Як прати шовкові речі, щоб вони не втратили текстуру й не сіли

Розкішний атлас, ніжний шифон, прозорий газ, блискуча органза — все це різновиди шовку. Ми любимо цю легку тканину за те, що вона міцна, дуже приємна на дотик і легко адаптується до температури тіла. Утім, є в неї один недолік: при неправильному догляді вона може дати усадку або втратити колір. Щоб не зіпсувати улюблений шовковий одяг, доглядати за ним треба по-особливому, з усією увагою та обережністю.

Правила прання шовкових речей у пральній машині

Звісно, найкраще їх прати вручну або віддати в хімчистку. А якщо у вашій машині є режим «Шовк», можна випрати речі на ньому. Ось кілька правил, які допоможуть зберегти їхній колір і форму:

  1. Виберіть температуру 30 °С або вимкніть нагрів води.
  2. Вимкніть віджимання.
  3. Покладіть річ у сітчастий мішок для прання.
  4. Використовуйте м’які пральні засоби, призначені для шовку.
  5. Після закінчення циклу загорніть виріб у чистий білий рушник і акуратно промокніть зайву воду, не викручуючи та не віджимаючи.

Дотримуючись такого порядку, можна випрати будь-які вироби з шовку: сукню, сорочку, блузку, простирадло, ковдру, наволочки. Шовкову постільну білизну та одяг не можна прати самостійно тільки в тому випадку, коли на них є позначка Only Dry Clean (тільки хімчистка). Інший варіант — Dry Clean (хімчистка). Це рекомендований, але не обов’язковий спосіб, який можна замінити пранням вручну або у пральній машині на режимі «Шовк».

До речі, з цієї причини непогано звертати увагу на рекомендації по догляду ще до покупки речі. Адже погодьтеся: кожен раз віддавати постільну білизну в хімчистку не зовсім зручно.

Топ засобів для прання шовку

Волокна натурального шовку, як і вовни, мають білкове походження, тому для їх прання не підходить звичайний порошок і особливо плямовивідник. Необхідно використовувати спеціальні засоби, які акуратно видаляють забруднення та не пошкоджують тканину.

  • Для дбайливого екологічного прання — безфосфатний гель ЭКО Alles GUT!
  • Для делікатного ручного й машинного прання — Perwoll «Вовна та шовк».
  • Для м’якості тканини та видалення нальоту від води — органічний кондиціонер-ополіскувач Sodasan Fabric Softener.

Цікаво по темі: «6 переваг гелевих капсул для прання в порівнянні з порошком»

На замітку: як правильно доглядати за шовком

Як і інші натуральні тканини, шовк після прання може сідати. Щоб цього не сталося, потрібно уникати перепадів температур — прати й полоскати речі тільки у воді 30 °С. Ось ще кілька простих правил:

  • Якщо перете вручну, уникайте тертя та інших рухів, що можуть пошкодити волокна.
  • Синтетичні тканини майже такі ж ніжні, як і натуральні, але менш міцні. У мокрому вигляді вони легко рвуться, тому будьте максимально обережними.
  • Щоб зберегти колір шовкового виробу, перед пранням акуратно прополощіть його у слабкому розчині оцту.
  • Після прання розкладіть вологі речі на білому рушнику, щоб він увібрав надлишок води. Потім повісьте на плечики і в такому положенні сушіть.
  • Сушити шовк слід у сухому не жаркому місці подалі від сонячних променів. Це допоможе уникнути руйнування волокон і вигорання кольору.
  • Прасувати цю тканину потрібно у трохи вологому стані зі зворотного боку на мінімальній температурі.
  • Не збризкуйте тканину водою — від неї можуть лишитися плями. А якщо це вже сталося, виводити їх нескладно. Достатньо ще раз прополоскати річ у воді.
  • Якщо річ уже висохла, не торкаючись матеріалу, направте на неї струмінь пари з праски.

Цікаво по темі: «Плями геть: хитрощі швидкого та якісного прання»

Догляд за шовковими виробами — це не так складно, як може здатися на перший погляд. Досить лише дотримуватися кількох простих правил, вибирати правильні засоби по догляду — і улюблені речі надовго збережуть свій бездоганний вигляд. А купити все необхідне для догляду за шовковими тканинами ви можете в магазинах EVA або замовити доставку на EVA.UA.

Також радимо прочитати нашу статтю: «Літнє прання зимових речей. Про що варто пам’ятати»

Гель для стирки Alles GUT! Деликат для шерсти и шелка ЭКО безфосфатный

95.00
Купити

Ополаскиватель органический для тканей Sodasan fabric softener лаванда для быстрой глажки

185.00
Купити

Средство для деликатной стирки Perwoll Шерсть и Шелк

339.00
Купити
16 Червня / 2020 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

VISUAL by EVA