Зелена зима: кімнатні рослини, що нагадають про весну

Взимку так не вистачає яскравих фарб. Але якщо на погоду за вікном нам не вплинути, то на атмосферу вдома — легко! Одним із найбільш життєрадісних та затишних акцентів інтер’єру є квіти. Тож пропонуємо вам прикрасити оселю кімнатними рослинами, що квітнуть саме взимку, — вони неодмінно піднімуть вам настрій і подарують безліч задоволення. У новій статті на EVA Blog ми підібрали для вас кілька цікавих варіантів, що не потребують надто складного догляду.

Знаменитий декабрист

Певно, немає людини, котра б не знала цієї кімнатної рослини, що часто цвіте в період зимових свят: у листопаді-лютому. Красиві яскраво забарвлені квіти декабриста, що відноситься до кактусів, схожі на зірки, а догляд за ним зовсім простий.

Для отримання цвітіння декабрист слабо поливають аж до появи бутонів.

У період з вересня до березня декабрист не удобрюється. В інший час можна додавати спеціальні добрива для кактусів.

Щоб отримати пухнастий кущ, після цвітіння один-два сегменти можна відщипнути. Обрізка не допускається.

Розкішна орхідея

Ця кімнатна рослина давно вже стала звичною в наших домівках — вона чудово прикрашає інтер’єр, а різноманіття форм та забарвлення цієї квітки примушує не зупинятися лише на одному-двох горщиках. Познайомившись з орхідеями, ви неодмінно захочете придбати їх іще, адже вони зовсім невибагливі в догляді та радують тривалим цвітінням.

Найпоширенішим різновидом кімнатних орхідей є фаленопсис. Як доглядати за ним?

Регулярне обприскування та полив протягом усього року: влітку кожні 5 днів, взимку 7–10.

Достатня кількість світла без прямих сонячних променів. Ця кімнатна рослина не любить перестановок, тому краще її розмістити в такому місці, де б вона комфортно почувалася і влітку, і взимку.

Поливають цю кімнатну рослину наступним чином: ставлять у ємність з водою на 10–15 хвилин, а потім дістають і дають стекти надлишку води.

Щоб отримати цвітіння, обмежте полив орхідеї, а потім відновіть нормальний водний режим.

Ефектний цикламен

Цю рослину також називають альпійською фіалкою, і вона достатньо часто зустрічається в квіткових магазинах. У залежності від сорту цикламен може мати великі та дуже великі квіти найрізноманітніших кольорів. При звичайному догляді період спокою у цієї кімнатної рослини приходиться на літо, а от квітне він взимку. Щоб створити ідеальні умови для буйного та майже постійного цвітіння, доглядайте за цикламеном наступним чином.

Розсіяне світло та прохолодна температура без протягів — головні умови для активного розвитку цикламену. При високій температурі листя цикламену жовтіє та опадає.

Влітку цикламен гарно почувається з увімкненим кондиціонером, взимку — за підвіконні.

Поливайте лише після просихання ґрунту по краю горщика або через піддон.

Під час цвітіння можна додавати добриво для квітучих рослин.

Зворушливий гіпеаструм

Ця тендітна цибулинна квітка цвіте з грудня по квітень, а її великі суцвіття стануть чудовою окрасою вашого зимового інтер’єру. Щоб отримати бутони, достатньо дотримуватися простих правил догляду за цією кімнатною рослиною.

Обприскувати листя водою з пульверизатора в спекотні дні. Щоб уникнути білих плям від води на листі та склі вікна, для цього краще використовувати кип’ячену воду. Уникайте при цьому скупчення води біля основи листя, щоб захистити цибулину від надлишку води.

У період спокою рослину не поливають взагалі, а під час пробудження полив починають поступово. При цьому ґрунт повинен повністю просохнути, а щоб уникнути потрапляння вологи під лусочки цибулини, воду краще наливати у піддон.

Під час цвітіння можна поливати з додаванням добрива для квітучих рослин. Після, коли гіпеаструм почне нарощувати листя, — для листяних.

Найкращий горщик — на 3–4 см ширший за саму цибулину та достатньо глибокий для розвитку кореня. Під час посадки цибулину заглибте лише на третину.

Щоб отримати цвітіння взимку, цибулинні рослини спеціально готують — роблять вигонку. Але ви можете знайти в продажі готові цибулини, що вже пройшли всі підготовчі стадії та готові до посадки.

Бегонія — цариця підвіконня

Різновидів цієї кімнатної рослини ну дуже багато, вона дивує своєю багатогранністю, надзвичайною красою та густотою квітів. Купуючи бегонію, бажано обирати вічнозелені, що здатні квітнути майже весь рік, на відміну від бульбових, що скидають листя на зиму. Щоб отримати гарну та пишно квітучу бегонію, створіть для неї наступні умови.

  • Свіже повітря, розсіяне світло.
  • Регулярно обприскуйте повітря довкола горщика з рослиною, але так, щоб вода не потрапляла на листя та квіти.
  • Як тільки земля просохне, одразу поливайте її.
  • Регулярно повертайте горщик та підрізайте рослину.

Примусити кімнатні рослини заквітнути влітку чи навесні набагато простіше. А для того щоб отримати квітучий сад на підвіконні взимку, для них потрібно створити відповідні умови. Зате результат принесе вам неабияке задоволення.

25 Лютого / 2019 Дім

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Олена

    Вибачте, але навіщо Ви вводите в оману читачів. По-перше, орхідея – дуже вибаглива рослина – це тропічна ліана. І щоб вона прожила і цвіла кілька років потрібний тропічний клімат – дуже багато вологи і тепла – тобто спеціальна оранжерея у домі повинна бути або дуже великий акваріум.
    По-друге, цикламен – це, як букет квітів – відцвіте і пропаде. Можна, звичайно, відрізати стебла, залишаючи коріння на літо, але для цього рослину потрібно поміщати в дуже вологий і холодний підвал – інакше засохне.
    Ці дві рослини у квартирі – просто гроші на вітер, як і “Аїстник” та пуансетія.

  2. Олена

    Вибачте, але навіщо Ви вводите в оману читачів. По-перше, орхідея – дуже вибаглива рослина – це тропічна ліана. І щоб вона прожила і цвіла кілька років потрібний тропічний клімат – дуже багато вологи і тепла – тобто спеціальна оранжерея у домі повинна бути або дуже великий акваріум.
    По-друге, цикламен – це, як букет квітів – відцвіте і пропаде. Можна, звичайно, відрізати стебла, залишаючи коріння на літо, але для цього рослину потрібно поміщати в дуже вологий і холодний підвал – інакше засохне.
    Ці дві рослини у квартирі – просто гроші на вітер, як і “Аїстник” та пуансетія.

    • Тетяна

      Олено, щодо орхідей, то не погоджуюсь з вами. Доглядаю за орхідеями понад 10 років, маю їх 4 шт. Зовсім не складно і не вимагають особливих умов. При цьому регулярно цвітуть і випускають нові пагони.