Чистота за розкладом: Складаємо календар прибирання

Іноді здається, що прибирання вдома ніколи не скінчиться: щойно прибрали у вітальні та ось вже потрібно помити холодильник, а далі — ванна, санвузол, кухня, вікна. І так по колу. Ще більше неприємних емоцій викликає той факт, що на прибирання ми часто витрачаємо свої вихідні замість того, щоб провести їх з друзями або рідними. Щоб організувати таке прибирання, що не заважатиме вашому особистому життю й суб’єктивно займатиме менше часу, підійдіть до цього процесу виважено — розпочніть зі складання календаря прибирання.

Починаємо складати календар

Найпростіший, але найменш ефективний спосіб — прибирати всю оселю за один день, найчастіше у вихідні. Такий спосіб є незручним з багатьох причин, але найголовнішою з них є те, що різні зони забруднюються з різною швидкістю. Тому краще за все скласти календар прибирання з різними інтервалами для кожної з них. Звісно, запропоновані у нашій статті інтервали — приблизні, адже частота прибирання передпокою, наприклад, напряму залежить від погоди, а кімнат — від кількості членів родини та їхнього віку. Так, наприклад, якщо в сім’ї є маленькі діти, то прибирати доведеться частіше, ніж зазвичай.

Не відкладаючи в довгий ящик

Є речі, котрі потрібно прибирати одразу ж після використання для того, щоб потім не витрачати на чищення ще більше часу й сил.

• Духовка

Після кожного приготування їжі протирайте стінки духової шафи від часточок їжі, інакше з часом вони накопичуються, пригоряють і видалити їх стає все складніше.

• Посуд

Те ж стосується і посуду: одразу після використання помити його значно легше й простіше, аніж наступного дня.

• Прасування білизни

Щоб зекономити час та сили, прасуйте речі одразу після висихання, адже пересушений одяг прасується довше та складніше.

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Щодня

У кожному домі існують проблемні місця, які забруднюються найшвидше, а потім пил, крихти, бактерії розповсюджуються іншими кімнатами.

• Кухонні рушники

Вологі кухонні рушники — ідеальне середовище для розмноження бактерій, а якщо ви ними протираєте посуд, фрукти, руки та поверхні, бактерії можуть потрапити до вашого столу й навіть викликати проблеми зі здоров’ям. Найкращий варіант — завести окремі рушники для різних цілей і кожного дня прати ті, що призначено для посуду та фруктів.

• Кухонна мийка

Ще один важливий пункт у графіку прибирання на кожен день: тут скупчується велика кількість бактерій, які в середовищі з високою вологістю та залишками їжі розмножуються дуже швидко! Щоб уникнути неприємностей зі здоров’ям, очищуйте кухонну раковину після кожного миття посуду, а особливо — м’яса, овочів та риби, і час від часу заливайте її окропом. Більш докладно про чищення мийок — у нашій статті.

• Підлога в передпокої

Коли на вулиці сухо й тепло, звісно, що передпокій можна прибирати не кожен день. А от під час дощової погоди краще це робити щодня, оскільки пил та пісок, що потрапляють сюди разом із взуттям та лапами домашніх тварин, швидко розносяться усією оселею. Через це нам приходиться частіше прибирати в інших кімнатах.

Складаючи власний щоденний графік прибирання, не забудьте до нього внести також посуд домашньої тварини та інші зони, котрі, на ваш погляд, брудняться найшвидше.

Щотижня

Окрім протирання пилу на меблях та миття санвузла регулярного очищення потребують такі речі.

• Підлога

Якщо регулярно наводити лад у місцях, що швидко брудняться (підлога в передпокої, кухні тощо), цілком можливо, що підлогу в інших кімнатах вам прийдеться мити або пилососити значно рідше. Можливо, навіть раз на 1,5–2 тижні.

• Дверні ручки

Щодня ми їх торкаємося десятки разів, внаслідок чого тут скупчується багато бактерій. Тому щотижня протирайте дверні ручки водою з милом, а якщо в родині хтось захворіє — ще частіше.

• Змішувач у ванній та на кухні

Тут ситуація аналогічна з дверними ручками: спочатку ви їх торкаєтеся, щоб відкрити воду й помити руки, а потім знову — вже чистими руками. Тому раз на тиждень приділіть трохи уваги цим дрібницям.

• Постільна білизна

Неважко порахувати, що більше третини життя ми проводимо в ліжку, а це значить що на постільній білизні скупчується велика кількість бактерій і пилових кліщів, котрі у великій концентрації здатні нашкодити здоров’ю не лише дітей, але й дорослих! Щоб уникнути цього, прати наволочки потрібно раз на 2–3 дні, а всю іншу постіль, включаючи пледи, покривала, чохли для подушок, — щотижня.

Також не забудьте під час щотижневого прибирання пропилососити м’які меблі за допомогою спеціальної насадки для пилососа, а також протерти такі незначні, на перший погляд, дрібниці як вмикачі світла, пульт від телевізора, міський телефон тощо.

Щомісяця

Деякі місця в нашому домі брудняться не так швидко, як кухонні рушники, і потребують регулярного, хоча й нечастого прибирання, наприклад, один раз на місяць.

• Клавіатура комп’ютера

Тут також скупчується пил та інше дрібне сміття, а якщо ви ще і їсте під час роботи, то у клавіатурі можна знайти крихти, тож не забувайте час від часу очищувати її.

• Холодильник

Певно, ви помічали, що в холодильній камері іноді з’являється неприємний запах — його викликають бактерії, що потрапляють сюди разом з їжею та посудом. Щоб уникнути їхнього розмноження, щомісяця мийте холодильник всередині та ззовні.

• Мікрохвильовка

Якщо ви в ній готуєте їжу, мийте щотижня, а якщо використовуєте лише для розігріву — по мірі забруднення.

До графіка щомісячного прибирання додайте також контейнер для столових приборів (особливо якщо ви не витираєте їх після миття) та інші дрібниці на свій розсуд.

Раз на кілька місяців

Ці зони потребують прибирання кілька разів на рік.

  • Вікна: докладно про те, коли та як найкраще їх мити, ми говорили у цій статті.
  • Кухонні шафи: їх потрібно мити по мірі забруднення, а забруднюються вони, на щастя, не так швидко.

  • Морозильна камера: якщо ваша модель має функцію No Frost, у ній не скупчуватиметься волога та іній, а це значить, що прибирати тут можна не так часто.
  • Штори на вікнах: якщо влітку вікна часто відчинені, на шторах осідає багато пилу, а от взимку ця деталь потребує менше уваги. Періть штори по мірі забруднення — і на поверхнях вдома буде значно менше пилу!

Здається, ніби складно? А от і ні: підтримуючи в чистоті окремі зони згідно з календарем, ви можете значно зекономити час та сили на прибиранні всієї оселі!

11 Жовтня / 2018 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *