнювач між певними секціями (касетами). Завдяки тому, что напомнювач може переміщуватись лише всередині секції, він менше збивається, а отже ковдра служить довше. Від стьоганих відрізняє відсутність бортика. Чим менші за розміром “касети”, тим менша вага ковдри. 
  3. Каростеп. Стрічка прошивки йде у вигляді хрестика чи вісімки. В цілому схожа на стьобану ковдру, тільки більш тепла, бо краще утримує наповнювач. 

При виборі ковдри також можна користуватись принципом багатошарового утеплення: проміжна м’яка ковдра або плед з флісу, пухнаста ковдра, що дихає, та важка ковдра для особливо холодних моментів.

Лайфхак від EVA Blog: Дієва альтернатива ковдрі – спальник, особливо якщо він з капюшоном. При наявності якісної термобілизни спати у ньому буде достатньо комфортно навіть якщо опалення працює з перебоями. 

Дівчина у спальнику

Але уважно читайте опис, з яких матеріалів зроблено спальник. Адже пух та перо – то звісно тепло, але при високій вологості вони здатні промокнути, і якщо гарненько не просушити, може з’явитися пліснява.  Особисто мені більше подобаються технологічні синтетичні матеріали, які швидко сохнуть та зберігають тепло. 

Цікаво по темі: Відкриті полиці: естетика і порядок

Як висушити білизну?

Одна з вагомих причин, чому взимку складно висушити речі вдома – висока вологість, яку провокує мокра білизна. Вона може призводити і до появи цвілі, і до появи алергічних реакцій. 

Сушіння білизни взимку

Важливий момент для сушіння білизни – організувати гарну вентиляцію у кімнаті. 

  1. Не завантажуйте пральну машину до максимуму. Краще прати частіше. Чим більше речей ви покладете у барабан, тим гiрше їх зможе віджати машинка. А от якщо речей менше, ви дістанете їх менш вологими. 
  2. Перед розвішуванням різко струсіть білизну, щоб стряхнути зайву вологу. Лайфхак, якщо прали вручну без машинки: щоб простирадла швидше висохли, візьміть на пару з кимось їх з різних боків руками, зведіть руки разом, а потім одночасно різко розведіть, тим самим стряхуючи тканину, розпрямляючи її та позбуваючись зайвої вологи. 
  3. Розвішуйте білизну максимально рівно. Всі складочки та багатошаровість збільшують час, необхідний для висихання. А чим довше висить білизна, тим більше шансів, що з’явиться неприємний затхлий запах. Тож це ще один голос на користь частішого прання меншими партіями. Завантаження білизни у барабан пральної машини
  4. Бажано залишати простір між рядами білизни, що сушиться, та не розміщувати сушарку близко до стіни. Має бути вільна циркуляція повітря. 
  5. Щільні тканини та одяг великого розміру вішайте з країв, а от дрібні речі з тканин, що швидко сохнуть, помістіть на центральні прутики сушарки, або на нижні, якщо вона у вас вертикальна. 
  6. Якщо є змога, можна придбати осушувач повітря
  7. Використайте вентилятор. Увімкніть на максимальну потужність на направте у сторону білизни. Завдяки активізації циркуляції повітря і білизна висохне, і знизяться шанси появи цвілі. 
  8. А от сушіння феном можливе лише як рішення для невеликих та не надто вологих речей, бо тривала робота прибору призведе до перегріву мотора та поломки. 
  9. Пізньою осінню та взимку через вологість у кімнаті білизна часто хоч і висохла, а відчувається трохи вологою. Якщо тканина дозволяє, перед тим, як покласти у шкаф, пропрасуйте речі. Потім дайте їм трохи охолонути, і вже після цього складайте та відправляйте до шафи.  як швидко висушити білизну
  10. Можна включити на обігрів кондиціонер, щоб не тільки підсушити одяг, а й знизити вологість повітря
  11. Щоб пришвидшити сушіння, можна поставити сушарку біля духовки. Але цей варіант достатньо пожежонебезпечний, тому варто бути акуратними.
  12.  Ще один лайфхак – сушіння за допомогою сухого махрововго рушника, але він має бути якісним. Завдяки структурі своїх ниток тканина поглинатиме вологу. Покладіть вологу річ на рушник, загорніть у “рулет” та покладіть на батарею. Але це скоріш лайфхак, коли потрібна конкретна річ сухою, бо рушник після процедури також треба сушити. Та й ефективність  батареї це знижує.
  13. Якщо маєте спальник, то ось вам варіант екстремального сушіння з походного досвіду: вологі речі можна покласти у спальник, і за рахунок теплопровідності його матеріалу річ підсохне. 

Цікаво по темі: Улюбленці вдома: як почистити меблі та килими від шерсті

ТОП заборон для сушіння білизни взимку:

  1. Не сушіть білизну на конвекторах та електрообігрівачах, це може призвести до пожежі.
  2. Деякі тканини не можна сушити на батареї. Бо від прямої дії високої температури вони деформуються. 

Як зігрітися взимку якщо у квартирі холодно

Сподіваюсь, що ці лайфхаки, як зігрітися зимою у квартирі у випадку перебоїв з опаленням або його повного відключення, допоможуть трохи спокійніше почуватися в очікуванні зими. Якщо маєте власні, обов’язково діліться у коментарях. 

Читайте також:

24 Листопада / 2022 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Марина

    Дякую, це досить цікаво і інформація здається корисною!
    У розділі “Використовуйте текстиль” – “коври” нашою мовою називаються “килими”.

    • Команда EVA Blog

      Марино, нам приємно, що вас зацікавила інформація зі статті!
      І дякуємо, що звернули увагу на неточність. Завжді раді свіжому погляду!