Як правильно прасувати сорочки

Прасування речей дехто вважає приємною та заспокійливою справою, інші ж говорять, що це одна з обтяжливих побутових справ. Та існує предмет гардероба, який завдає мороки кожній господині – сорочки.

Найбільше клопоту мають офісні працівники і банківські службовці, від яких негласний регламент вимагає змінювати сорочки практично щодня.
Але цих незручностей легко уникнути. Користуючись нашими простими порадами, ви зможете правильно попрасувати сорочку, а головне — швидко та легко.

Лайфхаки вдалого прасування

На що варто звернути увагу в процесі прасування сорочки?

  • Для того, щоб будь-яка річ, не лише сорочка, не витягнулася і не втратила свою форму, в процесі прасування праску потрібно переміщати перпендикулярно нитці тканини (поперек або вздовж).
  • Сорочку з натуральної тканини (лляної, бавовняної або вовняної) перед прасуванням бажано зволожити.
  • Щоб максимально полегшити прасування сорочок з льону та бавовни, сушіть їх на вішалці, а прасуйте — ледь вологими.
  • Якщо тканина все ж пересохла — зволожуйте її за допомогою пульверизатора. Якщо маєте в запасі трохи часу — помістіть сорочку в пластиковий пакет, щоб вона рівномірно зволожилася.
  • Речі з шовку, віскози або ацетату добре прасувати з виворітного боку через вологу тканину. Але тут варто бути обережними, адже якщо перестаратися з намочуванням тканини, на речі можуть з’явитися плями.
  • З лицьового боку прасуйте сорочку тільки через суху тканину. Особливо це стосується речей темного кольору — на них можуть з’являтися лискучі сліди.
  • Якщо вам обов’язково потрібно прогладити якусь деталь речі з зовнішнього боку — зробіть це за допомогою пари, не торкаючись самої речі.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Обираємо режим

Щоб добре випрасувати і не зіпсувати сорочку, встановіть оптимальний режим прасування.

  • Льон: багато пари, сильний тиск, 200 — 230 °С.
  • Натуральна суміш льону та бавовни потребує високої температури (від 180 до 200 °С), багато пари та деякого тиску.
  • Чиста бавовна добре прасується при 150 °С з використанням великої кількості пари.
  • Віскозні речі мокрими прасувати не рекомендується. Інакше можуть з’явитися плями. Температура — 120 °С, можна додати небагато пари.
  • Бавовна з додаванням синтетичного волокна (поліестера тощо) прасується при 110 °С з невеликою кількістю пари.
  • Тканини з ефектом «жатки» відпарювати не можна. Температура — до 110 °С.

Чи існує алгоритм ідеального прасування?

Найпростіше попрасувати сорочку за наступним порядком

1. Комір

Спочатку добре пройдіться з виворітного боку, потім — лицьовий. Починайте прасувати від куточків комірця до середньої його частини.

Важливо: не намагайтеся зігнути комір і загладити цей згин. Наслідки будуть жахливими, і ліквідувати їх дуже складно.

2. Полички та спинка

Спочатку випрасуйте поличку, котра з ґудзиками. Для цього розкладіть на прасувальній дошці верхньою частиною сорочки до вузького краю дошки. Не забудьте добре прогладити між ґудзиками. Так само випрасуйте другу поличку. Поступово рухаючи річ по дошці, добре прогладьте спинку. Можна почати зі спинки, а потім прасувати полички.

3. Рукава

Почніть прасувати рукава з манжетів. Якщо ви прасуєте на звичайній дошці, складіть рукав навпіл таким чином, щоб шов опинився на згині. Випрасуйте рукав з одного боку, а потім — з іншого. Після цього складіть рукав таким чином, щоб шов був посередині і прогладьте лінію згину та шву. Якщо ви маєте спеціальну дошку для прасування рукавів, просто натягніть рукав на неї і прасуйте по колу.

NB: коли розгладжуєте шов, слідкуйте за тим, щоб не наробити інших згинів.

Сподіваємося наші поради стануть вам у нагоді, і повсякденні домашні справи не будуть для вас тягарем.

2 Жовтня / 2018 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *