Як прочистити труби від засмічень, якщо забилась каналізація

Засмічення каналізації – та ще пригода. Добре, що подекуди проблема може вирішуватися власними зусиллями: сучасні засоби побутової хімії здатні швидко та ефективно пробити сильне засмічення труби. А за незначної проблеми згодяться і прості народні рецепти. 

Час читання: 3 хвилини та чашка кави ☕

статья доступна на русском языке

Правильно підібраний метод допомагає швидко відновити роботу системи та заощадити фінанси. Розглянемо основні з них.

Причини й наслідки засмічення каналізації

Жінка чистить мийку

Внутрішні комунікації квартири чи будинку розраховані на відведення побутових стоків у нормальному режимі. Серед поширених причин засмічення труби:

  • сторонні предмети;
  • мильна «пробка»;
  • органічні відкладення тощо.

Як результат – поява неприємного запаху, порушення цілісності комунікацій та навіть затоплення приміщень. Погодься, ситуація, на перший погляд, патова. Але проблему завжди легше попередити регулярною профілактикою. Іноді як альтернативний спосіб добре працюють різні підручні засоби.

Цікаво на тему: Більше сяйва: як очистити блискучі поверхні

Засмічення труб у квартирі та приватному будинку: відмінності

Проблеми з внутрішніми мережами у квартирі та будинку приблизно однакові. За винятком того, що потоп у квартирі тягне за собою проблеми й для мешканців на сусідніх поверхах. А це збільшує чек у кілька разів.

Як почитити засмічення труб

При поганій прохідності труби у квартирі потрібно визначити локалізацію проблеми. Якщо вода не спускається з кількох сантехнічних приладів або потрібно прочистити стояк, краще не геройствувати й одразу звернутися до фахівців. Якщо ж засмітився один злив, здебільшого реально впоратися власними силами.

Шляхи вирішення:

  1. При перших ознаках засмічення скористайся вантузом.
  2. Також може допомогти демонтаж, очищення та промивання сифона.
  3. Ще один ефективний метод – використання сантехнічного троса.
  4. Для боротьби зі складними засміченнями підійде комбінований спосіб: механічне очищення з додаванням хімічного засобу та промиванням гарячою водою.
  5. Найскладніші випадки вирішуються за допомогою гідродинамічного очищення, коли вода подається під сильним тиском.

Труби у приватному будинку

Особливість приватного домоволодіння – необхідність обслуговування мереж поза оселею. Автономна система вимагає постійного контролю власника. Щоб убезпечити свій гаманець від дорогих ремонтних робіт, подбай про профілактику. А з появою перших ознак «пробки» займися відновленням роботи системи.

Цікаво на тему: Прибирання з любов’ю до себе: система наведення порядку FLY Lady

Вуличні водопровідні труби

Засмічення у каналізаційній трубі приватного будинку може бути пов’язане із промерзанням ґрунту, розростанням дерев або зміщенням ґрунту. Неправильно спроєктована каналізація теж може стати джерелом постійного головного болю. Особливо якщо помилка пов’язана з недостатнім ухилом трубопроводу. У цьому випадку прочищення ділянки – лише тимчасове розв’язання проблеми. Така магістраль у приватному будинку потребує коригування фахівцями. А ось засмічення у водопровідній трубі зазвичай пов’язане з накопиченням іржі та вапняних відкладень.

 Цікаво на тему: 10 лайфхаків для дому з TikTok та Instagram

Як прочистити зливні каналізаційні труби

Сантехнік показує на труби

Перед прочищенням у домашніх умовах визнач матеріал, з якого виготовлена труба. Чавунні трубопроводи відрізняються високою міцністю та зносостійкістю. І менш вимогливі до засобів та методів очищення. Але вже в багатьох житлових комплексах на зміну їм прийшли металопластикові комунікації. Пластикові труби більш сприйнятливі до дії хімії та високих температур. Агресивні засоби можуть швидко призвести до пошкодження їхньої внутрішньої поверхні. Тому, якщо «пробка» утворилась у пластиковій трубі, краще не лити в неї окріп. А при виборі «хімічних помічників» необхідно уважно ознайомитися з інструкцією. Наприклад, формула гелю Tiret є абсолютно безпечною як для металевих, так і для пластикових комунікацій.

EVA y Viber

Швидкі та надійні способи прочищення труб

Кухня

Поширена проблема зливу на кухні – накопичення жиру та харчових відходів. Звідси – і поява неприємного запаху у приміщенні. Щоб пробити «пробку» у раковині, спробуй скористатися вантузом. Попередньо можна залити в мийку гарячу воду та засипати соду. Варіант безпрограшний – використовувати побутову хімію. Якщо трапилося засмічення зливного шланга в посудомийці, є ймовірність, що забилася сіточка-фільтр.

Кухонна мийка

Попередити появу «пробки» допоможе ретельне очищення посуду від залишків їжі перед миттям, наявність подрібнювача побутових відходів та періодична профілактика спеціальними засобами.

Рекомендовані продукти:

  • гель для очищення труб на кухні Mr. Muscle;
  • засіб для усунення засмічень у кухонних трубах HG;
  • очищувач для труб Glutoclean гранулят.

Туалет

Якщо при змиванні вода в унітазі піднімається вище звичайного, потрібно прочистити засмічення, що утворилося. Труба в туалеті може забитися від неправильної утилізації засобів гігієни, харчових відходів і попадання сторонніх предметів. Особливо якщо маленькі мешканці люблять проводити експерименти)) Крім того, вода підвищеної жорсткості залишає вапняні відкладення. Це значно зменшує просвіт трубопроводу.

Туалет у квартирі

Стандартна «швидка допомога» у такому випадку – вантуз. Пристрій працює за принципом різниці тисків, «засмоктуючи» забруднення, що накопичилися, і витягуючи їх назовні. Замінити відсутній вантуз може звичайна пластикова пляшка на 1,5–2 літри. Потрібно відрізати дно ємності та кілька разів із зусиллям проштовхнути воду обрізаною частиною у зливний отвір. При цьому кришка має залишатися щільно закрученою.

Якщо прохідність труби не покращилася, можна спробувати витягти сторонній предмет за допомогою дроту із загнутим кінцем. Або скористатися сантехнічним тросом, проштовхуючи його в трубу та періодично очищаючи від захоплених забруднень. Після закінчення процедури слід промити залишки забруднень великою кількістю води. Окріп краще не використовувати, оскільки різкі температурні перепади шкодять чаші унітаза. 

Рекомендовані продукти:

  • засіб Mr Muscle для очищення зливних труб усіх видів;
  • очищувач-гель для труб Glutoclean;
  • засіб очищення труб HG.

 Душова кабіна

Якщо вода не виходить з піддона, можливо, встановлена стічна труба з низькою пропускною здатністю або недостатнім нахилом. Якщо проблема виникла після нормальної експлуатації системи, ймовірна причина – засмічення.

Душова кабіна у ванній кімнаті

Щоб відкрити злив душової кабіни, потрібно вибрати воду з піддона. Зняти декоративну панель із комунікацій та демонтувати сифон, попередньо підставивши ємність для збирання води. Ретельно видалити із сифона всі забруднення, промити проточною водою та встановити на місце.

З більш серйозними забрудненнями допоможе впоратися вантуз, трос та якісна побутова хімія. 

Рекомендовані продукти:

  • гель Tiret для прочищення труб;
  • засіб для очищення водостоків Sano Drain Liquid;
  • гель для прочищення труб Mr Muscle проти важких засмічень.

 Ванна

Каналізаційні комунікації у ванній зазвичай страждають від попадання волосся, шерсті тварин та інших забруднень. Для відновлення нормальної роботи системи можна скористатися механічним способом усунення пробки. І тут гілка першості знову-таки у вантуза чи троса. Далі в хід можуть піти спеціальні препарати чи домашні засоби. У складних випадках доведеться звернутися до гідродинамічного способу подачі води під тиском.

Ванна у квартирі

Завдяки високій ефективності та зручності застосування якісна побутова хімія – number one для тих, хто шукає просте розв’язання складних проблем. Ти не встигнеш насолодитися серією улюбленого серіалу, як водопровідному стоку буде повернуто його пропускну здатність. Слава та хвала хімікам, які розробляють формули для швидкого розчинення засмічень!

Перед застосуванням будь-якого засобу уважно ознайомся з інструкцією. Як правило, воно засипається або заливається в злив, а згодом промивається водою. 

Рекомендовані продукти:

  • гель для видалення засмічень у каналізаційних трубах Tiret Professional;
  • гранули TURBOчистий для прочищення каналізаційних труб;
  • двокомпонентний засіб HG для прочищення труб.

Лайфхаки прочищення труб у домашніх умовах

Побутова хімія для чищення засмічень

У ряді випадків прочистити каналізацію швидко, легко та без вантуза дозволяють підручні засоби. Вони розраховані на нескладні випадки. Популярна альтернатива побутовій хімії – харчова сода та столовий оцет. Суміш лугу та кислоти викликає реакцію з виділенням теплоти та вуглекислого газу. У результаті «пробка» розчиняється та вимивається водою.

Засипаємо пів пачки соди, додаємо пів пляшки 9% оцту в отвір зливу і закриваємо його ганчіркою. Залишаємо на пару годин. Після чого промиваємо злив великим об’ємом гарячої води.

Цікаво на тему:  Як почистити м’які меблі: корисні лайфхаки

Регулярна профілактика – запорука надійної роботи системи каналізації будинку. Якщо проблеми не вдалося запобігти, ти завжди знаєш, де великий вибір ефективної побутової хімії для труб!

 

Читайте також:

28 Лютого / 2023 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *