Безфосфатні засоби для догляду за домом: наскільки вони ефективні?

Безфосфатна побутова хімія для багатьох поки що залишається екзотикою. Традиційні засоби вважають більш звичними, ефективними й вигідними. Та чи так це насправді і, може бути, настав час уважніше придивитися до екотоварів і частково змінити свої звички?

Час читання: 2 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Різниця в складі

Різниця в складі

Головна відмінність екозасобів для прибирання — у складі. Вони не містять фосфатів, фталатів, фенолів та інших особливо небезпечних компонентів. Замість цього для розчинення забруднень використовуються відомі натуральні речовини: сода, оцет, мінеральні солі, лимонна кислота, органічне мило. Приємний натуральний аромат створюють ефірні масла та інші безпечні ароматизатори.

Чому це так важливо? Тому що важко уявити людину в XXI столітті, яка миє посуд содою або полірує вікна оцтом. Спеціальні засоби набагато зручніші. Водночас мило та інші синтетичні речовини важко змиваються, лишаються на поверхні посуду й потім потрапляють всередину організму разом з їжею.

Синтетичні засоби для прибирання містять фосфати, хлор, фталати, ПАР, феноли, які згубно впливають на навколишнє середовище і здоров’я. Ми цього не відчуваємо, тому що отримуємо безпечну дозу. Але накопичуючись в організмі, вони здатні нашкодити.

Екопродукція вигідна?

Екопродукція вигідна?

На перший погляд, синтетичні засоби здаються дешевше й вигідніше. Але якщо враховувати їхню витрату, то ціна залишається приблизно однаковою. Більшість товарів з екосерії випускаються у формі концентратів. Одна упаковка дійсно дорожча, але її і вистачає на довше.

Наскільки ефективні безфосфатні засоби?

Наскільки ефективні безфосфатні засоби?

У Європі ринок екологічно безпечної побутової хімії почав якісно розвиватися ще з 1980-х років. З того часу бренди серйозно удосконалили технології та формули. Тому зараз ця продукція за ефективністю нічим не поступається синтетичним аналогам.

Цікаво по темі: Як швидко прибрати оселю, якщо «та ну його», але треба

Кому підійдуть?

Кому підійдуть?

Це найкращий вибір для сімей, в яких є маленькі діти або тільки очікується поповнення. А також тих, хто хоче подбати про близьких і своє здоров’я, чотириногих друзів і планету в цілому.

Цікаво по темі: Як почистити праску в домашніх умовах: 6 перевірених способів

Що вибрати?

Що вибрати?

Екологічна побутова хімія має такий же асортимент засобів, що й синтетична:

  1. Екозасоби для миття посуду виготовляються на основі соди, фруктових кислот та інших безпечних компонентів. Вони можуть містити натуральні екстракти, які перешкоджають пересушуванню шкіри рук, антибактеріальні речовини. Деякими засобами можна мити не тільки посуд, але і фрукти.
  2. Екозасоби для миття кухні містять соду, ефірні масла, мінеральні солі й ефективно розчиняють навіть стійкі забруднення. При цьому вони не мають різкого запаху, на відміну від синтетичних «колег».
  3. Екозасоби для чистки плитки та сантехніки ефективно розчиняють вапняний наліт, плями іржі, видаляють запахи й бактерії, наповнюють кімнату приємним ароматом. Їхній основний компонент — кислоти, найчастіше лимонна.
  4. Екозасоби для миття скла зазвичай виготовляються на основі спирту в поєднанні з органічними розчинниками та аніонними ПАР. Тому вони швидко розчиняють сліди пальців, наліт та інші забруднення.
  5. Екозасоби для миття підлоги особливо актуальні для тих, кому доводиться часто робити прибирання вдома. Вони містять органічне рослинне мило, спирт, гліцерин, які добре очищають, додають блиск і не завдають шкоди здоров’ю, лишаючись на поверхні підлоги.

Навіть у тих місцях, де потрібна ретельна очистка та дезінфекція, безфосфатна побутова хімія відмінно справляється зі своїм завданням. Виявляється, для цього зовсім не обов’язкова важка артилерія з агресивним складом.

Доглядайте за своєю оселею безпечно та підтримуйте тренд екологічної свідомості разом з EVA!

Читайте також:

21 Квітня / 2020 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Благодійність