Як доглядати за різними типами підлогових покриттів

Здавалося б, миття підлоги — найпростіший етап прибирання оселі. Але й тут є свої хитрощі, які можуть підвищити ефективність процесу й подовжити термін служби підлогового покриття. Про загальні принципи та особливості догляду за різними типами матеріалів розповідаємо в ЄВА Блог.

Як мити підлогу: загальні рекомендації

Очищати підлогове покриття варто щонайменше раз на тиждень, у тому числі мити підлогу під килимами, якщо вони є. Коли вдома є маленькі діти чи улюбленці, краще робити це двічі чи тричі на тиждень, в ідеалі щодня. Хоча останнє, звісно, з урахуванням сучасного ритму життя часто виявляється неможливим. У такому разі, щоб заощадити сили, можна скласти календар прибирання.

У питанні миття підлоги слідуй таким рекомендаціям:

  • Перш ніж почати мити підлогу, витри пил з інших поверхонь: меблів, підвіконь тощо.
  • Потім пройдися підлогою віником або пилососом, щоб зібрати велике сміття та не виконувати подвійну роботу.
  • У процесі миття підлоги не забувай про плінтуси, на яких іноді скупчується ще більше пилу, ніж на підлозі.
  • Якщо не плануєш щодня мити підлогу по всій квартирі, спробуй частіше прибирати місця, що забруднюються найшвидше. Наприклад, у коридорі, дитячій, на кухні.
  • Невеликі забруднення, що з’являються на кухні протягом дня, видаляй відразу, не чекаючи на планове прибирання.

Порада від EVA Blog. Для швидкого локального прибирання зручно використовувати універсальні вологі серветки для дому. Це допоможе заощадити твій час та зробити прибирання ефективнішим, адже на одноразових серветках, на відміну від багаторазових, не накопичуються бактерії та дрібне сміття.

Чим мити підлогу, щоб позбутися запаху

Ти, мабуть, помічала, що кожна квартира чи будинок пахнуть по-своєму і, звичайно, тобі хотілося б, щоб у тебе вдома завжди пахло чистотою та свіжістю. Неприємний запах вдома може з’явитися не лише у власників домашніх тварин, це може бути запах кухні або, наприклад, тютюну.

Як позбутися неприємного запаху:

  • Помити підлогу сумішшю з горілки (200 мл), оцту (200 мл) та води (5 л). Такий розчин підходить для обробки твердих поверхонь і ним можна намочити ганчірку й залишити в неприємно пахучому місці до повного висихання.
  • Використовувати соду — хороший дезодоруючий засіб, що усуває неприємні запахи. Насип її на забруднене місце, залиш на 2–3 години, а потім збери віником чи пилососом.
  • Білизна — засіб, який добре усуває бактерії, запахи й забруднення. Потрібно налити невелику кількість у відро з водою та помити підлогу. Важливо: при роботі з засобами з хлором відкрий вікно, вдягни рукавички та захисну маску.
  • Рідина для підлоги та стін Mr. Proper для будинків з улюбленцями допомагає усунути неприємні запахи, забруднення та легко зібрати дрібне сміття, в тому числі шерсть. Підходить для всіх поверхонь, призначених для миття. Не підходить для промасленої чи необробленої деревини, міді, латуні, алюмінію.

Реакції можуть бути різними, тому перш ніж мити підлогу будь-яким народним чи магазинним засобом, протестуй його дію на невеликій непомітній ділянці.

Догляд за паркетом

Спочатку визнач, до якого типу відноситься твоє покриття — паркет чи паркетна дошка. Зовні вони схожі один на одного, але відрізняються за конструкцією. Паркетна дошка складається з кількох тонких шарів деревини різних порід, паркет — з одного шару дерева.

Паркет відрізняється чутливістю до мікроклімату в приміщенні. Щоб подовжити термін експлуатації, в ідеалі влітку варто контролювати вологість повітря в кімнаті (50–60%), а взимку підтримувати оптимальну температуру (18–25 °С).

Також паркет категорично заборонено рясно мочити, інакше волога може проникнути до мікрощілин й дерево розбухне. Мити таку підлогу можна злегка вологою ганчіркою та використовувати неагресивні миючі засоби.

Чим мити паркет, щоб блищав:

  • Засіб для миття паркету HG — концентрована рідина зі свіжим ароматом для відновлення блиску та регулярного очищення.
  • Засіб для очищення та догляду Glutoclean освіжає, запобігає знебарвленню, підходить для оброблених олією, воском та лакованих підлог.
  • Засіб для миття Emsal посилює колір та надає покриттю стійкого блиску, захищає шви паркету від розбухання в разі контакту з водою. Можна використовувати у розведеному або нерозведеному вигляді для інтенсивного очищення.

Як мити паркетну дошку

Через свою багатошарову структуру паркетна дошка вважається більш витривалою до дії вологи, та все ж на неї лити воду теж не рекомендується. В іншому правила догляду такі ж, як за паркетом:

  • За допомогою м’якої щітки або пилососа вчасно видаляти з поверхні пісок, щоб на підлозі не з’явилися подряпини.
  • Для пилососа використовувати насадку зі щіткою, яка не дряпає.
  • Мити підлогу за допомогою спеціальних засобів для догляду за паркетом.

Корисна порада. Якщо у тебе є меблі на пластикових коліщатках, заміни їх на гумові.

Чим мити плитку на підлозі

Завдяки чудовим експлуатаційним характеристиками плитку найчастіше обирають для підлогового покриття у ванній, вхідній зоні передпокою, кухні.

Для миття плитки не підходять мильні розчини, тому що вони утворюють на поверхні жирову плівку, а при підвищеній вологості провокують розвиток плісняви в міжплиткових швах. Якщо використовуєш мильний розчин, після очищення варто помити підлогу чистою водою.

Чим мити плитку на підлозі, щоб блищала:

  • Засіб для миття підлогової плитки HG чудово справляється з плямами, нальотом та розводами на керамічній плитці, кахлі, натуральному камені, бетонних поверхнях.
  • Засіб для догляду за плиткою Glutoclean підходить для глянсових та матових поверхонь, освіжає колір та блиск, відштовхує бруд. Можна використовувати для ручного миття або за допомогою миючого пилососа.
  • Засіб для плитки з керамограніту Glutoclean ефективно очищує та доглядає, посилює колір та блиск. Підходить для внутрішньої та зовнішньої обробки, полірованої, шліфованої, матової та глянсової плитки.

Засоби для очищення міжплиткових швів:

  1. HG Grout Cleaner Ready-to-Use відновлює колір швів, розчиняючи бруд, жир, кіптяву.
  2. Sir тригер — спрей швидкої дії, який без додаткового тертя проникає в пори міжплиткових швів, відбілює та очищує від забруднень.
  3. Очисник швів Glutoclean легко справляється навіть із серйозними відкладеннями жиру та бруду без шкоди для плитки та швів. Підходить для облицювальної плитки на стінах та підлогах усередині та зовні приміщень.

Порада. Якщо ти помітила цвіль у міжплиткових швах, потрібно якнайшвидше замінити затирку та обробити оновлені шви спеціальною пропиткою.

Засоби для догляду за ламінатом

Для ламінованого покриття, як і для дерев’яного, небезпечні різкі перепади температури й висока вологість повітря. Якщо на ламінат пролилася рідина, її потрібно відразу витерти, а мити підлогу намагайся злегка вологою ганчіркою. Рухи ганчірки або швабри краще здійснювати вздовж панелей ламінату. Після цього можна протерти підлогу сухою ганчіркою.

Щоб на поверхні підлоги не залишалися розводи, додай у воду трохи засобу для миття ламінату.

Догляд за інженерною дошкою

Таке покриття є дво- або тришаровою дошкою, що складається з фанери й деревного шпону. Порівняно з чистою деревиною інженерна дошка стійкіша до перепадів температур та вологості, а захисний шар з олії або фарбування лаком захищає її від зовнішніх впливів.

Особливості догляду:

  • Вчасно видаляти тверді частинки піску, глини, гравію, які можуть потрапляти з вулиці та дряпати поверхню або залишати вм’ятини.
  • Використовувати м’яку щітку для пилососу.
  • Мити підлогу вологою ганчіркою, відразу витирати рідину, що пролилася.

Догляд за лінолеумом

Це, мабуть, один із найпростіших для монтажу та подальшого догляду матеріалів. Лінолеум боїться хіба що гострих предметів та води, що потрапляє у шви та стики.

Правила догляду:

  • Можна мити підлогу вологою ганчіркою, пилососом тощо.
  • Своєчасно усувати забруднення, інакше вони можуть проникнути в мікропори ПВХ-покриття.
  • Уникати абразивних та сильнодіючих засобів для очищення.

Для ефективного миття без розводів та надання блиску використовуй універсальні засоби для миття підлоги.

Чим мити мармурову підлогу

Хоча це й натуральний камінь, та все ж він не має тієї твердості, яка допомогла би йому протистояти подряпинам піском або дрібними камінцями. Тому мармурову підлогу необхідно частіше пилососити або підмітати віником та своєчасно витирати плями — до того, як вони в’їлися в пори.

Мити підлогу з мармуру необхідно спеціальними засобами, що призначені для цього типу покриття. Сам очисник має бути нейтральним або лужним, оскільки кисле середовище руйнує поверхню каменю.

Спробуй засіб для миття підлоги Centralin: підходить для натурального каменю всередині та зовні будинку, м’яко очищає та доглядає, захищає від подряпин, плям та вологи, надає блиску без ковзання.

З основними рекомендаціями щодо догляду за різними матеріалами підлоги розібралися. Лишилося тільки знайти час, щоб займатися цим! Виконати всі справи невеликими кроками і без втоми тобі допоможе правильна організація прибирання оселі.

Засіб Glutoclean по догляду за плиткою

271.00
Купити

Мийна рідина для підлоги та стін Mr. Proper для будинків з улюбленцями

65.00
Купити

Засіб для очищення швів Sir тригер

119.00
Купити

Засіб для миття підлоги Centralin мармур

184.00
Купити

Серветки для прибирання Фрекен Бок вологі універсальні з клапаном

88.00
Купити

Засіб для миття підлоги HG для паркету

258.00
Купити
27 Січня / 2022 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *