Як виростити кокедаму: поради фітодизайнера

Знайомтесь – це кокедама, що в перекладі з китайської означає «шар із моху».

Кокедама – це відгалуження стародавнього японського мистецтва бонсай. Популярність воно отримало десять років тому завдяки японським флористам. І якщо бонсай це надзвичайно складна справа, що потребує довгого навчання та багатьох років практики, то створити кокедаму може кожен охочий.

Витоки кокедама бере з часів, коли керамічні горщики були доступні лише японським аристократам, а бідні люди використовували для посадки рослин все, що було під рукою. В Японії це були торф’яна глиниста земля і мох, що служив зовнішнім горщиком для рослин. Такий спосіб посадки є не лише креативним у наші часи, але й ідеально підходить для вологолюбних тропічних рослин. Мох як губка вбирає в себе воду при поливі, і поступово віддає її рослині. Завдяки цьому, квітку в такому горщику потрібно поливати набагато рідше, ніж зазвичай.

Як зробити кокедаму

Для створення кокедами вам знадобляться наступні матеріали:

  • рослина
  • верховий торф
  • чорна косметична глина
  • ґрунт універсальний
  • мох сфагнум сухий
  • мох сфагнум зелений (свіжий)
  • ножиці
  • зелені нитки або мотузка

Рослини для кокедами краще обирати тіньолюбні, оскільки в композиції є мох, а він не переносить прямих сонячних променів. Підійдуть фіалка, папороть, сансев’єра, спатіфілум і схожі рослини, які люблять вологу і можуть перебувати в затінених кімнатах.

NB!

Не рекомендується садити в кокедаму орхідею і сукуленти

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Після того як ви обрали рослину, що будете висаджувати, потрібно приготувати земляну суміш.

Існує безліч рецептів суміші, майстри зберігають ідеальні пропорції в секреті. Тож нам доведеться створити імітацію тих ґрунтів, які є в Японії.

Для цього змішуємо:

  • верховий торф – 1 частина
  • чорну глину – 2 частини
  • універсальну землю – 3 частини
  • мох сфагнум – 1 частина

За консистенцією суміш має нагадувати дуже м’який пластилін, щоб цей земляний шар тримав форму, і в нього можна було легко помістити рослину.

Коли рослина висаджена в земляну кулю, ми приступаємо до найскладнішої частини.

Зеленим мохом, що виконує функцію горщика, потрібно рівномірно обкласти всю поверхню земляної кулі, а потім закріпити ниткою або мотузкою. Спочатку буде складно, але з практикою все обов’язково вдасться.

NB!

Обмотуючи мохову кульку ниткою, весь час ідіть по діагоналі, тоді нитка буде максимально щільно закріплювати мох.

Догляд за кокедамою

На відміну від рослин у пластикових горщиках, кокедаму потрібно не поливати, а купати. Її занурюють у воду так, щоб куля потрапила під воду. Там вона повинна простояти хвилин 20, увібрати в себе воду. Потім злегка відіжміть її, і залиште стікати на підготовленому піддоні, де кокедама і буде стояти.

Купати кокедаму потрібно в залежності від виду рослин, орієнтовно один раз на тиждень. Головний орієнтир при поливі – це вага кокедами, якщо вона легка, значить води в ній залишилося мало і її пора купати. Також періодично можна обприскувати сам мох, щоб він зберігав свіжість і не пересихав.

Труднощі в догляді за кокедамою

Єдине, чого не любить кокедама – протяги, тому врахуйте це при виборі місця для її розміщення.
Згодом, через рік або два, мох потьмяніє і втратити свій соковитий зелений колір. Він не перестане виконувати свою робочу функцію, але втратить естетичну, тому потрібно буде зняти його і замінити на новий.

Де знайти матеріали

Чорну косметичну глину можна придбати в аптеці, для своїх композицій я використовую «Глину Чорного моря». Пари пачок такої глини вистачає для створення кокедами із середньою за розмірами рослиною.
Сухий мох сфагнум, що використовується для приготування земляного кулі, виконує функцію аерації і підтримання достатнього рівня вологи в землі, можна купити в Епіцентрі або звичайному квітковому магазині.
Ну а за зеленим мохом сфагнумом краще виїхати в ліс, хоча іноді його можна зустріти і в міських парках.

Кілька порад наостанок:

Якщо зробити кокедаму з якоїсь із ваших домашніх рослин, то можете не звільняти рослину від ґрунту, а помістити її разом із землею в глинисто-торф’яну кульку. Тоді в рецепті універсальної землі не буде.
Куля для кокедами повинна становити одну третю частину рослини.
Ви можете створити справжні підвісні сади, якщо сплетете для кокедам підвіски в техніці макраме.

Вдалої вам посадки! І не забудьте розслабитися та отримати задоволення, коли будете створювати вашу кокедаму!

12 Вересня / 2017 DIY

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA