5 ідей реставрації меблів своїми руками

Радянські інтер’єри залишилися в минулому, а куди подіти старі меблі? Хтось везе їх на дачу доживати останні роки, хтось нещадно розбирає і викидає, а хтось реставрує!  Дати друге життя старим, але якісним речам — це не тільки економно, але й екологічно! А ще ви отримуєте унікальні речі, яких не буде більше в жодному інтер’єрі.

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Плюси та мінуси реставрації меблів своїми руками

Чому варто вибрати реставрацію, а не виносити меблі на звалище:

  1. Дбайливе ставлення до природи. На жаль, побутове сміття не переробляється. Ваш комод залишиться гнити на звалищі довгі роки, особливо якщо ви викинули річ у відносно непоганому стані.
  2. Творчість. Якщо вам подобається робити щось своїми руками, реставрація вас точно захопить.
  3. Економія. Збережіть кошти в гаманці, не спокушаючись на трендові меблі.
  4. Ексклюзивність. Ви самі вигадуєте дизайн, колір, декор — таких меблів не знайдеш в мережевому магазині.

Лінія магазинів EVA фейсбук

Звичайно, у DIY не все так просто. Мінусів у реставрації теж вистачає. Спочатку потрібно витратитися на матеріали: наждачний папір, валики, пензлі, фарба, лак. Потім витратити чимало часу на всі процеси. А ще вам доведеться вчитися на своїх помилках і опановувати нові техніки. Реставрація меблів — привід познайомитися з викруткою і різними розмірами шурупів, дізнатися трохи більше про фурнітуру та особливості різних матеріалів.

Цікаво по темі: Як почистити м’які меблі

Реставрація — досить брудний процес. За можливості працюйте там, де не страшно пролити фарбу, або ж підготуйте робоче місце, надійно захистивши підлогу. Не забудьте про рукавички та респіратор.

Первинна реставрація дерев’яних меблів

Перед тотальною переробкою займіться моментами експлуатації. Підтягніть петлі, замініть фурнітуру, закрийте шпаклівкою діри та вм’ятини, замініть дзеркало в трюмо. Навіть оновлені ручки можуть вигідно змінити зовнішній вигляд меблів! Усе це потрібно зробити перед фарбуванням!

Рекомендуємо тверезо оцінити стан меблів. Якщо вони зламалися сильно, краще відправити їх на відпочинок, а якщо пошкодження незначні, сміливо беріться до роботи.

Старовинні меблі та антикваріат чіпати не варто! Віковій шафі з дуба не личить акрилова фарба: вінтаж зараз дуже цінується. Такі речі віддають на реставрацію фахівцям, а якщо предмет не потрібен, спробуйте його продати.

Оновлення полірованих поверхонь

Коли зовнішній вигляд меблів влаштовує, а оновити треба тільки блискучий шар (поліроль), скористайтеся одним із запропонованих рецептів:

  1. Поліроль на олії. Змішайте лляну олію, скипидар і оцет у пропорції 2:2:1. У рукавичках обробіть поліровані поверхні м’якою ганчіркою.
  2. Пивна поліроль. Змішайте рослинну олію та пиво у співвідношенні 1:1.
  3. З воском. У пиві на водяній бані розчиніть віск, перемішайте. Нанесіть на меблі, залиште висохнути. Потім добре натріть поверхню ворсистою ганчіркою.

Ці способи спрацюють, якщо поверхня злегка подряпана. Відновити відколи та великі тріщини в домашніх умовах, на жаль, неможливо.

Цікаво по темі: Велике прибирання: ТОП лайфхаків для дому та квартири

Якщо поліроллю вкриті дорогі меблі, не експериментуйте. Зверніться за відновленням блиску до фахівців: зіпсувати старі меблі не страшно, а от дорогу річ буде шкода.

Як перефарбувати старі меблі

Важливий етап — підготовка до фарбування:

  1. Оштукатурювання всіх поверхонь наждачним папером, щоб фарба лягала рівно. Найзручніше готувати розібрані меблі.
  2. Знежирення поверхонь ацетоном.
  3. Нанесення ґрунту. Цей крок значно поліпшить результат: по-перше, фарба краще «чіпляється» за поверхню і лягає рівно, по-друге, потрібно менше шарів для отримання потрібного відтінку.

Після підготовки можна фарбувати. Універсальне покриття — акрил на водній основі. Використовувати балончик теж можна, але тільки не в закритому приміщенні.

Добре очищена поверхня фарбується швидко будь-яким інструментом: хоч валиком, хоч пензлем. Перший створює більш м’яке і рівне покриття, а за допомогою пензля можна надати поверхні цікаву текстуру. У будь-якому випадку наносьте щонайменше два шари фарби. Після кожного потрібно чекати до повного висихання.

Цікаво по темі: Улюбленці вдома: як почистити меблі від шерсті

Пропонуємо дві прості техніки фарбування, які застосовують на всіх видах меблів, щоб вони не здавалися надто новими:

  1. Зістарювання наждачкою. По висохлій фарбі пройдіться грубим наждачним папером. Він залишить характерні «вікові» потертості.
  2. Мокра техніка. Розведіть водою до рідкого стану чорну або сіру фарбу, рясно нанесіть на меблі та швидко промокніть ганчіркою або серветкою.

Як лакувати меблі

Коли фарбування завершено, зробіть покриття з лаку. Він захищає фарбу від негативних факторів середовища. Якщо меблі будуть експлуатуватися на вулиці або балконі, цей крок обов’язковий.

Вибір лаку залежить від ваших уподобань. Його наносять пензлем або м’якою ганчіркою, трохи втираючи в меблі. Для стійкості зробіть 3-5 шарів, кожен з яких сушиться довше, ніж попередній. Лакування значно збільшує час на реставрацію, але й подовжує термін служби меблів.

Надати речам вінтажності допоможе спеціальний кракелюрний лак: після висихання він утворює тріщини, і виходить цікавий ефект старовини.

5 ідей реставрації старих меблів

А зараз п’ять цікавих ідей і технік, як декорувати меблі. Усі варіанти досить бюджетні та прості у виконанні.

Ідеї ​​реставрації старого комода

У коморі завалялися рельєфні шпалери? Задекоруйте ними поверхню комода повністю або тільки окремі елементи, наприклад, лицьову частину ящиків або ніші. Клейте шпалери на ПВА, а зверху після висихання покрийте мінімум двома шарами прозорого лаку. Таким самим способом можна клеїти зовсім невеликі шматочки шпалер.

Як оновити стару тумбу

Пропонуємо поекспериментувати з візерунковим фарбуванням. Для цього знадобиться два кольори фарби та малярський скотч. Після підготовки поверхні заклейте скотчем місця, які не хочете фарбувати основним відтінком, і нанесіть фарбу на решту поверхні. Дайте фарбі висохнути, а потім зніміть липку стрічку і заповніть місця іншим кольором. Таким чином вийде зробити геометричні візерунки.

Цікаво по темі: Як за допомогою приємних деталей оновити інтер’єр

Реставрація старої шафи

Велику шафу або стінку можна затягнути спеціальною плівкою. Це менш брудна робота, ніж фарбування. Якщо вам не хочеться працювати з хімією, це точно ваш варіант. Але врахуйте, що плівка не така довговічна і вимагає обережного поводження.

Оновлення старого стола

Робочий або обідній стіл можна прикрасити за допомогою техніки декупаж. Це перенесення зображень з паперу на поверхню за допомогою ПВА. Дуже проста і дешева техніка, яка не вимагає навичок DIY. На обідньому столі матимуть доречний вигляд картинки овочів, фруктів, напоїв, а на робочому — тематичні зображення з журналів.

Друге життя старого трюмо

Туалетний столик у східному стилі зі старого трюмо! Пофарбуйте меблі в потрібний колір. Потім візьміть фарби контрастних кольорів і приготуйте трафарети. У магазинах є спеціальні трафарети з пластику, але можна обійтися щільними аркушами паперу. Зафіксуйте їх на меблях за допомогою скотчу і нанесіть візерунки.

Способів подарувати старим речам друге життя безліч. Більшість технік можна застосувати без спеціальних знань та інструментів, бюджетно оновивши свій інтер’єр унікальними речами. Надихайтеся і творіть з EVA Blog!

 

Читайте також:

8 Червня / 2021 DIY

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *