Велике прання: Секрети та лайфхаки

Мало хто сьогодні задумується про тонкощі прання. Здається, ніби про це сказано та написано вже все: як сортувати, який режим прання обирати, які засоби використовувати. Тим не менш, є такі нюанси, про які мало хто знає, але вони впливають на наше здоров’я, якість прання та термін життя наших речей. Про те, як без шкоди для здоров’я використовувати програму швидкого прання, навіщо прати нові речі та як правильно доглядати спідню білизну, читайте в новій статті від EVA Blog. Впевнені: ви дізнаєтеся багато нового.

Всі чули про те, що перш ніж надіти нову річ після магазину, її треба випрати. Навіть якщо до вас її ніхто не приміряв. Але не всі знають, чому це треба робити й тому часто нехтують цим правилом.
Перед тим, як потрапити до ваших рук, тканина проходить довгий цикл обробки. Спочатку її відбілюють в агресивних хімічних речовинах (адже всі натуральні тканини мають бруднувато-сірий колір), потім на полотно наносять фарбу або малюнок. А для того щоб під час транспортування у тканині не завелись паразити, щоб вона не злежалась і не зіпсувалась, на неї наносять безліч хімічних речовин.
Ці часточки (і відбілювачів, і фарбників, і засобів для обробки) лишаються у волокнах тканини, а потім разом з потом потрапляють на нашу шкіру. Результатом такого контакту може бути дерматит, кропивниця і багато ще чого. А скільки людей приміряли річ до того, як вона потрапила до вас!
Сподіваємось, тепер ви завжди будете прати нову річ перед тим, як почати її носити. А про те, як правильно це робити, читайте далі.

Швидке прання: зручність чи небезпека?

Майже всі сучасні пральні машини оснащені функцією швидкого прання. Як правило, вона представлена у двох варіантах: швидке прання при 30 або 40 °С, а також скорочення циклу будь-якої стандартної програми приблизно на 30%. Як же правильно користуватись цією опцією, щоб не нашкодити здоров’ю?
Насправді ж, як стверджують спеціалісти, вода для прання температури 30 °С є ідеальним середовищем для розмноження бактерій, а нібито чиста річ може містити ще більше бактерій, ніж до прання. Щоб уберегтися від проблем зі здоров’ям і вберегти речі від вицвітання, керуйтеся наступними порадами.

  • Використовуйте цей режим для щоденного прання слабо забруднених речей.
  • Завантажуйте пральну машину не більш, ніж на половину, і кладіть удвічі менше прального засобу, щоб він краще виполоскався.
  • Обирайте рідкі пральні засоби для режиму прискореного прання. Наприклад, концентрований гель або рідкий порошок Tide: він дбайливо видаляє забруднення і добре виполіскується з тканини.

  • Вмикайте стандартний цикл за температури від 60 °С хоча б раз на тиждень, щоб видалити мікроорганізми, що скупчилися в барабані.
  • Не користуйтесь швидким пранням для речей, котрі носили впродовж тривалого часу або мають плями чи запах. Їх краще прати за температури від 60 °С.
  • Ніколи не використовуйте прискорене прання для постільної білизни та рушників. При температурі нижче 60 °С на них лишаються пилові кліщі та інші мікроорганізми, які можуть призвести до неприємностей зі здоров’ям. Серед асортименту лінії магазинів EVA для постелі й рушників ми радимо використовувати порошок Sky style, що ефективно відпирає забруднення та має приємну ціну.

 

Як прати спідню білизну?

Спеціалісти виявили, що на спідній білизні, випраній при 30 °С, лишається до 10 тис. бактерій! І можна лише уявити, скільки їх лишається в барабані пральної машини!

  • Періть спідню білизну при температурі 60–90 °С окремо від інших речей. А одяг з делікатних тканин (мереживо тощо) — вручну.
  • Періодично оброблюйте барабан пральної машини дезинфікуючими засобами.
  • Бюстгальтери часто прати не рекомендується, інакше вони втрачають свою еластичність і не підтримують груди. Якщо ви не потіли, оптимальною частотою буде одне прання на 3–4 дні.
  • Якщо боїтеся зіпсувати бюстгальтер, краще періть його вручну.
  • Використовуйте спеціальний сітчастий мішок та режим без віджиму для машинного прання бюстгальтерів, в тому числі і міцних спортивних моделей: зайве тертя послаблює еластичність тканини.
  • Після прання не викручуйте бюстгальтер з кісточками, а добре промокніть чашки чистим махровим рушником.
  • Не носіть один і той бюстгальтер два дні поспіль — давайте йому час на те, щоб повернути свою форму. Оптимально мати кілька бюстгальтерів, котрі ви чергуватимете впродовж тижня, а на вихідних усі їх випрете.

Лайфхаки з ефективного прання від EVA Blog

  • Придбайте спеціальний засіб для прання дитячих речей, наприклад, гель або порошок Honey Bunny Home: ці засоби не містять фосфатів та інших шкідливих для здоров’я малечі речовин, дбайливо видаляють забруднення, добре виполіскуються з тканини.

  • Не використовуйте пральні засоби для білого при пранні кольорових речей і навпаки. Так ви збережете їхній колір та первозданний вигляд якомога довше.
  • Придбайте спеціальний засіб для прання чорних речей, щоб зберегти глибину кольору якомога довше. Такий є у лінійках засобів Sky Black та Perwoll.

  • При ручному пранні делікатних тканин не викручуйте, не віджимайте річ та не полощіть її під сильним напором води. Просто обережно стискайте тканину, щоб піна пройшла крізь волокна.
  • Використовуйте сітчасті мішки для прання бюстгальтерів, колготок, а також речей зі шнурками та зав’язками.
  • Не забувайте регулярно очищувати пральну машину від накипу за допомогою лимонної кислоти або спеціального засобу, а також промивати відсік для порошку та кондиціонеру.
  • Для збереження пухнастості речей (рушників, пуховиків, ковдр) покладіть до барабана кілька тенісних м’ячиків.
  • Кульки з фольги в барабані допоможуть уникнути електризації речей.
  • Щоб видалити свіжі сліди від дезодоранту з одягу, потріть місце забруднення звичайними капроновими колготками. А якщо пляма вже встигла в’їстися у тканину, насипте на неї солі, а через дві години добре потріть і відправляйте річ до пральної машини.

Як бачите, правильне прання включає безліч нюансів, а загальноприйняті норми часто виявляються неефективними, а часом навіть шкідливими для здоров’я. Сподіваємось, наші поради стануть вам у нагоді.

Будьте здорові!

6 Вересня / 2017 Дім

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *